DOCUMENT A fost lansat apelul de proiecte pentru școli prin care pot accesa până la 1 miliard de euro din PNRR pentru dotarea laboratoarelor de informatică și a claselor cu mobilier sau înlocuirea mobilierului mai vechi de 5 ani / Primăriile pot aplica până în data de 19 martie 2023

9.234 de vizualizări
Foto © Lincoln Beddoe | Dreamstime.com
Ministerul Educației a lansat apelul competitiv de proiecte „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe” (palatele și cluburile copiilor, cluburile sportive, cabinetele de asistență psihopedagogică)finanțat cu aproape 1 miliard de euro prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta C15: Educație. Banii pot fi accesați pentru 3 tipuri de investiții.
  • Banii vor fi folosiți, printre altele, la dotarea cu mobilier a 75.000 de clase din România și echiparea a 5.200 de laboratoare de informatică, susține ministerul. Ghidul solicitantului, în cadrul acestui proiect, a fost lansat în dezbatere publică pe 21 noiembrie. – mai multe detalii aici
Cine poate aplica pentru proiecte

Beneficiarii prezentului apel de proiecte sunt toate tipurile de unități administrativ-teritoriale (comune, orașe, municipii, sectoare ale Municipiului București și județe), instituțiile de învățământ superior de stat care au înființate în cadrul lor unități de învățământ preuniversitar, precum și statele majore ale categoriilor de forțe/comandamente de armă, care au înființate în cadrul lor unități de învățământ preuniversitar.

În cadrul apelului, fiecare solicitant poate depune o singură aplicație prin care să obțină finanțare pentru dotarea unităților de învățământ preuniversitar pe care le administrează, respectiv pentru toate unitățile de învățământ cu personalitate juridică, inclusiv pentru cele care funcționează în cadrul instituțiilor de învățământ superior de stat sau a celor din subordinea statelor majore ale categoriilor de forțe/comandamente de armă.

Unitățile de învățământ preuniversitar și unitățile conexe, beneficiarii finali ai apelului de proiecte, care provin din zonele defavorizate vor primi punctaj suplimentar.

Potrivit ghidului, școlile vor cere banii prin consiliile județene / Consiliul General al Municipiului București, autorități “care vor avea calitatea de solicitant eligibil în cadrul prezentului apel”, scrie Ministerul Educației pe edu.ro.

Depunerea proiectelor se realizează exclusiv online, prin platforma electronică dedicată PNRR, cu respectarea perioadei de depunere: 19.12.2022 (ora 9:00) – 19.03.2023 (ora 23:59).

Se pot solicita bani pentru 3 tipuri de investiții:

1. Digitalizarea mediilor de învățare din învățământul preuniversitar – valoarea totală alocată este de 377.360.200 euro, fără TVA, valoare eligibilă din PNRR, repartizați pe fiecare investiție, astfel:

  • 5.200 laboratoare de informatică echipate.
  • 3.600 școli cu clase de nivel primar, gimnazial si liceal dotate cu echipamente IT pentru digitalizarea resurselor de învățare.
  • 909 laboratoare informatice din școlile de educație și formare profesională.

2. Infrastructură școlară. Valoarea totală alocată este de 600.000.000 euro, fără TVA, valoare eligibilă din PNRR, repartizate astfel:

  • 75.000 de săli de clasă/săli pentru activități extrașcolare sau sportive, dotate cu mobilier.
  • 10.000 de laboratoare/cabinete din sistemul de educație preuniversitar, inclusiv cabinetele de asistenta psihopedagogică.

3. Dotarea cu echipamente, inclusiv digitale, atelierelor de practică din rețeaua învățământului profesional și tehnic. Valoarea totală alocată este de 90,9 mil euro, fără TVA, valoare eligibilă din PNRR, pentru:

  • 909 unități de învățământ IPT dotate cu laboratoare de practică funcționale.

Toate bunurile și echipamentele achiziționate prin viitoarele proiecte de către solicitanții eligibili vor fi oferite spre folosință gratuită beneficiarilor finali ai investițiilor, pentru a fi utilizate exclusiv pentru activități didactice, sportive și extrașcolare cu elevii/copiii.

Cum motivează Ministerul Educației lipsa de laboratoare din școli și nevoia de modernizare a infrastructurii școlare, conform ghidului solicitantului, despre care Edupedu.ro a scris aici:

“Infrastructura precară și dotările inadecvate reprezintă un prim factor în perpetuarea inechității, reducerea atractivității școlilor rurale pentru cadrele didactice bine pregătite și a reputației unităților de învățământ în cadrul comunităților. Actul educațional se desfășoară în unități din învățământul primar și gimnazial dintre care peste 90% necesită reabilitare, mai mult de 70% fiind localizate în mediul rural. Grădinițele și unitățile de învățământ, în special școlile primare, mai ales din mediul rural, frecventate de copii din medii sociale vulnerabile (de regulă, populația de etnie roma), au infrastructură precară, neîndeplinind standardele de calitate corespunzătoare unei funcționări normale.

