Discuții tensionate despre când începe școala: 9 septembrie, data oficială propusă de Comisia de Dialog Social

5.057 de vizualizări
SURSA: Freepik.com
Începutul anului școlar trebuie să rămână pe 9 septembrie, este propunerea oficială a Comisiei de Dialog Social (CDS) pentru ministrul interimar al Educației, a declarat pentru Edupedu.ro secretarul de stat Gigel Paraschiv. Participanții de la ședința Comisiei din această dimineață au povestit pentru Edupedu.ro că discuțiile au fost „tensionate”.

Ei au amintit că luni dimineață, în timp ce se desfășura ședința, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare al Ecaterinei Andronescu din funcția de ministru al Educației și de numire a lui Daniel Breaz ca interimar. Astfel, Andronescu, care ar fi participat la discuțiile din Comisie, nu a mai venit, iar în locul ei a fost Gigel Paraschiv, secretarul de stat pe universitar din cadrul Ministerului Educației.

„Am ascultat partenerii de dialog social. Atât reprezentanții federațiilor sindicale, cât și reprezentanții patronatelor nu au susținut modificarea (pentru 16 septembrie). Nu au susținut modificarea nici cei care au statut de invitat permanent în cadrul CDS, este vorba de Federația Națională a Asociațiilor de Părinți și de reprezentanții elevilor. Am ascultat toate argumentele partenerilor noștri și o să facem o notă de informare, un aviz consultativ, iar atunci când ministrul interimar Daniel Breaz vine la minister să preia atribuțiile, o să-i punem la dispoziție această informare”, a spus Gigel Paraschiv.

Mai departe, decizia îi aparține noului ministru, care poate modifica prin ordin de ministru sau poate să lase structura anului școlar așa cum a fost deja stabilită.

Discuții „tensionate”

Discuțiile din cadrul ședinței de Dialog Social de azi dimineață au fost destul de tensionate, au povestit pentru Edupedu.ro reprezentanți ai părinților și elevilor, care participă în calitate de invitați la aceste întruniri. Lucru care le-a fost reproșat de către un reprezentant al Ministerului Muncii.

„A avertizat societatea civilă că avem doar statut de invitați și că nu facem parte din Consiliul de Dialog Social”, a spus Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți. El a punctat mai departe că „Nu este în regulă să schimbăm structura anului școlar cu o lună înainte de începerea școlii pentru că au cerut hotelierii asta, pe filieră politică și în interes financiar”.

Patronatele din turism spun că decizia este a elevilor și părinților

Și reprezentantul Consiliului Național al Elevilor, Andreea Păun, a povestit de atmosfera „tensionată” de la ședință.

„Dezbaterea a fost într-o stare de tensiune, din păcate. S-au luat de niște lucruri extrem de personal, deși nu era cazul, și pe lângă asta, s-a observat că există o lipsă de comunicare clară, gravă, între minister și Guvern. În momentul în care noi am cerut fundamentul aceste propuneri (pentru 16 septembrie), ca să înțelegem și noi de unde a apărut, patronatele din turism, care au fost invocate inițial, au spus că ei nu sunt de acord cu modificarea, că nu îi privește pe ei și că este în intereseul elevilor și părinților să hotărască când vor să înceapă anul școlar. Atunci, dacă nici cei din turism nu susțin, noi nu am înțeles ce se întâmplă! În concluzia dezbaterii, niciunul dintre factorii prezenți, nici elevi, nici părinți, nici sindicatele din învățământ, nici sindicatele din turism nu susțin această modificare. Astfel, se va trimite o notă informativă către Guvern în care Comisia de Dialog Social susține ca începerea anului școlar să rămână pe 9 septembrie”, a spus reprezentantul elevilor.

Printre motivele invocate de către reprezentanții sociali pentru ca anul școlar să nu înceapă cu o săptămână mai târziu, se numără faptul că se produce un dezechilibru semestrial.

„Este prea puțin timp în semestrul I și profesorii nu mai ajung să predea totul cum ar trebui și trebuie să grăbească materia și apoi să evalueze pe repede înainte. În plus, asta ar presupune o decalare în luna iulie, iar elevii vor învăța în condiții de caniculă și nu sunt aparate de climatizare în majoritatea școlilor”, a mai explicat Păun.

Viorica Dăncilă a cerut modificarea datei în ședința de Guvern

Propunerea de modificare a datei la care începe anul școlar a fost făcută direct de premierul Viorica Dăncilă, în ședința de Guvern din 31 iulie, către ministrul Educației de săptămâna trecută.

„Vă rog doamna ministru Ecaterina Andronescu să luați în calcul începerea anului școlar de la 16 septembrie, sunt convinsă că este încă o măsură așteptată de elevii din România”, au fost cuvintele premierului Viorica Dăncilă.

