Dispozitivele digitale în procesul de învățare la grădiniță: Educatorii le pot arăta copiilor scurte videoclipuri sau imagini cu teme relevante și pot folosi aplicații adaptate vârstei – scrisoare metodică pentru educatori

pregătirea pentru online a profesorilor

Foto: Ian Allenden - Dreamstime.com

Ministerul Educației a transmis inspectoratelor școlare în Scrisoarea metodică pentru anul școlar 2024-2025 pentru educație timpurie câteva sfaturi pentru educatori legate de folosirea tehnologiei la grădiniță, în procesul de învățare: „Educatorii le pot arăta copiilor scurte videoclipuri sau imagini cu teme relevante sau pot folosi aplicații adaptate vârstei”, scrie în scrisoarea metodică. Documentul are la bază Reperele fundamentale în învățarea si dezvoltarea timpurie a copilului de la naștere la 7 ani, document actualizat în 2024 de Ministerul Educației.

Educatorii să folosească tehnologia la clasă ținând cont de câteva criterii, unul dintre ele fiind cel al perioadei de expunere, menționează scrisoarea metodică pentru educatori pentru anul 2024-2025, distribuită de Ministerul Educației către Inspectoratele școlare județene. Acestea trebuie să transmită mai departe informațiile în creșe și grădinițe.

Documentul, care se bazează pe „Reperele fundamentale în învățarea si dezvoltarea timpurie a copilului de la naștere la 7 ani”, menționează opinia Academiei Americane de Pediatrie conform căreia expunerea copiilor sub 2 ani la ecrane (telefoane, tablete) trebuie să fie limitată la interacțiuni scurte de tipul comunicării prin intermediul apelurilor video.

„Copiii cu vârsta între 2 și 5 ani vor avea acces la ecrane (telefon, tabletă, televizor) maximum o oră, în reprize scurte între care să se asigure pauze de 15-20 de minute”, potrivit scrisorii metodice.

Cum să folosească educatorii tehnologia la clasă

Dispozitivele digitale din sala de grupă pot fi utilizate drept instrumente în crearea situațiilor de învăţare cum ar fi:

Sunt prezentate și efecte ale un tehnologiei asupra copiilor dacă aceasta nu este gestionată corespunzător, în anumite condiții.

„Utilizarea excesivă a ecranului poate afecta abilitățile sociale ale copiilor și faptul că obiceiurile părinților pot influenta timpul petrecut de copii în fața ecranului”, scrie în document.

Redăm integral scrisoarea metodică transmisă Ministerului Educației

„Societatea contemporană se află în plin proces de adoptare si integrare pe scară largă a
tehnologiilor digitale în diferite aspecte ale vieții, fie că vorbim despre utilizarea smartphone-urilor şi a rețelelor sociale sau despre implementarea tehnologiilor avansate, precum inteligenta artificială. Aceste transformări au un impact semnificativ asupra modului in care oamenii comunică, lucrează, învață etc.

Dispozitivele electronice, ecranele digitale, utilizarea aplicațiilor, accesul la internet
sunt realități ale societății actuale din care copiii fac parte. Expunerea la tehnologia digitală
este inerentă, fiind prezentă pe stradă, în magazine, în casele majorității oamenilor. O dată cu expansiunea digitală, specialişti din domeniul psihologiei, psihiatriei, stiintelor educatiei,
stiintelor comportamentale au investigat impactul expunerii la ecrane a copiilor.

Dintre constatările studiilor privind impactul utilizării de către copii şi adolescenti a dispozitivelor digitale enumerăm următoarele:

De asemenea, studiile subliniază importanța utilizării conștiente și echilibrate a ecranului, în special în copilăria timpurie, pentru a susține dezvoltarea sănătoasă. Reperele fundamentale în învățarea si dezvoltarea timpurie a copilului de la naștere la 7 ani, document actualizat în anul 2024, introduce în domeniul Dezvoltarea cognitivă și cunoașterea lumii aspectul specific Utilizarea curiozității naturale pentru a descoperi lumea prin intermediul tehnologiei, unde sunt incluse șase repere cu indicatori și practici de sprijin privind modul în care tehnologia poate fi utilizată în activitatea de la grupă, având în vedere specificul intervalelor de vârstă. Documentul agreează opinia Academiei Americane de Pediatrie conform căreia expunerea copiilor sub 2 ani la ecrane (telefoane, tablete) trebuie să fie limitată la interacțiuni scurte de tipul comunicării prin intermediul apelurilor video.

Copiii cu vârsta între 2 și 5 ani vor avea acces la ecrane (telefon, tabletă, televizor) maximum o oră, în reprize scurte între care să se asigure pauze de 15-20 de minute. Atât la creșă/grădiniță, cât şi acasă, adultul (educator, părinte) însoțește copilul pe parcursul expunerii la ecrane, activitatea fiind urmată de discuții asupra celor vizualizate.

Dispozitivele digitale din sala de grupă pot fi utilizate drept instrumente în crearea situațiilor de învăţare cum ar fi:

Toate aceste experiențe reprezintă punctul de plecare pentru alte activități realizate prin aplicarea unor metode didactice care nu implică expunerea copiilor la ecrane.

