Redactorul-șef al revistei de cultură Vatra din Târgu-Mure, Iulian Boldea, prorector la Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureș, își cere scuze după ce a publicat un text cu discurs antisemit în cea mai recentă ediție a publicației, scrie G4Media. Mai multe persoane publice, printre care și istoricul Andrei Oișteanu au reclamat în spațiul public că un articol semnat de scriitorul Dan Culcer, unul dintre fondatorii revistei „Vatra”, conține mesaje antisemite. Revista se află în subordinea Consiliului Județean Mureș, de unde a primit pentru acest an un buget de 150.000 de euro.
„Unii evrei ‒ afirmă el ‒ nu trebuiau să se amestece în treburile românilor și mai ales să nu pună în discuție valorile și miturile acestora. Dacă au făcut-o sau o fac, să nu se mire nimeni că vor suporta consecințele, zic eu…”, s-a exprimat Dan Culcer în articolul publicat în ediția nr. 10-11 din 2023, a revistei de cultură „Vatra”, din Târgu-Mureș.
Autorul argumentează că evreii ar fi contribuit la „distrugerea culturii române” și oferă chiar și exemple: „Norman Manea, Alexandru Florian, Zigu Ornea, Andrei Oişteanu şi Andrei Cornea tăceau în acest domeniu, ar fi rămas înţelepţi”.
Dan Culcer este un critic literar, prozator, poet, traducător și jurnalist român, potrivit Wikipedia. Este fondator al revistei „Vatra” din Târgu-Mureș (în mai 1971). În octombrie 1987, emigrează și beneficiază de statutul de refugiat politic în Franța, până în 1992, când obține cetățenia franceză.
Subiectul articolului vizează scrierile prozatorului româno-american Norman Manea, de origine evreiască. Dan Culcer lansează o serie de conspirații la adresa sa, cum ar fi că ar avea succes pentru că ar fi sprijinit de comunitatea globală a „jidovilor”, de „Sorosişti”, de „Oculta Mondială”, atrage atenția istoricul Andrei Oișteanu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Pe prima pagină a revistei apare un text cu titlul “O eroare regretabilă”.
“Domnul Dan Culcer a fost membru fondator al seriei noi a revistei și a contribuit la definirea profilului ei până la plecarea sa din țară (dl. Culcer trăieşte la Paris din 1987). A fost colaborator constant al revistei și după 1989 și s-a remarcat îndeosebi prin articolele dedicate dialogului intercultural. Nu era de așteptat din partea domniei-sale o astfel de ieșire antisemită. Nu suntem noi în măsură să-i spunem d-lui Culcer cum să gândească, dar ne desolidarizăm în întregime de afirmaţii precum cele făcute în ultimul articol! Apariția lui e un accident cu totul şi cu totul regretabil pe care ni-l asumăm, asigurându-ne cititorii că ne vom spori atenția și exigența”, scrie în articol.