DOCUMENT Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS

19.766 de vizualizări
Foto: © Vladimir Melnikov | Dreamstime.com
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în online, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro. 

Avocatul Poporului a avertizat Ministerul condus de Monica Anisie că “poate fi reținută o posibilă încălcare a drepturilor” reglementate de Constituție, respectiv “dreptul la învățătură”, și a cerut verificarea situației, precum și mai multe date cu privire la numărul de profesori care au cerut și primit laptopuri. 

Nu vedem de ce școlile nu au putut fi deschise, cel puțin pentru vârstele mai mici. Desigur, pe lângă luarea măsurilor de precauție”, a declarat adjunctul Avocatului Poporului, pentru publicația de limbă maghiară Maszol.ro. 

  • Amintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat intempestiv, pe 5 noiembrie, în cadrul unei ședinței de guvern pe care a condus-o la Palatul Victoria, că toate școlile și grădinițele din România vor trece exclusiv în activitate online începând de pe 9 noiembrie, din cauza pandemiei COVID-19. Ulterior, Guvernul Orban a pus în practică decizia anunțată de Iohannis, printr-un ordin de ministru care suspendă pentru 30 de zile școala față în față. 

Avocatul Poporului s-a autosesizat cu privire la închiderea tuturor școlilor din țară. Într-o adresă trimisă de pe 10 noiembrie Ministerului Educației și semnată de adjunctul Avocatului Poporului, Molnar Zsolt, acesta anunță că “doamna Renate Weber – Avocat al Poporului a aprobat sesizarea din oficiu în legătură cu asigurarea, la cererea cadrelor didactice, a dispozitivelor necesare realizării activităților e-learning”.

Avocatul Poporului citează studiul publicat de Edupedu.ro realizat de FSE Spiru Haret, care precizează că aproape 42% dintre profesorii respondenți au susținut că nu au primit un laptop sau o tabletă, deși Legea nr. 109/2020 publicată în Monitorul Oficial prevede că “Ministerul Educației și Cercetării asigură elevilor și profesorilor infrastructura necesară, constând în dispozitive și acces la internet, pentru accesarea Bibliotecii Școlare Virtuale, Platformei Școlare e-learning și a altor platforme educaționale agreate” și că “Ministerul Educației și Cercetării asigură, la cerere, fiecărui cadru didactic și fiecărui elev un dispozitiv – laptop sau tabletă, conectat la internet, pentru a putea participa la activitățile de e-learning”.

În adresa obținută de Edupedu.ro, trimisă Ministerului Educației pe 10 noiembrie, Avocatul Poporului avertizează Ministerul Educației că e posibil să încalce Constituția și cere: 
  • “- verificarea și examinarea situației descrise; 
  • – numărul de cereri formulate de cadrele didactice pentru obținerea dispozitivelor – laptop/tabletă – esențiale pentru desfășurarea activității e-learning;
  • – situația referitoare la predarea/primirea acestor dispozitive de către cadrele didactice”. 
DOCUMENT Adresa trimisă de Avocatul Poporului către Ministerul Educației, pe 10 noiembrie, și obținută de Edupedu.ro:
Foto: Edupedu.ro
Foto: Edupedu.ro

Ulterior, pe 20 noiembrie 2020, Avocatul Poporului a revenit cu o nouă adresă la Ministerul Educației și a cerut instituției să ia în considerare redeschiderea școlilor, scrie ziarul de limbă maghiară Maszol.ro, care îl citează pe adjunctul Avocatului Poporului, Molnar Zsolt.

În această nouă adresă trimisă secretarului de stat responsabil cu învățământul preuniversitar, Sorin Ion, adjunctul Avocatului Poporului susține că suspendarea tuturor cursurilor față în față este o măsură care contrazice recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și care va avea consecințe imprevizibile asupra inegalităților în accesul la educația online, relatează Maszol.ro.

Reprezentantul Avocatului Poporului a argumentat că state europene care au înregistrat 20.000 de cazuri pe zi au decis să mențină școlile deschise, cu respectarea strictă a măsurilor de precauție. În România, aproape 3 milioane de copii au fost trimiși acasă, la o școală online imposibilă în cazul tuturor.