Profilul de formare al absolventului la nivelul educației timpurii, învățământ preșcolar

Profilul care se va aplica copiilor de grădiniță din anul 2024-2025 este împărțit în mai multe competențe, cele care țin de comunicare și dezvoltarea limbajului menționează și folosirea tehnologiei. Acestea sunt:

Dezvoltare socio-emoțională

Urmează indicațiile adulților în ceea ce privește comportamentul adecvat în anumite situații:
– Interacționează, din proprie inițiativă, cu copiii apropiați ca vârstă, în diferite contexte
– Își adaptează comportamentul în funcție de regulile diferitelor situații (de ex.: vorbește în șoaptă când intră la bibliotecă, când merge la muzeu etc.)
– Își spune corect numele, prenumele, vârsta, luna, ziua, orașul și țara în care s-a născut
– Împărtășește celorlalți (copii, adulți din anturajul propriu) trăirile/emoțiile sale și reacționează adaptativ la contexte sociale variate

Dezvoltarea limbajului a comunicării și a premiselor citirii și scrierii

– Povestește un eveniment sau o poveste cunoscută, respectând succesiunea evenimentelor
– Utilizează în vorbire acordul de gen, număr, persoană și timp
– Utilizează în vorbire propoziții dezvoltate și fraze
– Stă și ascultă, în momente de lectură, fără să deranjeze, rămâne până la finalul ei
– Recunoaște litere mari/mici de tipar și le pune în corespondență cu sunetul asociat
– Înțelege conceptul de scriere pentru comunicarea unei informații, a unui mesaj (etichetează lucrările, scrie scurte mesaje de felicitare etc.)
– Experimentează scrisul cu o varietate de instrumente de scris (creion, pensulă, computer)

Dezvoltare fizică, a sănătății și igienei personale

– Poziționează corpul și membrele în mod corespunzător pentru a imita ceva sau pe cineva sau pentru a executa o mișcare (a prinde o minge, a arunca ceva etc.)
– Își pune singur pantofii și își leagă șireturile, se îmbracă și se dezbracă singur
– Demonstrează conștientizarea simțurilor în acțiuni (recunoaște obiecte ascunse prin pipăit, fară să le vadă, execută mișcări la auzirea unor comenzi, recunoaște mirosuri etc.)
– Demonstrează independență în igiena personală (se spală și se șterge singur pe mâini, își acoperă gura cu mâna când strănută, când tușește, folosește independent toaleta, folosește batista etc.)
– Demonstrează cunoașterea regulilor de siguranță în jocul simbolic

Dezvoltare cognitivă și cunoașterea lumii

-Grupează obiecte care întrunesc două criterii concomitent
– Lucrează în grup pentru soluționarea unei probleme, utilizând strategiile dezvoltate de grup
– Numără cu ușurință până la 10/20
– Creează, copiază și construiește forme (cerc, pătrat, triunghi etc.)
– Descrie și compară nevoile de bază ale ființelor vii
– Descrie timpul probabil și ilustrează o anumită stare a vremii (utilizează semne convenționale pentru ape, ploaie, munți, ninsoare, anotimpuri, zile ale săptămânii etc.)

Capacități și atitudini de învățare

– Formulează întrebări referitoare la schimbările din jur
– Exprimă dorința de a învăța să realizeze anumite acțiuni de autoservire, să confecționeze obiecte, jucării sau să găsească informații despre subiecte de care este interesat
– Face planul unei activități (din 3-4 pași) și îl pune în practică
– Se concentrează la o activitate 20 de minute, fară supervizare
– Găsește forme și mijloace noi de exprimare a gândurilor și emoțiilor (prin muzică, desen, dans, joc simbolic)
– Utilizează sau combină materiale și strategii în modalități noi pentru a explora sau rezolva probleme
– Își extinde informațiile despre mediul înconjurător și crește respectul față de ființe și mediu

-Tratează cu grijă și blândețe animale, plante. Participă la activități de îngrijire și protecție a mediului înconjurător, la reciclarea materialelor. Este interesat de fenomene naturale excepționale/calamități naturale și înțelege pagubele ce pot fi provocate de acestea sau de unele acțiuni ale omului.
Este conștient de existența tehnologiei și a modului în care aceasta îmbunătățește și afectează viața. Aplică reguli de bază pentru siguranța în mediul online, stabilite împreună cu adulții.
– Demonstrează grijă/preocupare pentru emoțiile și dorințele colegilor. Identifică și acceptă diferențe și similarități în ceea ce privește preferințele sale și ale colegilor.
-Distinge faptele bune de cele rele și poate identifica situații în care cei din jur nu respectă anumite reguli. Recunoaște semne de violență/agresiune, despre care vorbește cu adulții.
Respectă regulile privind folosirea dispozitivelor digitale și a internetului.

Informații de context

Recent, profilul și standardele profesionale ale cadrului didactic pentru educație timpurie au fost publicate în Monitorul Oficial.

Documentul include competențele profesorilor aflați în diferite etape de carieră și sunt organizate pe 7 domenii de competențe în funcție de fiecare nivel de învățământ: preșcolar, primar, gimnaziu și liceu, tehnologic și tehnologic dual. Ca noutate, au fost introduse elemente de tehnologie începând cu grădinița, iar profilul se adresează și elevilor de liceu. Vezi aici documentul publicat în Monitorul Oficial.

DOCUMENT Scrisoarea metodică poate fi descărcată mai jos

Foto: Ian Allenden – Dreamstime.com /
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version