Discuții în coaliție azi pe tema salarizării bugetarilor. Sindicatele profesorilor amenință cu boicotarea începutului de an școlar “dacă nu avem certitudinea că se vor acorda sumele necesare”, spune Marius Nistor, președintele FSE / Profesorii ar trebui să primească o creștere de 12%

16.492 de vizualizări
Foto: FSLI
Mâine, 17 august, “pe masa Guvernului ar trebui să fie un proiect de Ordonanță de Urgență privind salarizarea profesorilor, care să aducă mai aproape salariile de nivelul din legea 153/ 2017, spune, într-un interviu pentru EduPedu.ro, Simion Hăncescu, liderul FSLI. “Creșterile salariale ar fi între 50-80 de lei pentru profesori de la 1 august, dacă se aprobă proiectul de ordonanță de Guvern”, mai declară acesta. La rândul său, președintele FSE “Spiru Haret”, Marius Nistor, spune: “Dacă nu avem certitudinea ca se vor acorda sumele necesare, este posibilă o boicotare a începutul de an școlar”.
  • La această oră sunt discuții în coaliție, potrivit G4Media, unde se discută și un proiect de ordonanță de urgență, redactat de Ministerul Muncii, privind creșteri salarizare ale cadrelor didactice. “Majorările ar fi de 4% și ar mai fi nevoie de încă 8% până când s-ar atinge nivelul integral al salariului prevăzut în legea 153/2017”, spune Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.
  • UPDATE Ora 17:00 – proiectul de lege nu este public nici pe site-ul Ministerului Muncii, nici la Consiliul pentru Dialog Social

Discuțiile pe aplicarea legii salarizării au fost blocate din ianuarie, când premierul califica salarizarea angajaților din Educație ca fiind „la un nivel inacceptabil” și spunea că „se impun a fi luate, cât mai rapid, măsuri”. Atunci, la întâlnirea cu sindicatele, Guvernul a decis să înființeze „un grup de lucru format din reprezentanți ai Guvernului și federațiilor sindicale reprezentative care va fi coordonat de ministrul Educației. De atunci însă nu au mai fost făcute declarații pe acest subiect. Marius Nistor spune într-o declarație pentru EduPedu.ro că “am rămas la nivelul acelei declarații a premierului, după protestul din mai nu a fost nici un fel de reacție.”

Atât liderul Federației Sindicatelor din Educație (FSE) – “Spiru Haret” cât și cel al FSLI confirmă pentru Edupedu.ro că există un proiect de ordonanță de urgență care trebuie să intre pe masa Guvernului, miercuri, și care ar viza majorări de ordinul a zeci de lei.

Președintele FSLI, Simion Hăncescu, a declarat pentru Edupedu.ro: “Am discutat și cu ministrul Muncii, s-a completat un proiect de ordonanță de urgență care prevede acordarea unei optimi din diferența dintre salariile actuale și cele din decembrie 2021. Asta înseamnă o creștere între 50 și 80 de lei la salariul net pentru un profesori, de la 1 august, iar pentru cadrele nedidactice va fi o creștere mai mare, între 100 și 200 de lei, pentru că ei au rămas în urmă cu salariile foarte mici. Eu sper că se rezolvă lucrurile. Dacă nu se întâmplă asta, dascălii vor fi în stradă pe 5 septembrie. Decizia e luată deja.

Dacă vor crește salariile acum de la 1 august cu cât au promis, ar mai rămâne încă 8% ca să se ajungă la salariul întreg din legea 153. Guvernul are o problemă, s-a apucat deja de noua grilă de salarizare și e firesc să aplice cât mai repede legea 153/2017. Noi trebuia din 2020 să primim salariile întregi, dar nu a fost așa”, explică reprezentantul organizației.

Liderul Federației Spiru Haret, Marius Nistor, spune că se pregătește de boicotarea anului școlar dacă în proiectul de ordonanță nu sunt trecute majorările promise. “Noi discutăm despre ceea ce trebuia acordat pe legea 153. Cu domnul premier nu s-a mai putut discuta de la ultima întâlnire. (n. red. din ianuarie 2022). Doar discuții sporadice la nivel de confederații sindicale. Dacă nu avem certitudinea ca se vor acorda sumele necesare – este posibilă o boicotare a începutul de an școlar”, spune Nistor.