Molnar Zsolt citează un sondaj realizat de Federația asociațiilor de părinți, care concluzionează că aproximativ jumătate dintre părinții chestionați au fost de părere că închiderea școlilor nu este bună pentru sistemul de învățământ. Adjunctul Avocatului Poporului menționează în adresa trimisă Ministerului Educației și sondajul World Wision România care avertizează că „educația rurală este o utopie în mediul rural: 40% dintre copiii din mediul rural nu au participat la educație online în timpul unei situații de urgență”, notează publicația de limbă maghiară. 

Oficialul din cadrul instituției Avocatului Poporului a făcut apel și la studiile internaționale potrivit cărora foarte puține școli au devenit focare infecțioase de la izbucnirea pandemiei și care au arătat că nu comunitățile școlare sunt responsabile pentru cazurile de infecții în rândul minorilor, ci prietenii sau familia. 

“Având în vedere toate acestea, Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, în lumina recomandării OMS”, se arată în adresa trimisă Ministerului Educației de către adjunctul Avocatului Poporului, citată de Maszol.ro.

Zsolt Molnár a declarat pentru publicația citată că Avocatul Poporului a inițiat proceduri din oficiu și a citat analiza realizată de Edupedu.ro care a arătat că procentul copiilor și tinerilor din totalul cazurilor a fost de puțin peste 6%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale la 2 săptămâni de la închiderea școlilor. “Măsurile nu au avut, în esență, niciun efect. Nu vedem de ce școlile nu au putut fi deschise, cel puțin pentru vârstele mai mici. Desigur, pe lângă luarea măsurilor de precauție”, a afirmat adjunctul Avocatului Poporului, pentru Maszol. 

Oficialul a anunțat că Ministerul Educației are la dispoziție 30 de zile pentru a răspunde solicitării Avocatului Poporului, dar a menționat că „comunicarea a fost dificilă în ultimul timp” cu acest portofoliu.

Citește și:
Raed Arafat: Recomandarea OMS ca școlile să rămână deschise e o recomandare, nu înseamnă că este aplicabilă la toți
VIDEO Ludovic Orban, întrebat dacă școlile mai rămân mult închise: Aproape toate țările care păstraseră învățământul în clasă, între timp au suspendat cursurile în clasă / Moderator: Dați-mi niște exemple / Orban: În Franța au fost proteste
BREAKING Klaus Iohannis: Școlile trebuie să treacă toate în online / Ludovic Orban: Aplicabilitatea acestor decizii va fi de luni
BREAKING Creșele și after school-urile rămân deschise. Ludovic Orban: Grădinițele și școlile se închid pentru 30 de zile. În clasele I-IV e un pic mai complicat, dar se vor face “niște recapitulative” când se va reveni în clase
România, a treia țară din Europa care anunță închiderea școlilor, după Cehia și Polonia. Restul statelor mențin deschise școlile, total sau parțial
Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere ca şcolile să rămână deschise: „Trebuie să menţinem şcolile deschise până la capăt, pentru că nu ne permitem o generaţie pierdută”
Reacția elevilor la închiderea intempestivă a tuturor școlilor din România: Profundă iresponsabilitate. Dezaprobăm hotărârea


