Ordinul cu dotarea minimală pentru învățământul primar a fost publicat în Monitorul Oficial. La comunicare în limba română apar următoarele dotări: planșe cu anotimpuri și povești, jetoane cu imagini, enciclopedii, dicționare, jocuri de masă utile dezvoltării comunicării orale sau scrise. Vezi în articol dotările specifice pentru fiecare disciplină.
De asemenea, la toate disciplinele este menționat accesul la biblioteci digitale, platforme educaționale, publicații online și programe informatice educaționale.
Conform documentului, mobilierul pentru sala de clasă este compus din:
- Catedră/Masa profesorului și scaun;
- Pupitre individuale cu scaune, pentru elevi, modulare și reglabile pe înălțime ;
- Cuiere;
- Tablă magnetică;
- Dulapuri individuale pentru elevi
- Dulap pentru depozitarea materialelor didactice;
- Suport pentru prezentare planșe.
Dotarea minimală pentru Comunicare în limba română / Limba și literatura română
Dotare minimală pentru Comunicare în limba română / Limba și Literatura română și Limbi moderne
Dotare minimală pentru Matematică și explorarea mediului / Matematică
Dotare minimală pentru Științe ale naturii
Dotare minimală pentru Istorie și Geografie
Dotare minimală pentru Educație civică, Religie, Joc și mișcare, Muzică și mișcare
Dotare minimală pentru Arte vizuale și abilități practice
Ordinul poate fi consultat mai jos:
Informații de context
„Un obiectiv ambițios al Ministerului Educației este ca, la sfârșitul perioadei de implementare a PNRR, fiecare sală de clasă din România să fie echipată cu tablă inteligentă cu ecran tactil, care să substituie creta și tablele clasice”, se arată într-un comunicat al ministerului Educației.
- Potrivit unui comunicat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, banii se vor acorda în tranșe, în funcție de îndeplinirea unor obiective, numite jaloane și ținte. Țintele trebuie realizate până la 31 august 2026.
„Peste 360 milioane euro din PNRR sunt alocate de către Ministerul Educației pentru finanțarea acestei măsuri care se dorește a fi un pas esențial spre reforma educației propusă prin proiectul România Educată – componenta de digitalizare a educației”, mai scrie în comunicatul Ministerului Educației.
În privința laboratoarelor de informatică, Sorin Cîmpeanu a declarat în urmă cu câteva luni că „Ministerul Educației a considerat că trebuie să lase o libertate mult mai mare, deoarece diferența între școli este foarte mare. Sunt școli care au laboratoare de informatică și care vor avea nevoie de finanțare doar pentru completarea sau pentru actualizarea nivelului tehnologic și sunt alte școli care nu au deloc laboratoare de informatică. Prin definirea acestor standarde tehnice de echipare, am intenționat să lăsăm libertate școlilor”.
Tot atunci, el a mai spus că toate clasele vor fi dotate cu table inteligente: „O reformă pe care o apreciez ca fiind radicală este aceea a trecerii de la stilul clasic, cu creta pe tablă, la tabla inteligentă, interactivă. (…) Aceste table interactive pe care le dorim în fiecare clasă din școlile românești nu necesită un proces foarte complicat de utilizare și acele cadre didactice care sunt mai puțin familiarizate încă cu mediul digital vor putea să scrie normal pe acea tablă, exact așa cum scriu și cu creta, având avantajul că ceea ce predau la clasă se poate transfera, știți foarte bine, instantaneu, pe telefoane, tablete, laptopuri pe care le utilizează elevii. Deci, insist asupra acestei reforme, pentru că este o schimbare radicală a școlilor românești”.
Foto: © Tyler Olson | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.