DOCUMENT A fost lansat apelul de proiecte prin care școlile pot obține până la 60.000 de euro pentru laboratoare inteligente cu tablă interactivă, imprimante multifuncționale, kit-uri de roboți și ochelari de realitate virtuală. Cererile se depun online până pe 1 martie 2023

4.763 de vizualizări
Foto: © Hopsalka | Dreamstime.com
Apelul competitiv de proiecte prin care colegii, licee, licee tehnologice, școli profesionale, inclusiv cele cu clase de învățământ dual, dar și palate și cluburi ale copiilor pot fi dotate cu laboratoare inteligente, a fost lansat oficial de Ministerul Educației vineri, 23 decembrie, în prima zi de vacanță de iarnă. Proiectul este finanțat cu aproape 117,5 milioane de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta C15: Educație. Banii, până la 60.000 euro pe laborator inteligent într-o școală, nu includ și asigurarea mentenanței.
  • Detalii despre ghidul final al solicitantului, investițiile vizate și documentele pentru școli, în format descărcabil, mai jos în articol.

Amintim că lista cu echipamentele necesare pentru dotarea laboratoarelor și claselor a fost publicată în Monitorul Oficial în 6 aprilie 2022. – mai multe detalii aici

Cererile de finanțare aferente acestui apel de proiecte se vor putea depune prin platforma electronică dedicată PNRR, cu respectarea perioadei de depunere: 23 decembrie 2022 – 1 martie 2023. În această perioadă, potențialii beneficiari ai apelului pot adresa întrebări legate de depunerea cererilor de finanțare la adresa de e-mail consultare.pnrr@edu.gov.ro.

De asemenea, Ministerul Educației va organiza, în această perioadă, cel puțin două sesiuni de instruire pentru solicitanți, în vederea creșterii capacității instituționale pentru redactarea cererii de finanțare”, scrie instituția în anunț.

EduPedu.ro a scris despre apelul competitiv de proiecte pentru „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ secundar superior, a palatelor și a cluburilor copiilor” încă din 14 decembrie când a fost pus ghidul solicitantului în dezbatere publică. Și atunci, în varianta inițială a ghidului, cheltuielile de mentenanță a echipamentelor erau trecute la cheltuieli neeligibile. Acest lucru înseamnă că aceste cheltuieli vor fi suportate integral de către beneficiari, adică de licee, colegii și școli profesionale. – detalii aici

Ce investiții sunt vizate de proiect

“Conceptul de laborator inteligent, de la hardware/software și kituri de construcție, până la curriculum și evaluare, funcționează integrat pentru a sprijini învățarea practică. Laboratoarele inteligente vor fi piloni pentru dezvoltarea competențele digitale necesare pentru a îmbrățișa oportunitățile oferite de noile tehnologii și de meseriile viitorului”, scria Ministerul Educației la lansarea în consultare publică, pe site-ul propriu, edu.ro.

În cadrul apelului vor fi finanțate următoarele tipuri de activități:

1. achiziționarea de echipamente tehnologice (inclusiv mobilier ergonomic adaptat și integrat specific) pentru dezvoltarea unor laboratoare inteligente digitale, conform OME nr. 3497/2022 pentru aprobarea standardelor de echipare a unităților de învățământ preuniversitar cu echipamente tehnologice, cu modificările ulterioare;

2. achiziționarea de conținut educațional, care va acoperi domenii din programa școlară și de software/licență cu specific educațional care să asigure distribuirea centralizată, în rețeaua locală, a materialelor didactice pe dispozitive;

3. conectarea dispozitivelor din laboratorul inteligent la rețeaua de comunicații a unității de învățământ;

4. instruirea cadrelor didactice pentru utilizarea echipamentelor aferente conceptului de laborator inteligent digital integrat.

Ținta asumată prin PNRR pentru această investiție este de minimum 1.100 laboratoare inteligente („smart laburi”). Valoarea maximă eligibilă PNRR a bugetului unui proiect este echivalentul în lei al sumei de 60.000 euro, menționează ministerul în ghid.

Conform calendarului apelului din ghid, eligibilitatea proiectelor se evaluează între 1 și 6 martie 2023. Pe 6 martie se publică listele inițiale cu solicitanții acceptați / respinși, cu termen pentru eventualele contestații. După mai multe etape de eventuale reevaluări, listele finale ar urma să se publice în 12 aprilie anul viitor, iar contractarea să aibă loc între 19 aprilie și 17 mai.