15 comments
  1. Avocatul poporului s a interesat de conditiile existente in cele mai multe dintre scoli??? Nu ! Si de ce s ar interesa, atata timp cat cei mai multi parinti sunt dornici sa si trimita odraslele si n purgatoriu , doar sa nu i mai vada acasa ! Scoala on- line nu este scoala!? Serios??? In Romania scoala nu mai este scoala de 30 de ani ! Ce de probleme isi fac atatia parinti , politicieni , ministrii , pentru niste mascute si ore in virtual, dar cand copiii merg cocosati de ghiozdane mult prea pline de manuale si zeci de auxiliare inutile , scoase doar sa si umple unii buzunarele; dar cand cei mai multi dintre copii sunt institutionalizati din zorii zilei si pana la apus, cand erau tarati la cel putin trei sporturi , trei limbi straine si alte atatea activitati , cand si in week- end n aveau timp de respiro multi dintre acesti copii, cand oricum primeau teme fara discernamant???????? Nimeni, nu s a mai plans atunci , n a mai iesit pe strada , n a mai boicotat deciziile ministerului !!! Nimeni nu cere scoaterea atator materii inutile , “ vocationale” , nimeni nu se plange de faptul ca cei mai multi dintre elevi pleaca din clase fara sa inteleaga nimic si apoi fac sute de ore meditatii, ca sunt cate 35-36 in clasa si femaia de serviciu nu trece cu zilele sa spele pe jos in clasele unde invata acesti copii, nimeni nu are nimic de spus cand parintii sunt cei care platesc renovarea si dotarea acestor asa zise clase!!! Toti v- ati gasit acum deranjati ca trebuie sa mai petreceti timp cu copiii din dotare si sa faceti teme sau pur si simplu sa le predati voi !!!! Eu oricum eram in situatiile date, cu mult inainte de Covid! N aveti nimic de boicotat de faptul ca cele mai multe cadre didactice nu sunt testate psihologic??? Sau daca sunt, aceasta testare este facuta jalnic de pseudo – psihologi care au terminat facultatea pe repede – inainte??? Ca aceste cadre didactice isi obtin gradele cum nu se poate mai usor? As mai scrie inca sute de randuri , dar trebuie sa intram in on-line!!! Si ma bucur ca putem face acest lucru in loc sa fie intr o clasa plina de copii , plina de mizerie si de ifosele Dnei invatator care daca a facut cateva cursulete ici colo , are senzatia ca e mare dascal cu pretentii de “ deschizator de minti”!!! Si inca ceva, nu mai faceti oameni buni atatia copii !!!! Pentru ce ii faceti ? Sa i dati pe mainile unora mai bolnavi ca voi?!

  2. Avocata poporului se preface ca nu știe motivul din care în mod corect sunt închise școlile. Nu e frumos, doamna avocat, sa fraternizati cu părinții sătui sa stea toată ziua acasă, cu proprii copii pe cap.
    Nu e frumos, doamna avocat, sa trageți cu ochiul la ce se face în școlile din tari în care exista autobuze școlare pentru elevii și profesorii care nu au masina la scara.
    La noi elevii ajung la școala infectati de prin mijloacele de transport în comun, de prin malluri, de prin parcuri.
    Nu ați aflat încă doamna avocat, ca elevii contaminați cu covid sunt în general asimptomatici,adica sunt bombe cu ceas… vectori ai transmiterii visurului către profesori, către colegii lor cu imunitate scăzută, către membrii cu comorbiditati ai familiilor lor.
    Cat despre școala online, profesorii dedicați și elevii cu drag de învățătura, se descurca bine. Și da, se învață și online.
    Învață elevii care învațau și la scoala face to face.
    În plus nu poarta masca în timpul cursurilor online, se afla acasă, la biroul lor de lucru, unde își fac și temele, în pauze mănâncă o mâncare calda, da sunt acasă, economisesc cel puțin doua ore (echipat, drumul spre școală și înapoi).

  3. Școală online nu e școală… E sa fie… Plus ca o grămadă de copii rămân fără educație pentru că nu au ce le trebuie. Stau în fața dispozitivelor ore… Apoi altele pentru teme… Nu e normal, au nevoie de socializare. Cei mici nu înțeleg mare lucru, de multe ori se întrerupe curentul, internetul etc. Oricumae fi școala unde învață e mai bine decât așa… Nu vă mai fie frică de virusul ăsta pentru că din moment ce te tratezi cu vit.C și Paracetamol nu cred că e așa de mortal… Și până la urmă dacă e să îl luăm îl luăm fără să știm de unde și cum… Au spălat creierii oamenilor cu prostia asta de virus.

