DOCUMENT Calendarul zilelor libere de la școală ar putea fi modificat de Ministerul Muncii, care propune încă trei „mini-concedii” pentru bugetari, din care două sunt în timpul anului școlar actual, în modulele 3 și 5

Calendar oficial mobilitate

Foto: OECD

Ministerul Muncii propune un proiect de hotărâre de guvern care introduce 3 noi zile libere între cele existente deja, pentru anul calendaristic 2023. Este vorba despre 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august. Două dintre aceste zile influențează și calendarul școlar pentru că pică în perioade în care sunt cursuri, iar zilele vor fi decretate drept zile libere pentru toți angajații din sectorul bugetar, inclusiv pentru cadrele didactice și personalul din școli.

Proiectul a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii pe 27 octombrie pentru o perioadă de 10 zile.

„Pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, ziua de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 se stabilesc ca zile libere”, prevede proiectul de act normativ.

Zilele libere vor fi zile care vor crea așa-zise punți de concediu, pentru că acestea sunt lângă sărbători legale sau zile deja stabilite ca zile libere prin Codul Muncii.

Zilele nou introduse prin acest act normativ, dacă vor fi aprobate de Guvern, vor fi recuperate inclusiv în școli. „Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie 2023, 30 iunie 2023, respectiv 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite”, prevede proiectul.

Concret, noile „mini-concedii” din perioada cursurilor anului școlar 2022-2023 ar fi următoarele:

Al treilea este în perioada vacanței de vară, anume 12-15 august 2023, dacă proiectul citat va fi aprobat.

Reamintim că încă de la finalul anului trecut Ministerul Muncii a stabilit pentru anul 2022 o punte similară de zile libere în perioada Zilei Naționale a României, decretând tot prin HG ziua de 2 decembrie 2022 zi liberă în sectorul bugetar, astfel că de miercuri 30 noiembrie 2022, școlile vor fi închise până duminică 4 decembrie 2022 – un „mini-concediu” de 5 zile.

Cum motivează Ministerul Muncii noile zile libere:

„Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii”, scrie în nota de fundamentare a proiectului.

Puteți vedea aici Calendarul anului școlar 2022-2023 pentru fiecare județ, în format printabil.

Proiectul de hotărâre de Guvern:

Ziele libere stabilite deja de Codul Muncii pentru anul 2023 sunt următoarele:

1 ianuarie (duminică) – 2 ianuarie (luni) – Anul Nou – în vacanța dintre modulele 2 și 3.
24 ianuarie (marți) – Ziua Unirii Principatelor Române – în timpul modulului 3.
14 aprilie – Vinerea Mare la ortodocși / 7 aprilie – Vinerea Mare la catolici – în vacanța de primăvară.
16 aprilie (duminică) – 17 aprilie (luni) – Paște ortodox / 9 aprilie (duminică) și 10 aprilie (luni) – Paștele catolic – în vacanța de primăvară.
1 mai (luni) – Ziua Muncii – în timpul modulului 5.
1 iunie (joi) – Ziua Copilului – în timpul modulului 5.
4 iunie (duminică) – Rusalii, 5 iunie (luni) – A doua zi de Rusalii – în weekend, modulul 5.
15 august (marți) – Adormirea Maicii Domnului – în vacanța de vară
30 noiembrie (joi) – Sfântul Andrei – în anul școlar următor.
1 decembrie (vineri) – Ziua Națională a României – în anul școlar următor.
25 decembrie (luni) – 26 decembrie (marți) – Crăciunul – în anul școlar următor.

Exit mobile version