Guvernul a făcut public textul „declarației” adoptate azi în ședința Executivului. În documentul fără nicio valoare de act normativ sau juridic, care să creeze vreo altă obligație pentru vreo instituție sau persoană, apar înșirate mai multe măsuri ale Guvernului din ultimii doi ani, precum și două referiri la cerințele pe care sindicatele din Învățământ și prin ele angajații din școli și profesorii le-au avut în perioada grevei generale.
Documentul se numește „declarație privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul național de învățământ și stabilirea unor principii generale în vederea îmbunătățirii statutului personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic din sistemul național de învățământ și valorizarea carierei didactice”.
Inițial Guvernul a anunțat că va da un memorandum, prin care să se angajeze că va face ceea ce cer sindicatele. După analiza lui Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale a României, care a arătat că „în baza acestui memorandum, profesorii nici nu vor putea să dea în judecată Guvernul dacă nu-și îndeplinește obligațiile. (…) Nu cred că profesorii, de data aceasta, vor mai putea fi păcăliți”, Guvernul a renunțat la planul său și a ales să aprobe o „declarație”.
Ministra Educației, Ligia Deca, a mințit public, de la pupitrul Guvernului, că documentul este un act normativ, conform cerinței sindicatelor. Confruntată de jurnaliștii care i-au demonstrat că memorandumul sau declarația pentru salariile profesorilor nu sunt acte normative, așa cum a pretins ea Deca a încercat să iasă din situația jenantă, iar intervenția purtătorului de cuvânt Dan Cărbunaru a salvat-o.
Această „declarație” conține tot ce scria în proiectul de memorandum pus în dezbatere ieri de Ministerul Educației. Textul glorifică proiectele de legi ale educației „România educată“ și adoptarea acestora în Senat este prezentată drept „un pas fundamental“ care arată că „Educația reprezintă o prioritate pentru Guvernul României.“ Apoi autorii enumeră mai multe măsuri luate de Guvern în ultimii doi ani, 2022 și 2023, pentru creșterile salariale din acest sector. Are loc apoi o înșiruire a proiectelor din fonduri europene, prin PNRR sau finanțări similare, precum și o enumerare a celor câteva investiții de la bugetul de stat în creșe, grădinițe și planurile pentru consolidarea celor 31 de clădiri școlare cu risc seismic I.
La final, la capitolul „măsuri” apar următoarele două paragrafe:
„Prioritizarea dialogului între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și reprezentanții federațiilor sindicale din învățământ cu privire la grila de salarizare din familia ocupațională subsecventă, ce va fi cuprinsă în viitoare Lege a salarizării. Noua lege va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public. Creșterea salarială pe noua grilă se va face etapizat, prima tranșă de la 1.01.2024, fiind de 40% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării.
Stabilirea unei prevederi în contractul colectiv de muncă la nivel de sector “învățământ preuniversitar”, prin care pe perioada concediului de odihnă, precum și pentru zilele de concediu plătit, personalul din învățământ va avea dreptul la o indemnizație de concediu calculată în raport cu numărul zilelor de concediu înmulțite cu media zilnică a salariului de bază și a sporurilor/indemnizațiilor de care beneficiază, potrivit legii, corespunzător fiecărei luni calendaristice în care se efectuează concediu de odihnă”.
Textul declarației:
7 comments
Atâta timp cât liderii joacă la două capete, de ani de zile, nu veți obține mare lucru 🙁
E o manipulare f bine regizată, iar profesorii nu înțeleg că sunt “traduși” de către lideri și doar predalează în gol cu speranțe fără acoperire.
Liderii trebuie schimbați urgent cu oameni competenți și liberi de contracte vizibile (si alte legaturi) cu statul…
In primul rand nu cred ca ne permitem sa ne tutuim. V-am vorbit cu respect, chiar daca v-a deranjat intrebarea. In al doilea rand, nu stiu ce treaba aveti cu creierul meu, m-ati testat cumva de IQ si eu nu stiu?
Scuze se gasesc pentru toate, militarii cred ca au dreptul, judecatorii la fel, de parlamentari si politicieni nu mai vorbesc. Numai prostimea munceste pana la 65 de ani si iese pe o pensie de 2 lei.
Daca puteti raspunde civilizat, faceti-o. Daca va e dificil, va rog sa va pastrati rautatile, e pacat sa le risipiti pe ntru dumneavoastra.
…de cand publica Monitorul Oficial insemnari de “jurnal zilnic personal sau de club”?
Acest memorandum e o gaselnita de toata jalea a unor oameni care nu par sa inteleaga ca profesorii sunt oameni cu carte (multa, si chiar peste facultate), care chiar stiu ca acest memo nu valoreaza juridic nici cat hartia pe care a fost scris.
Iarasi o pacaleala tipica pe care guvernul incearca sa le-o traga profesorilor! Guvernul sa indeplineasca urgent aceatsa cerere de bun-simt a profesorilor si le dau eu acuma solutiile bugetare: concedierea urgenta a 50% dintre functionarii din ministere, agentii, companii nationale, consilii judetene si primarii; eliminarea totala a pensiilor speciale (nu militare). Si asta urgent fiindca suntem pregatiti si parintii sa iesim in strada si inca pentru multe alte motive. Vremea hotiei politicienilor a ajuns la sfarsit!
de ce nu si alea militare?
pt ca cele militare sunt pensii de serviciu. Unui militar i se iau o serie de drepturi(pe care civilii le au) pe durata carierei militare. Un militar acumuleaza sute de ore suplimentare anual neplatite. Dar, daca vreti neaparat sa se elimine pensiile militare, sa ajunga la fel ca civilii, militarii sunt de acord cu o conditie: pe durata carierei militare sa fie pus in drepturi ca un civil. Ce inseamna asta: dreptul la greva, sa nu fie obligat sa se prezinte la ordin in timpul liber, in timpul liber sa se poata deplasa unde vrea fara rapoarte peste rapoarte, ore suplimentare platite, dreptul de a putea face parte din partide politice si sa poata fi actionar unic la o firma si lista e luuuunga. Atunci, cand se va intampla asta si vei avea nevoie de pompieri e posibil sa te uiti cum iti arde casa pt ca cei care se afla in tura sunt ocupati cu alta interventie, la inundatii te stai in varful casei cu zilele pt ca nu sunt militari sa intervina, la dezapeziri la fel, sau in cel mai bun caz intervin niste militari de 60-65 ani. La fel, sa te vad ce fericit esti cand suni la politie si vine o duba cu cativa mosnegi sa te apere. Oricum, in politie e un deficit de peste 12.000 de cadre la nivel national si nr creste pt ca la academiile de politie sunt 50% doar locuri ocupate si peste 2000 vor iesi in pensie anul asta. Viitorul sun bine, nu? Cel mai rau e ca in viitorul.apropiat proful de mate va preda si biologie, chimie si muzica pt ca in asemenea conditii nu vom mai avea profesori. conecteaza creierul, nu doare
Eu am iesit din greva 2 zile la presiuni de sus. Si am readerat la greva. In judet avem 90 procente profesori in greva. Voi fi solidar cu ei. Nu-mi trebuie nimic din balivernele lor de acolo, oricum alea sunt deja prin lege. Copii nu am, de fertilizat, nici macar pamantul nu vreau sa-l fertilizez ca nu am unde, stau in chirie la garsoniera. Vreau salariul marit cum am cerut in revendicari si grila pusa la punct ACUM, nu in 7000 de ani. Pana atunci mor de foame.