Foto: captură – ghidul solicitantului
Foto: captură – ghidul solicitantului
Foto: captură – ghidul solicitantului
Foto: captură – ghidul solicitantului
Foto: captură – ghidul solicitantului
Foto: captură – ghidul solicitantului
Pot candida și 120 de școli care au deja smart lab, dacă îndeplinesc câteva criterii

“Totodată, în cadrul prezentului apel, cel puțin 120 de unități de învățământ secundar superior (colegii, licee, licee tehnologice, școli profesionale, inclusiv cele cu clase de învățământ dual) vor putea beneficia de un al doilea laborator inteligent dacă numărul de elevi înscriși în anul școlar 2022 – 2023 este de minimum 500. În acest caz, finanțarea pentru al doilea laborator inteligent se va acorda pe baza scorului rezultat din următorii indicatori (în ordine descrescătoare):

  • 50% – numărul de elevi (liceal) înscriși;
  • 25% – media la examenul de bacalaureat pe liceu în ultimii 3 ani;
  • 25% – rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat (din numărul de candidați înscriși) în ultimii 3 ani”, mai informează ME pe edu.ro.
Ghidul final al solicitantului, în format .pdf:
Documente necesare pentru aplicare:

1. Cererea de finanțare_SmartLab_final.docx – Descarcă de aici

2. Declaratie-pe-propria-raspundere-privind-evitarea-dublei-finantari_SmartLab.docx – Descarcă de aici

3. Declaratie-angajament-colectare-date-beneficiar-real-fonduri_SmartLab.docx – Descarcă de aici

4. Declaratie-de-consimtamant-privind-prelucrarea-datelor-cu-caracter-personal_SmartLab.docx – Descarcă de aici

5. Declaratie-privind-conflictul-de-interese_SmartLab.odt – Descarcă de aici

6. Declaratie-privind-respectarea-principiului-DNSH_SmartLab.docx – Descarcă de aici

7. Declarație privind TVA aferentă privind cheltuielile proiectului – Descarcă de aici

8. Mandat-special-imputernicire-semnare-documente_SmartLab.docx – Descarcă de aici

9. Grila CAE – Descarcă de aici

10. Grila de evaluare a calității proiectului – Descarcă de aici

11. CONTRACT-DE-FINANTARE_SmartLab.docx – Descarcă de aici

Descarcă de mai jos OME-3497_2022-Standarde-echipare-UIP:

Descarcă de mai jos OME-6416_2022-Modificare-OME-3497:

Toate acestea pot fi descărcate și direct de pe edu.ro, sursa inițială, sub forma unei arhive .rar.

Foto: © Hopsalka | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
DOCUMENT Ghidul pentru Smart Lab-uri de 60.000 de euro, finanțate din PNRR, lansat în consultare publică. Liceele și școlile profesionale pot cumpăra zeci de dispozitive, ochelari de realitate virtuală, dar totul fără mentenanță
DOCUMENT A fost lansat apelul de proiecte pentru școli prin care pot accesa până la 1 miliard de euro din PNRR pentru dotarea laboratoarelor de informatică și a claselor cu mobilier sau înlocuirea mobilierului mai vechi de 5 ani / Școlile pot aplica prin Consiliile județene până în data de 19 martie 2023
Școlile pot să obțină aproape 1 miliard de euro din PNRR pentru dotarea laboratoarelor de informatică și a claselor cu mobilier sau înlocuirea mobilierului mai vechi de 5 ani – ghid lansat de Ministerul Educației în consultare publică. Documentele pentru aplicare

3 comments
  1. Vor cumpara echipamente foarte ieftine si cu pret la consumabile urias sau foarte scumpe, cu functii si accesorii absolut inutile pentru scopul dorit.
    Din pacate cunosc destul de bine modul in care se desfasoarea achizitiile prin SEAP.

  2. Daca nu ai facut in prealabil lectii sau soft pentru a-l folosi la predare cu asemenea echipamente in prealabil sunt inutile. Probabil ca putini profesori vor sti sa faca soft pentru a folosi castile virtuale sau alte echipamente. Sunt la fel de bune ca si tabletele date deja copiilor la clasa pe care le folosesc sa vada filme sau jocuri la ore.

  3. Pe care îl depun primăriile… probabil cu firme de casă si funcționari fără competențe care nu inteleg termenul de ,material didactic’ adecvat vârstei și dezvoltării psihosomatice.

    Dacă nu vor fi consultați profesorii de specialitate ne vom trezi din nou cu material didactic ca in 2007 când a primat cantitatea si pretul.
    Multe materiale primite atunci erau depășite si nu mai corespundeau cu programa școlară în vigoare fiind inutile si inutilizabile in contexte diferite.

    P.S.
    Banii se vor termina rapid deoarece o cerere uriașă a acelorași produse va duce la o explozie a prețurilor.
    Ca sa nu se piardă banii se vor cumpăra si ,,rebuturile” de pe rafturi sau din depozite.

    Păcat că se va rata și aceasta șansă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Liderul studenților din România îi răspunde Marei Mareș, consilier în cancelaria lui Cîțu: „E cineva din Guvernul României care crede că învățământul superior românesc nu trebuie îmbunătățit pentru a încuraja tinerii să rămână la studii în România?”

„Nimeni nu a insinuat că învățământul trebuie îmbunătățit cu scopul de a împiedica tinerii să plece la studii afară. Învățământul superior românesc trebuie îmbunătățit cu scopul de a încuraja tinerii…
Vezi articolul