Amintim că, în luna mai, au fost proteste ale profesorilor în fața Guvernului. De atunci, Cornelia Popa-Stavri, secretar general al FSLI, sublinia că nu a existat dialog între sindicate și Guvern pe teme legii salarizării: “Din ianuarie și până acum nu s-a stabilit nici măcar o întâlnire între Guvern și sindicate pentru a se stabili măcar un calendar al aplicării legii amânate din 2020. Și dacă aplică acum legea, inflația a depășit cu mult legea”.

Ministrul Educației spunea în ianuarie că la rectificarea bugetară s-ar putea găsi soluții pentru plata salariilor cadrelor didactice

Ministrul Cîmpeanu anunța în ianuarie 2022, într-un comunicat oficial, după greva de avertisment a sindicatelor profesorilor, că „sunt convins că la momentul rectificării bugetare, în condițiile creșterii încasărilor la bugetul de stat, se vor identifica soluții de acoperire a obligațiilor asumate”, creștere restantă pe care o anunța ca fiind de 12%.

“Dacă se aprobă în proiectul de ordonanță al Guvernului majorarea promisă, ar mai rămâne încă 8 % și astfel se ajunge la cei 12% de care vorbea ministrul”, spune Simion Hăncescu.

Potrivit proiectului ministerului de finanțe aflat în dezbatere publică acum, ministerul Educației primește 57 de milioane de ei.

“Dacă e să ne raportăm la creșterea de 12% de care vorbea domnul Cîmpeanu, înseamnă câteva zeci de lei pentru profesori. Rectificarea de acum a fost oarecum pozitivă pentru ministerul Educației, dar nu știu în ce măsură suma de 57 de milioane de lei primită de la Guvern este acoperitoare pentru creșterea în cauză”, mai afirmă Marius Nistor, liderul FSE “Spiru Haret”.


25 comments
  1. Am ajuns să-mi fie scârbă de mine și să ascund că sunt “cadru didactic” Dacă merg, “cu vouchere”, evident, printr-o vacanță de vreo “două stele”, mi-e teama să nu mă recunoască vreun “confrate” sau vreun fost elev și să mă strige: “Profesore!” ori, în cel mai bun caz, “Dom’ profesor!”. Oricum, se cunoaște după îmbrăcăminteab “fake” sau “de la chinezi”…

    1. Dar de faptul că scoateți de 30 de ani armată de anfabeti PSD.ului pe tri securizarea postului nu îți e scârbă?…dar de 60% analfabeți funcționali ( ultimele cifre)?…

  2. Nu știu care femeie de servici are 2100 pt că cele din Gorj au 1700 și 2 copiii minori. Vi se pare normal să trăiești cu acești banii 😔😔😔

    1. Da,tare mult ca macar într-o singură lună să trăiască și ei cu salariul minim pe economie din învățământ ,ei nu gandesc că acești așa slugarnici cum ne cred pe noi femei de serviciu și alți din învățământ nu ar coborî atât de jos.

  3. -Sindicatele sunt marionetele puterii.
    -Motanul castrat în brațul ministerului care miaună dar nu zgărie, gurmand fin care primește recompensa din buzunarul dosit a puterii.

  4. Salariile se dau în funcție de câți “pros_i” sunt dispuși sa lucreze pe salariile acelea astfel încât sa se acopere toate posturile.

  5. Tot aud prin presa scrisa si audiovizual…cadrele didactice vor primi, cadrele didactice vor beneficia…dar si dicatul asta are ca membrii, si nu putini si cadrele nedidactice si auxiliare… De ce mereu suntem uitati in lupta sindicala pentru drepturi banesti si nu numai?! … Intreb liderul sindical de asta, raspunsul este…”o sa urmato si voi” … De ce sa urmam si sa nu fim odata cu cadrele didactice? Trebuie sa fie o diferenta de 3000 de lei intre nedidactic si profesorul debutant? Sau ce…ca nu inteleg rationamentul ca suntem dati de o parte mereu… O ingrijitoare nu are nici 2000 lei net ,fara hrana ar fi 1700, un mecanic la fel… Domnilor lideri de sindicat…eu inteleg ca va zbateti pentru cadre sa numai ia 6500 si sa ia 8000, dar la noi se gandeste cineva?!…cotizatiile vad ca stiti sa le opriti lunar! Hai fiti cu dreptatea pana la capat, nu doar unde va arde personal!!!

