DOCUMENT Calendarul zilelor libere de la școală ar putea fi modificat de Ministerul Muncii, care propune încă trei „mini-concedii” pentru bugetari, din care două sunt în timpul anului școlar actual, în modulele 3 și 5

45.726 de vizualizări
Calendar oficial mobilitate
Foto: OECD
Ministerul Muncii propune un proiect de hotărâre de guvern care introduce 3 noi zile libere între cele existente deja, pentru anul calendaristic 2023. Este vorba despre 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august. Două dintre aceste zile influențează și calendarul școlar pentru că pică în perioade în care sunt cursuri, iar zilele vor fi decretate drept zile libere pentru toți angajații din sectorul bugetar, inclusiv pentru cadrele didactice și personalul din școli.

Proiectul a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii pe 27 octombrie pentru o perioadă de 10 zile.

„Pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, ziua de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 se stabilesc ca zile libere”, prevede proiectul de act normativ.

Zilele libere vor fi zile care vor crea așa-zise punți de concediu, pentru că acestea sunt lângă sărbători legale sau zile deja stabilite ca zile libere prin Codul Muncii.

Zilele nou introduse prin acest act normativ, dacă vor fi aprobate de Guvern, vor fi recuperate inclusiv în școli. „Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 28 februarie 2023, 30 iunie 2023, respectiv 31 august 2023, potrivit planificărilor stabilite”, prevede proiectul.

Concret, noile „mini-concedii” din perioada cursurilor anului școlar 2022-2023 ar fi următoarele:

  • sâmbătă 21 ianuarie – marți 24 ianuarie 2023
  • joi 1 iunie – duminică 4 iunie 2023

Al treilea este în perioada vacanței de vară, anume 12-15 august 2023, dacă proiectul citat va fi aprobat.

Reamintim că încă de la finalul anului trecut Ministerul Muncii a stabilit pentru anul 2022 o punte similară de zile libere în perioada Zilei Naționale a României, decretând tot prin HG ziua de 2 decembrie 2022 zi liberă în sectorul bugetar, astfel că de miercuri 30 noiembrie 2022, școlile vor fi închise până duminică 4 decembrie 2022 – un „mini-concediu” de 5 zile.

Cum motivează Ministerul Muncii noile zile libere:

„Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023 să fie declarate zile libere, întrucât acestea se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii”, scrie în nota de fundamentare a proiectului.

Puteți vedea aici Calendarul anului școlar 2022-2023 pentru fiecare județ, în format printabil.

Proiectul de hotărâre de Guvern:

Ziele libere stabilite deja de Codul Muncii pentru anul 2023 sunt următoarele:

1 ianuarie (duminică) – 2 ianuarie (luni) – Anul Nou – în vacanța dintre modulele 2 și 3.
24 ianuarie (marți) – Ziua Unirii Principatelor Române – în timpul modulului 3.
14 aprilie – Vinerea Mare la ortodocși / 7 aprilie – Vinerea Mare la catolici – în vacanța de primăvară.
16 aprilie (duminică) – 17 aprilie (luni) – Paște ortodox / 9 aprilie (duminică) și 10 aprilie (luni) – Paștele catolic – în vacanța de primăvară.
1 mai (luni) – Ziua Muncii – în timpul modulului 5.
1 iunie (joi) – Ziua Copilului – în timpul modulului 5.
4 iunie (duminică) – Rusalii, 5 iunie (luni) – A doua zi de Rusalii – în weekend, modulul 5.
15 august (marți) – Adormirea Maicii Domnului – în vacanța de vară
30 noiembrie (joi) – Sfântul Andrei – în anul școlar următor.
1 decembrie (vineri) – Ziua Națională a României – în anul școlar următor.
25 decembrie (luni) – 26 decembrie (marți) – Crăciunul – în anul școlar următor.


4 comments
  1. perfect… numai cine nu muncește nu are nevoie de libere…mai ales cand ai pe cap elevi semianalfabeți de la profesionala …

  2. Astia au innebunit de tot cu zilele libere… as vrea sa vad cum se recupereaza 2 decembrie mai intai… sau se face asa din mers… ca sa nu mai comenteze fraierii ca mine…

  3. Cu atatea zile libere ce ne mai trebuie scoala si loc de munca. Ne ducem la cules de sparanghel si la ingrijit varstnici, ce atata mumca si carte! Invata altii din alte tari pentru noi si ne cumpara terenuri, ne fac blocuri, autobuze, si ne dau mancare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Noile examene de admitere la liceu vor fi susținute de elevii care intră clasa a V-a în anul școlar 2023-2024, “dacă legea educației va fi adoptată de Parlament până la finele acestui an”. Ministrul Deca anunță că examenul de admitere la Colegii este în continuare “luat în calcul”

“Pentru admiterea la liceu ne dorim o soluție care să dea liceelor și o autonomie în a selecta în funcție de profil, dar să țină cont de nevoile de echitate”,…
Vezi articolul

Cazul învățătorului de la Iași, consilier județean PNL: Inspectoratul Școlar trimite audit managerial la școala unde predă acesta, acuzat că a bătut o elevă de a II-a și că își terorizează clasa. ISJ acuză școala de „tendința de ignorare a gravității faptelor prezumate”

„I.S.J. Iași a demarat o acțiune de audit managerial la Școala „M . Codreanu”, în conformitate cu atribuțiile ce ne revin”, se arată într-un răspuns al Inspectoratului Școlar Iași transmis…
Vezi articolul

Tribulațiile Consiliului Elevilor în teritoriu. Cazul Caraș-Severin, episodul 2: acuzații de nereguli în alegerea noului președinte județean al organizației reprezentative a elevilor

Organizația județeană Caraș-Severin a Consiliului Național al Elevilor și-a desemnat, în noiembrie, un nou președinte. Este vorba despre elevul Lucas Szava, care înaintea acestei alegeri fusese președinte interimar la Consiliul…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Ministrul Educației, după eșecul licitației de tablete pentru elevi: Solicit premierului României demiterea președintelui ONAC și vreau reluarea, în regim de maximă urgență, a procedurilor de licitație

Demiterea președintelui ONAC, Cornelia Nagy, și reluarea, în regim de maximă urgență, a procedurilor de licitație pentru tabletele școlare, asta cere ministrul Educației, Monica Anisie, după eșecul procedurii de achiziție,…
Vezi articolul

UPDATE Ministrul Sănătății cere menținerea restricțiilor în București: În contextul național și european, măsurile de relaxare constituie un risc major și ar putea pune în pericol redeschiderea școlilor / Mai multe restricții se ridică, de luni, în Capitală

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a transmis o scrisoare către Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență, în care solicită menținerea restricțiilor în București, subliniind că, în contextul național și european, „măsurile…
Vezi articolul

Emilia Șercan, în scandalul tezei de doctorat a premierului Ciucă: CNATDCU este singura instituție în măsură să emită verdicte privind titlul de doctorat, nu Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), unde a cerut premierul o analiză a tezei

Comisia de etică a Universității Naționale de Apărare „Carol I”, (UNAp) poate legal emite doar un punct de vedere, care are valoare juridică zero, scrie jurnalista Emilia Șercan pe pagina…
Vezi articolul