Între timp, Ecaterina Andronescu a fost demisă din funcție, vineri, de către premier, după ce a declarat la un post de televiziune, că Alexandra Măceșanu, ultima victimă a criminalului din Carcal, nu ar fi trebuit să se urce într-o maşină de ocazie. Andronescu a spus că pe „vremea ei“ fetiţele erau educate de către părinţi să se nu urce cu străinii în maşină şi că atunci când purtau cheia la gât, copiii erau învăţaţi în cadrul familiei şi al şcolii să fie mult mai responsabili. „Totuşi, eu am învăţat de acasă să nu mă urc cu un străin în maşină”, fost cuvintele lui Andronescu.

Conducerea ministerului nu ar fi de acord cu modificarea datei

Potrivit unor surse din Ministerul Educației, nici conducerea instituției nu ar fi de acord cu modificarea, spunând că ar exista efecte negative asupra eficienței actului didactic.

Amintim că dubii cu privire la data începerii anului școlar au existat încă din momentul aprobării structurii anului școlar 2019-2020. Hotelierii de pe litoral i-au spus ministrului Turismului, Bogdan Trif, că scurtarea vacanței școlare de vară le va afecta afacerile și i-au cerut să facă demersuri pentru a fi prelungită vacanța mare, scria la începutul lunii mai Agerpres.

Citește și:

7 comments
  1. Da, e adevărat ca regulile nu se schimba în timpul jocului (asa cum vroia sa facă dna Ecaterina Andronescu cu lăsatul șomeri al profesorilor care au ieșit din examenulde titularizare), însă, logica elementară ne spune ca aceasta nu se face pentru ca în ecuație sunt implicați mai mulți factori, din care unii depind în mod capital de păstrarea “cuvântului dat”. Personal consider ca este o mică meschinarie, ceva nedemn sa aplici strategia aceasta, dar.. și sa schimbi astfel regulile, mi se pare deasemenea nedemn și josnic. Aici însă nu este vorba de nici o contradicție, între nici unul din factorii implicați : profesori, elevi, părinți. Elevii primesc în general la sfârșit de an, culegeri., liste de lecturi, etc pt rezolvat de a lungul vacantei, asa ca săptămânile când e vipie și caniculă le pot dedica acestor activități, iar în Septembrie când vremea la munte e cea mai stabila, când arșița se mai domolește, pot sa profite de vremea erfecta pentru o ultima ieșire la munte, mare sau la bunici. Nu e nici o problema, în plus, tradițional, de când ma știu eu eleva, 15 sept era data începerii anului școlar.. dacă e sa ne legam de continuitate. Iar dacă vreți sa ziceți ca ne aliniem cu occidentul, as zice sa începeți cu respectarea numărului de 20-25 elevi în clasa sau programele didactice. Dar neh, găsirati voi nodul în papură, corecților, nu cumva să se mbogateasca hotelierul pe banii elevilor! Haha oricum, bravo! Vioricăi Dăncilă!!!

  2. Faptul că avem cel mai slab învățământ din UE ar trebui să avem( e firesc ,nu ?) cele mai multe săptămâni de școală.În plus, din experiența ultimilor ani ar trebui să luăm în calcul lungimea vacanței de iarnă, adică să se scurteze vacanța de iarnă. în ideea că pe parcursul iernii s-ar putea să avem întreruperi de cursuri din cauza vremii . Aceste întreruperi vor fi compensate cu zille din vacanța de iarnă mai scurtă. Dacă nu vor fi întreruperii de cursuri, zilele luate din vacanța de iarnă vor fi adăugate fie la vacanța de primăvară, fie la sfârșitul anului școlar.

  3. Regulile nu se schimba in timpul jocului!

    Elevii trebuie sa respecte scoala, nu sa vada ca aceasta se pleaca pana la pamant la cererea oamenilor de afaceri din turism! Odata ce un calendar este publicat in Monitorul Oficial, acesta nu se schimba!
    Institutiile statului sunt distruse de oamenii politici la comanda oamenilor de afaceri, mai legali sau mai interlopi…

    STOP! Societatea necesita un RESET!

  4. N-ar fi mai bine sa se desfiinteze scoala??? CA si-asa ies 70% analfabeti functionali. Oricum elitele dupa ce-si termina 8 sau 12 clase, parasesc corabia…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Noile programe pentru Definitivat 2021

Olimpiade școlare 2022. Regulamentele actualizate pentru olimpiadele naționale de Istorie, Geografie, Limbi romanice, Engleză și Franceză, publicate de Ministerul Educației – DOCUMENTE

Au fost publicate regulamentele specifice pentru olimpiadele școlare naționale din anul școlar 2021-2022, de către Ministerul Educației, pe edu.ro. Acestea cuprind informații despre probele de concurs, participarea elevilor, calificarea acestora,…
Vezi articolul

DOCUMENT Actele pentru bursele de studiu și de ajutor social se pot depune până pe 31 ianuarie la școală, prin e-mail sau poștă, anunță Ministerul Educației / Bursele de merit, pentru cei cu media 9,50 în anul școlar trecut – precizări despre ce înseamnă revizuirea semestrială a listei beneficiarilor și ce venituri sunt luate în calcul la bursele de studiu

Actele pentru bursele de studiu și de ajutor social se pot depune până pe 31 ianuarie 2022 la școală, prin e-mail sau poștă, anunță Ministerul Educației într-un set de precizări…
Vezi articolul