    1. Daca ar fi dreptate, femeia de serviciu din scoala mea nu ar castiga 2170 lei pe luna, iar eu cu 16 ani titular 2600. Vezi-ti ungul nasului, nu ne tragem de sireturi, nu am facut facultatea si sute de examene impreuna. Iti inteleg durerea, dar hai sa fim putin potoliti in afirmatii.

    2. La 4 ore pe zi prestate fără nici un rezultat femeia de serviciu prestează 8 ore asa ca taci , sa-mi spui când scoți ceva olimpici? Am 35 de ani ca muncitor și sunt renumerat cu 2300 .

  6. La trecerea de la grila de salarizare 5-10 ani la 10-15 ani in invatamant am primit o marire de 13 lei net…bucurie mare…pot cumpara 3 paini. Multumesc domnule Ministru. Sper ca peste 5 ani, la grila de salarizare 15-20 ani, nu voi aduce bani de acasa. Deja aduc pentru componenta de cercetare.
    Sa fii cadru didactic in Romania nu mai este o onoare ci o umilinta. Este trist domnule Ministru. La miraculoasa marire din Ianuarie am mai primit 30 de lei…3 litri de ulei…
    Bancul acela cu profesorul care cerseste la colt in pauze nu va mai fi banc in ritmul acesta
    Nu imi mari salariul….scade preturile….

  7. Nu o sa fie marire de salariu ci numai promisiuni si nici un fel de boicotare. Acum se decide ordinul cu degrevarea celor xateva sute de lideri de sindicat, care vor primi salariile de profesor fara sa presteze orele aferente. Ar boicota si chiar ar face greva ei,cei care primesc salariile FARA MUNCA adica liderii de sindicate . Ar trebui incetate aceste practici de plata fara munca.

  8. Salariile vor fi mici in domeniul educatiei atât timp cât vor fi persoane dispuse sa lucreze pe salarii mici, 2000-3000 lei. Un curier poate câștiga și 5000 lei.

  9. Este clar că actualul guvern nu dorește să rezolve cu adevărat nicio problemă economică și socială. Sunt doar marionete ale unor guverne străine, corporații și alte grupuri de interese meschine. Alegerile anticipate sunt cea mai bună soluție. Există forțe politice capabile să conducă țara în sensul dorit de majoritatea românilor.

  10. În învățământ nu o sa fie salarii motivante, spre deosebire de alte categorii bugetare precum justitie si sănătate. E bine sa va găsiți și alte job-uri ca sa va completați veniturile și sa țineți orele din învățământ după primul job. Calitatea va fi în funcție de nivelul salarial.

  11. La privat nu-ti da nimic la salarium nici nu-i intereseaza pe sefi daca iti ajung banii, daca vrei mai mult ia-ti inca un job.

  12. Este eronat crestere de 12% din salariu, este partea care nu a fost aplicata din legea salarizarii. Asta ar insemna ca un profesor ar avea salariul net intre 420 si 670 daca ar fi corect procentul, este adevarat ca si comunicat sindicatelor nu este clar.

    Este usor sa arunci cu procente care nu are vreo treaba cu realitatea, procentul este undeva intre 1 si 3%, este o bataie de joc.

  13. Mai sunt sindicate în învățământ? Așa apără sindicatele interesele profesorilor? Amenințând cu boicotarea începutului de an școlar? Au făcut o tradiție din aceste amenințări… atât.. doar amenință sindicatele.
    Singura mișcare de protest care ar da roade este ieșirea din aceste sindicate fantomă care înghit doar bani din cotizații. Să vedem atunci, când nu vor mai avea membri care să-i alimenteze cu bani cum se vor upgrada și vor reprezenta așa cum trebuie profesorii! Aceste sindicate din învățământ sunt preș în fața politicienilor… pentru că liderii au alte interese!
    De ce nu există un singur sindicat PUTERNIC care să se “bată” pentru drepturile dascălilor? De ce sunt “n” sindicate? DOAR pentru a-și rotunji liderii veniturile!!! Treziți-vă odată!!!