Transformarea grupei pregătitoare din învățământul preșcolar în clasa pregătitoare și includerea acesteia în ciclul învățământului primar a crescut cererea și concomitent suprasolicitarea infrastructurii învățământului primar.

În același timp, oferta școlară nu este adaptată schimbărilor demografice din ultimii ani. Există școli rurale cu un număr mic de elevi în timp ce suburbiile din jurul marilor orașe nu beneficiază de servicii adecvate.

Aproximativ 15% dintre școlile din România funcționează în două schimburi, iar un procent mic chiar în trei schimburi. Funcționarea în două schimburi forțează autoritățile să reducă activitățile extracurriculare, deoarece ziua de școală se reduce prea mult, iar facilitățile din școală pot deveni supraaglomerate pentru activitatea simultană a elevilor din mai multe schimburi. Din totalul școlilor din mediul urban, 14,5% dispun de o capacitate insuficientă în comparație cu 8,8% dintre școlile din mediul rural. În unele cazuri, pentru a asigura școlarizarea tuturor copiilor din circumscripția școlară, școlile au fost obligate să renunțe la laboratoare, săli de informatică, săli de bibliotecă sau spații în care se desfășurau activități extrașcolare, ceea ce conduce în mod natural la scăderea calității educației oferite“, scrie în ghidul solicitantului.

De precizat, normativul privind proiectarea, realizarea și exploatarea construcțiilor pentru școli și licee nu este menționat în ghidul solicitantului, dar a fost publicat acum de minister pe lista actelor necesare.

Documente necesare pentru aplicare:

Cererea-de-finantare_template_dotare-preuniversitar.docx – Descarcă de aici

Declaratie-pe-propria-raspundere-privind-evitarea-dublei-finantari.docx – Descarcă de aici

Declaratie-de-angajament-pentru-colectarea-datelor-privind-beneficiarul-real-al-fondurilor.docx – Descarcă de aici

Declaratie-de-consimtamant-privind-prelucrarea-datelor-cu-caracter-personal.docx – Descarcă de aici

Declaratie-privind-conflictul de interese.docx – Descarcă de aici

Declaratie-privind-respectarea-principiului-DNSH.docx – Descarcă de aici

Declaratie-privind-TVA-aferenta-cheltuielilor-proiectului.docx – Descarcă de aici

Mandat-special-imputernicire-semnare-anumite-documente-din-cererea-de-finantare-daca-este-cazul.docx – Descarcă de aici

Grilă CAE – Descarcă de aici

Grila-de-evaluare-a-calitatii-proiectului.docx – Descarcă de aici

CONTRACT-DE-FINANTARE_21-nov.docx – Descarcă de aici

DOCUMENT Descarcă de aici – Normativ privind proiectarea, realizarea și exploatarea construcțiilor pentru școli și licee:

Descarcă de mai jos OME-3497_2022-Standarde-echipare-UIP:

Descarcă de mai jos OME 4142_2022 Normativ dotare minimala clasele V-VIII:

Descarcă de mai jos OME 4143_2022 Standarde materiale predare-invatare&Normativ dotare minimala_Educatie timpurie:

Descarcă de mai jos OME 4144_2022 Normativ dotare minimala invatamant primar:

Ordin pentru modificarea ordinului ministrului Educației nr. 3497/30.03.2022 pentru aprobarea standardelor de echipare a unităților de învățământ preuniversitar cu echipamente tehnologice:

Toate documentele pot fi descărcate și direct de pe edu.ro, sursa inițială, sub forma unei arhive .rar.

Foto: © Lincoln Beddoe | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Școlile pot să obțină aproape 1 miliard de euro din PNRR pentru dotarea laboratoarelor de informatică și a claselor cu mobilier sau înlocuirea mobilierului mai vechi de 5 ani – ghid lansat de Ministerul Educației în consultare publică. Documentele pentru aplicare

1 comment
  1. Dvs. ati gasit undeva ghidul final al acestui proiect? Ca noi nu il gasim, decat pe cel aflat in consultare. Cum sa lansezi cu sule si trambite ceva ce nu are un document final? (nici pe site-ul ministerului nu exista). Daca il gasiti, va rog sa actualizati articolul. Multumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

A început Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori – IJSO 2024, organizată de România. Competiția durează 10 zile, participă elevi și profesori din 60 de țări / Probele se susțin la Politehnica București și Colegiul Național „Tudor Vianu” – programul complet

A început Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori – IJSO 2024, organizată de România. Competiția durează 10 zile, până pe 12 decembrie. La aceasta participă elevi și profesori și observatori…
Vezi articolul

Peste 700 de copii și elevi de la școli de stat au fost mutați la școli private, în acest an școlar, în București. Numărul este cu circa 10% mai mic decât al celor mutați de la privat la stat

În anul școlar 2023-2024, începând cu 1 septembrie 2023 până în prezent, s-au transferat din unități de învățământ preuniversitar de stat în unități de învățământ preuniversitar particular 707 de copii/elevi,…
Vezi articolul