    1. Fiecare cu experienta lui. Dupa decesul unei persoane apropiate (56 ani, fara alte boli) eu cred ca virusul poate fi mortal.
      Educatia, banii, pot fi recuperate, daca esti in viata…

  4. Recomandările OMS…
    Exact.
    Nu se iau decizii in baza unor recomandări.
    De ce OMS nu scrie negru pe alb studii concrete privind transmiterea in scoli???
    Simplu. Pt ca nu le are.

  5. Avocatul asta al poporului stie ce situatii precare sunt in mare majoritate a scoliilor? Starea lor, si de wc urile din fundul curtii? Multe nu si permit nici aoa curenta dapoi sa respecte norme de igiena si de transmitere……. Si lista poate continuua din pacate……

  6. Ar trebui sa se intereseze prima data de regulile de igiena și sa testeze populația în masa înainte de a trimite copiii în acele focare de infecție.

  7. Să se țină cont de rata de infectare! La noi în localitate, este sub 0,6 la mia de locuitori! De ce școlile sunt închise? De ce sunt chinuiți copiii? S-a gândit cineva la copiii din clasele pregătitoare sau la familiile cu mai mulți elevi? Avem școli reabilitate, clase cu până la 20 copii, pauzele erau decalate, elevii permanent supravegheați…. Acum, școli închise, copii fără dispozitive conectate la internet…. Este corect??? În clasa a VIII-a doar 5 copii din 15, participă la orele online. Restul primesc fișe acasă! Ce vină au acești elevi??? Guvernul nu cunoaște realitatea!!!

  8. Mai intai sa fie testata populatia in masa , pentru covid , asa cum au facut-o si alte tari , iar avocatul poporului sa fie si testat/evaluat psihologic si psihiatric , apoi sa vorbeasca !!

  9. Asta face misto de noi? Ce dispozitive a primit profesorul? N-a primit nimic decat amenintari de la guvern. Predam care cu ce are: telefon, laptop sau tableta PERSONALE. Nici nu ne-au fost primite cererile. Si elevii la fel, lucreaza de pe totul al lor. Reveniti-va ca o dati in sefeuri… Telefonul MEU, curentul MEU, caldura MEA, internetul MEU, timpul MEU liber(nopti, sambete, duminici)…

  10. Avocatul poporului s-a interesat si de conditiile de igiena din scoli? In scolile cu 30-35 de elevi intr-o clasa, care invata in doua schimburi, se pot respecta regulile de distantare? In pauza de max 30 min. se pot igieniza corespunzator toate salile de clasa? Ca sa nu mai vorbesc de scolile de la sate, cu toaleta in curte si fara apa curenta…
    Avocatul poporului mai afirma ca masurile nu au avut niciun efect pentru ca totalul cazurilor la copii a scazut foarte putin dupa inchiderea scolilor. Dar avocatul poporului este sigur ca numarul cazurilor nu ar fi crescut daca scolile ar fi ramas deschise?
    Despre dreptul la sanatate nu spune nimic avocatul poporului? Ca sa poti invata, trebuie mai intai sa fii sanatos si sa ai parintii in viata (ca daca ajung copiii in grija statului…)-vezi nevoile de baza – piramida lui Maslow – https://www.7p.ro/default.aspx?PageID=1530.
    Ca in multe alte cazuri, avocatul poporului vorbeste sa se afle in treaba. Profesorii, elevii si parintii ar trebui sa decida cum se desfasoara cursurile (prin chestionare facute in TOATE scolile la care sa participe TOTI profesorii, elevii si parintii). Abia atunci s-ar putea trage o concluzie clara despre parerea majoritatii, nu pe baza unor sondaje.
    Iar recomandarile OMS sunt pentru tarile in care s-a inventat apa calda!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Menţinerea şcolilor deschise în localităţile cu incidenţă a infectărilor sub 3 la mie, necesară, dar insuficientă, spune Consiliul Național al Elevilor: Azi se anunță ceva diferit de ieri, mâine nu se știe cum va mai fi

Consiliul Național al Elevilor consideră că măsura anunțată de Sorin Cîmpeanu de a menține școlile deschise în localitățile cu incidență a infectărilor sub 3 la mia de locuitori este necesară,…
Vezi articolul