Doctoranzii Universității din București deja au fost puși să semneze contracte cu tăierea plății pe oră de la 1 octombrie, deși rectorul susținea că nu a fost luată o decizie și că există doar o „discuție”

Marian Preda / Foto: Facebook.com/Universitatea din Bucuresti

Marian Preda / Foto: Facebook.com/Universitatea din Bucuresti

Doctoranzii Universității din București au fost puși deja de instituție să semneze un act adițional la contractul pentru plata cu ora, care prevede reducerea plății pe oră la aproape jumătate pentru activitățile didactice, conform documentelor trimise de studenți și analizate de EduPedu.ro. Un astfel de act adițional poate fi văzut în articol, mai jos. Rectorul Marian Preda declara, joi, contactat de EduPedu, că nu s-a luat nicio decizie oficială în acest sens.

Mai exact, Universitatea din București a redus cu 45,45% tarifele pentru plata cu ora în cazul doctoranzilor care susțin seminare, așa cum arată un act adițional la contractul individual de muncă al doctoranzilor, obținut de EduPedu.ro și semnat de către rectorul Universității din București, Marian Preda.

Contactat joi de EduPedu.ro, rectorul Universității din București a confirmat că există aceste discuții la nivelul unității de învățământ superior, însă a afirmat că decizia „nu s-a definitivat”.

Având în vedere data anexei la contract, mai exact, 01.10.2024, data la care începe anul universitar, doctoranzii au fost obligați să accepte această decizie, fără argumente, fiind puși în fața faptului împlinit.

În situația în care afirmațiile rectorului sunt conforme cu realitate, iar decizia nu a fost luată la nivelul instituției de învățământ superior, atunci există o problemă legală, din moment ce anexele la contract au fost deja semnate de către acesta.

În actul adițional obținut pe surse de către EduPedu.ro este specificat că părțile „au convenit de comun acord modificarea următoarelor clauze ale contractului individual de muncă, de la data de 01.10.2024 până la data de 30.09.2025.

Salariul brut: se modifică de la 3.520 lei la 1.920 lei”, este menționat în documentul pe care îl puteți vedea mai jos.

Conform procedurii, studenții doctoranzi au mers la Universitate să semneze contractul pentru anul universitar 2024-2025 și abia atunci au fost anunțați că a scăzut salariul la jumătate pentru plata cu ora.

Tot în declarațiile oferite joi, rectorul susține că „aproape jumătate dintre doctoranzi iau bursă” și că există inechități între veniturile lor și cele ale asistenților universitari doctori, după ce tot Universitatea a fost cea care a stabilit, în anul universitar 2023-2024, un tarif aproape dublu pentru ei.

„Ei nu au doctorat luat și nu poți să plătești pe cineva, nivel de pregătire mai jos, exact cât îl plătești pe cineva care care e deja doctor în domeniu”, au fost explicațiile oferite de rectorul Universității din București, care a adăugat că nu există o problemă de buget care să justifice reducerea tarifelor pentru plata cu ora în cazul doctoranzilor care predau.

Conform legislației din România, inclusiv Legea 199/2023 și reglementările aferente, doctoranzii pot desfășura activitățile didactice în regim de „plată cu ora”, fiind remunerați în funcție de tarifele stabilite la nivelul fiecărei universități.

Citește și:
Universitatea din București discută tăierea la jumătate a tarifelor pentru plata cu ora în cazul doctoranzilor care predau. Rectorul Marian Preda: Nu e o problemă de buget, ci de nivel de pregătire

Exit mobile version