DOCUMENT Apel pentru 63 de comisii naționale de specialitate, care dau aviz pentru programele școlare și pentru cele de examene. Ministerul Educației cere inspectoratelor să propună cadre didactice până pe 25 octombrie

1.269 de vizualizări
Foto: People photo created by pressfoto – www.freepik.com
Ministerul Educației solicită, printr-o adresă trimisă Inspectoratelor Școlare, să propună cadre didactice care să devină membri în 63 de comisii naționale de specialitate (CNS). Aceste comisii sunt organizate pe discipline, domenii de pregătire, activități educative și niveluri de învățământ. Comisiile repsective dau avize consultative pe programele școlare și avizează programele de examen. Precedentele comisii au fost publicate în 2016, conform datelor publicate pe edu.ro.

Membrii CNS trebuie sa îndeplinească următoarele condiții, conform adresei menționate:

  • experiența profesională/ să fi fost în trecut membru într-o comisie națională de specialitate;
  • prezentarea unei scrisori de intenție și a CV-ului, documente cu caracter obligatoriu;
  • să nu se afle în situația de pensionare, sau care au ieșit din sistemul de învățământ sau care au fost sancționați în ultimii 4 ani.

Inspectoratele vor verifica documentele și vor selecta primele două candidaturi pentru fiecare comisie națională de specialitate, pe baza punctajului obținut din evaluare, mai prevede adresa.

Criterii de evaluare a aplicanților pentru CNS:

Punctajul minim pentru validarea candidaturii este de 70 p dintr-un punctaj de maximum 100 p. Fac excepție de la aceste prevederi candidaturile depuse pentru Comisia Națională de Specialitate – Învățământ preșcolar și Comisia Națională de Specialitate – Învățământ primar, pentru care punctajul minim pentru validarea candidaturii este de 60 p dintr-un punctaj de maximum 90 p.

Screenshot
Screenshot
Screenshot

De remarcat este că lista CNS pentru care sunt membri de completat cuprinde 45 de comisii, plus încă 18 comisii pentru învățământul în limbile minorităților naționale.

Deși comisiile sunt actualizate constant, în cazul în care o parte din membri se pensionează, își schimbă profesia, primesc sancțiuni, sau doresc să se retragă din CNS, locurile vacante din prezent sunt într-un număr mare și pentru majoritatea disciplinelor de studiu.

Aceste comisii sunt înființate pe discipline sau domenii de pregătire și niveluri de învățământ și au mandate de patru ani, conform ordinului nr. 4774/2014 privind aprobarea înfiinţării comisiilor naţionale de specialitate şi regulamentului de organizare şi funcţionare a acestora.

DOCUMENT Adresa trimisă inspectoratelor școlare poate fi consultată mai jos:

Informații de context

Pe site-ul Ministerului Educației sunt detaliate atribuțiile Comisiilor Naționale de Specialitate:

Comisiile Naționale de Specialitate pe discipline desfășoară activitățile specifice disciplinei/domeniului de pregătire/activității educative/nivelului de învățământ având ca obiective generale elaborarea și aprobarea curriculumului școlar, a planurilor-cadru de învățământ și a programelor școlare.

Principalele atribuţii ale Comisiilor Naționale de Specialitate sunt următoarele:

a) analizează proiectele programelor școlare pentru disciplinele/modulele de pregătire din cadrul curriculumului național obligatoriu, în vederea acordării avizului consultativ;

b) analizează proiectele programelor școlare pentru disciplinele/module de pregătire opționale (CDŞ) ofertate la nivel național și proiectele programelor pe domenii ale activității extrașcolare din cercurile din palatele și cluburile copiilor, la nivel național, în vederea acordării avizului consultativ;

c) avizează standardele de pregătire profesională aferente calificărilor profesionale pentru care se asigură pregătirea profesională prin învățământul preuniversitar;

d) avizează proiectele programelor pentru examenele naţionale;

e) avizează programele pentru concursul de ocupare a posturilor didactice/ catedrelor vacante/rezervate în învățământul preuniversitar;

f) avizează proiectele programelor pentru obţinerea definitivării în învăţământ și  proiectele programelor de perfecţionare pentru obţinerea gradelor didactice;

g) elaborează/avizează strategii în domeniul programelor/proiectelor educaţionale care se derulează în învățământul preuniversitar;

h) elaborează documente referitoare la statutul disciplinei sau domeniului de pregătire/ activităţii educative/nivelului de învățământ, după caz, pe care le  înaintează conducerii MEN și altor instituții cu atribuţii în domeniul elaborării curriculumului.

