Doar 30% din români au citit în anul 2022, cel mai mic procent din UE – date Eurostat. Cei mai „citiți” europeni sunt elvețienii – peste 80% / Femeile și tinerii de 16-29 ani au citit cel mai mult

425 de vizualizări
Foto: Eurostat
În 2022, conform statisticilor UE privind venitul și condițiile de viață (EU-SILC), 52,8% din populația UE în vârstă de 16 ani sau peste a declarat că a citit cărți în ultimele 12 luni, transmite biroul de statistici al Comisiei Europene într-un comunicat.
  • Pe 9 august a fost celebrată Ziua Internațională a Iubitorilor de Cărți, conform sursei menționate anterior.

Dintre țările Uniunii Europene (UE), Luxemburg a raportat cel mai mare procent de persoane care au citit cărți în cele 12 luni anterioare sondajului (75,2%), urmat de Danemarca (72,1%) și Estonia (70,7%).

Cei mai mulți cititori sunt în Elveția, țară luată în calcul la statistica Eurostat chiar dacă nu este parte UE – 80,6%.

În schimb, în România, doar 29,5% dintre persoane citiseră cărți în cele 12 luni anterioare sondajului, 33,1% – în Cipru și 35,4% – în Italia, potrivit sursei citate.

Mai exact, 19,9% din români au citit până în 5 cărți în anul 2022. Între 5 și 9 cărți au citit 7,1%, iar 10 sau mai multe cărți – 3,1% din populație, arată datele Eurostat.

Femeile și tinerii de 16-29 ani au citit cel mai mult

Conform acelorași date Eurostat citate în comunicat, cel mai tânăr grup, cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani, citește mai mult (60,1%) în comparație cu cei cu vârste cuprinse între 30 și 54 de ani (53,5%), 55 și 64 de ani (52,6%) și 65 de ani și peste (47,2%).

Mai multe femei din UE citesc cărți (60,5%) decât bărbați (44,5%). Același model a fost observat și în ceea ce privește numărul de cărți citite: 28,8% dintre femei și 24,8% dintre bărbați citesc mai puțin de 5 cărți, 14,3% dintre femei și 9,8% dintre bărbați citesc 5-9 cărți, în timp ce 17,4% dintre femei și 9,9% dintre bărbați citesc 10 sau mai multe cărți.

Citește și:
Recomandări de lectură pentru vacanța de vară de la profesorii Facultății de Litere UB: cărți-eseu și studii de Robert Dixon, Andrea Moro, Edward Clayton și Mo Yan
Patru recomandări de cărți – lectură de vacanță de vară 2024, de la Facultatea de Litere a Universității din București: Quentin Tarantino, Haruki Murakami, Agnes Martin și Kim Ligett

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Grevă generală a studenților din Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, care cer îmbunătățirea condițiilor din cămine și restituirea banilor încasați ilegal de universitate de la studenții din cămin sub pretextul “fond de reparații”

Studenții din Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti sunt (UNEFS) în grevă generală de astăzi, 23 octombrie. Aceștia solicită îmbunătățirea condițiilor din cămine, identificarea și tragerea la…
Vezi articolul

Asociația Studenților la Comunicare din Universitatea din București anunță că nu participă la cursurile profesorului Horea Bădău, cercetat pentru abuzuri, dacă va preda materia „Social Media”

Asociația Studenților la Comunicare (ASC) din Universitatea din București anunță, într-o postare pe Facebook, că va boicota cursurile și seminarele susținute de lectorul universitar Horea-Mihai Bădău „întrucât nu tolerăm nicio…
Vezi articolul