  14. Daca nu sunt in stare sa mareasca cu 50 de lei, ii credem ca pot mari peste un an la salariul mediu?

    Cei din nedidactic trebuie sa primeasca si ei marirea de salariu, inflatia a decimat puterea de cumparare.

    Dar nici pe cei din sindicate nu ii credem ca sunt in stare sa faca greva!

  15. Între 50 si 80 de lei?! Imi pare ca nu au pic de jena sau rusine! Imi ajung și îmi mai si rămân: cartus la imprimantă, topuri de coli, markere, motorina, ceva de îmbrăcat ca sa fiu si eu schimbată la deschiderea anului școlar. Aaaaa! Si “atenții ” pentru copii: niste creioane si orare ca doar iau clasa a 5a si nu ii pot primi cu mana goală.
    Lipsa de respect pentru cei care formează viitorul. La noi nu are cine veni cu plicul si tot nu avem salariile lor.

  16. Ascund sub preș legile pentru gunoaiele de majorări… „Dați-vă la o parte!” Intră liderii cu șmecherii… luați bomboana și închideți ochii la haos…

  17. Niste cerșetori de un leu de trei. Asta au ajuns dascălii, cea mai lovită categorie bugetară din tot sistemul bugetar, din toate părțile. Ministrul învățământului, acest caz de studiu psihiatric, este singurul ministru care își lovește continuu și constant oamenii cu o plăcere diabolica in fund cu fiecare ocazie. Machiavelic și cu o privire demnă de un criminal în serie, ministrul tractorist plagiator face și drege, implementează că un slugoi reforma învățământului dictată de însuși meditatorul șef al statului român, un klaun ce a achiziționat senin 7 case din meditații… După cum spunea.
    Că un pumn in gura profesorilor, acum vin hamsterii de la sindicate, niste pekinezi sătui și îmbuibați să cerșească bani de inca 2-3 pachete de țigări pe luna!
    Sindicatul latră, ministrul drege! Nu se va obține nimic!

  18. Echitate salarială? Mergeți în privat. Acolo e realitatea celor care vă plătesc toate mofturile! Cine iese azi la protest face jocurile aresorilor! Să vă fie rușine!

    1. Mofturi ? Nu e niciun moft , este dreptul meu , prevăzut în lege. Și nimeni nu îmi face mie mofturile , desteapto , sunt plătită pentru ceea ce fac , exact ca tine . În plus , contribuim la greu prin toate reținerile pe care le avem ( șomaj , sănătate ) , până intr-acolo încât aproape jumătate din salariu se întoarce la stat. Plimbă – ți frustrările în altă parte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO FOTO În jur de 12 mii de profesori și angajați din Învățământ au protestat vineri la București / Protestul început la Piața Victoriei și continuat la Cotroceni s-a încheiat / „România needucată”, sub Iohannis-Deca, aruncată la gunoi / „Îndrăznim!” / „Bac, Capacitate – cu nepalezi organizate!”

Angajații din Învățământ au protestat vineri, 9 iunie, în București, începând din Piața Victoriei, unde s-au adunat de la orele 11.00, continuând cu un marș și cu noi manifestații în…
Vezi articolul

Titularizare 2023. Subiectele și baremele pentru consilierii școlari. Ce înseamnă consilierea cadrelor didactice și distincția dintre abuzul de putere și bullying – cerințe pentru candidați

Subiectele și baremele de la concursul de Titularizare 2023 au fost publicate de Ministerul Educației. Miercuri, 12 iulie, a fost organizată proba scrisă a concursului național pentru ocuparea posturilor didactice.…
Vezi articolul

Material susținut de BCR

VIDEO Mihai Boș, profesor de Matematică: Nu mergem pe conținuturi din manuale, trebuie să formăm competențe, iar acestea se pot forma prin conținuturile alese de noi

Profesorul trebuie să își aleagă propriile aplicații și conținuturi prin care dezvoltă competențele copiilor, spune profesorul de Matematică Mihai Boș, de la Școala Gimnazială Nr 1, Poiana Mărului, județul Brașov.…
Vezi articolul