Iata actualele comisii naționale de specialitate:

PDF icon Comisia Națională de Specialitate Învățământ preșcolar

PDF icon Comisia Națională de Specialitate Învățământ primar

PDF icon Comisia Națională pentru Limba și literatura română și discipline conexe – gimnaziu

PDF icon Comisia Națională pentru Limba și literatura română și discipline conexe pentru nivel liceal

PDF icon Comisia Națională pentru limbi clasice și limba neogreacă

PDF icon Comisia Națională pentru Limba franceză

PDF icon Comisia Națională pentru limbi romanice

PDF icon Comisia Națională pentru Limba engleză și subcomisiile pentru limbile japoneză și chineză

PDF icon Comisia Națională de specialitate pentru Limba germană modernă

PDF icon Comisia Națională de specialitate pentru Limba rusă modernă

PDF icon Comisia Națională de specialitate pentru disciplina Istorie

PDF icon Comisia Națională de specialitate pentru științe socio-umane

PDF icon Comisia Națională de specialitate pentru disciplina Religie

PDF icon Comisia Națională de specialitate pentru Geografie-Geologie

PDF icon 15 Comisia Matematica.pdf

PDF icon 16 Comisia Fizica.pdf

PDF icon 17 Comisia Chimie.pdf

PDF icon 18 Comisia Biologie si Stiinte.pdf

PDF icon 19 Comisia Informatica.pdf

PDF icon 20 Comisia Tehnologia informatiei si comunicatiilor.pdf

PDF icon 22-39 Comisiile de Tehnologii.pdf

PDF icon 40 Comisia Muzica, Coregrafie, Arta actorului.pdf

PDF icon 41 Comisia de Arte Vizuale.pdf

PDF icon 42 Comisia Educatie fizica si sport Kinetoterapie.pdf

PDF icon 43 Comisia de Învățământ pedagogic.pdf

PDF icon 44 Comisia Invatamant special.pdf

PDF icon 45 Comisia de Activităţi Educative Şcolare şi Extraşcolare.pdf

PDF icon 46 Comisia pentru Alternative educationale.pdf

PDF icon 54 Comisia Limba maghiară materna .pdf

PDF icon 47 Comisia Limba armeană materna si discipline specifice minoritatii armene.pdf


2 comments
  1. Bună ziua!
    Am depus dosar la nivelul inspectoratului scolar judetean. De unde stiu daca a fost sau nu analizat dosarul si daca ma numar printre propuneri?

  2. experiența profesională/ să fi fost în trecut membru într-o comisie națională de specialitate;

    Cu alte cuvinte e un apel de formă.

    Vor fi selectați aceiași oameni+ câțiva prieteni pt locurile vacantate prin pensionare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studenții SNSPA învață în format online până la finalul semestrului II, adică până în 3 iunie, a decis Senatul Universității / Examenele se vor susține cu prezență fizică, iar SNSPA va veni în sprijinul studenților pentru a găsi soluții pentru cazarea acestora

Senatul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a adoptat, în ședința din 18 martie 2022, hotărârea privind modalitatea de desfășurare a cursurilor în semestrul al doilea, până la…
Vezi articolul

Obligația profesorilor de a promova diversitatea ca resursă de învățare, criticată de cultele religioase, a fost eliminată de deputații din Comisia de învățământ și înlocuită cu „respectarea diversității“

Una dintre cererile cultelor a fost „rezolvată“ de parlamentarii din Comisia de învățământ din Camera Deputaților, în ședința de miercuri. Este vorba despre eliminarea obligației pentru cadrele didactice de a…
Vezi articolul

Fără OUG anti-ONG, petiția online demarată de Asociația Dăruiește Viață care poate pierde jumătate din fondurile anuale / Asociația construiește primul spital pentru copiii bolnavi de cancer din România

Asociaţia ”Dăruieşte Viaţă”, care contruieşte un spital în Bucureşti, a demarat o petiţie online, intitulată ”Fără OUG anti-ONG”. Organizaţia atrage atenţia că, dacă ordonanţa va fi adoptată în forma propusă,…
Vezi articolul

OFICIAL Avizele și atestatele suplimentare pentru profesori, indiferent dacă sunt titulari sau nu, introduse în Legea Educației, după ce până acum erau doar în metodologia de mobilitate / Actul a fost contestat inițial de președintele Iohannis, dar Curtea Constituțională a respins reclamația

Avizele și atestatele suplimentare pe care trebuie să le prezinte cadrele didactice și cei care vor să își completeze norma didactică au fost introduse în Legea Educației 1/2011. Inițial, președintele…
Vezi articolul