Doar vaccinarea cadrelor didactice și a personalului auxiliar nu asigură un status imunologic, în așa fel încât să permită imediat deschiderea școliilor, spune Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică

Școală închisă / Foto: Edupedu.ro

Doar vaccinarea cadrelor didactice și a personalului auxiliar nu asigură un status imunologic, în așa fel încât să permită imediat deschiderea școliilor, a explicat la Digi24 Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică.

„Decizia privind deschiderea școlilor este o decizie complexă, care ia în considerare toate evenimentele epidemiologice, nu numai cele de imunitate. Pentru că dacă vaccinăm profesorii – dacă doresc să se vaccineze, pentru că am văzut unele studii care spun că mai mult de jumătate, 60 la sută, refuză vaccinarea – , dacă nu putem să-i vaccinăm pe toți, pentru că este un act voluntar, cu consimțământul fiecărui individ, și dacă observăm că apar mutații, apar tulpini care au o tropicitate pentru copii, pentru vârstele mici, copiii nefiind persoane vaccinabile, riscul foarte mare este să existe epidemii în rândul copiilor sau în rândul copiilor care transmit acasă”, a explicat Ioana Stăncel. 

Întrebată ce mesaj transmit mai departe oamenilor cadrele didactice, dacă refuză să se vaccineze, Ioana Stăncel a spus că „probabil că până la acest moment, cadrele didactice au fost ocupate cu activitatea de predare și pregătire a predării în noul format, la distanță, și nu au avut timp să se informeze suficient. Cred că odată cu tot ce înseamnă campanii media, campanii de publicitate, campanii de comunicare reală, vor avea timp în această vacanță să se informeze și această cifră va putea fi convertită într-un procent mult mai mic”, a adăugat expertul în politici de sănătate publică.

Declarațiile au loc în contextul în care ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că școlile nu se vor redeschide fizic pe 11 ianuarie.

Foto: edupedu.ro

Exit mobile version