Inteligența Artificială (IA) ar urma să fie disciplină pentru elevii de liceu de la profilul real, iar cei de la uman să aibă module opționale în Curriculumul la Decizia Elevului din Oferta Școlii (CDEOȘ). Mai multe masterate și noi programe doctorale în domeniu vor apărea, după cum prevede Strategia Națională pentru Inteligența Artificială 2024-2027, adoptat joi, 11 iulie, de Guvern.
Responsabile de noile măsuri în domeniul Inteligenței Artificiale, legate de educație, sunt în mare parte Ministerul Educației și ale Consiliul Național al Rectorilor, potrivit documentului.
Educația și organizația șefilor de universități ar urma să asigure, alături de alte instituții-cheie – ministere cele mai multe – programe de formare pentru categorii socio-profesionale care iau contact masiv cu populația generală, dar și sesiuni de tutorat în antreprenoriat și inovare IA pentru studenți, masteranzi și doctoranzi.
Amintim că strategia a fost pusă în consultare încă de acum 10 luni, la finalul lunii septembrie 2023, însă abia acum în iulie a ajuns să fie adoptată de Guvern. În forma inițială, documentul includea termeni inexistenți sau dispăruți din lege, indicatori de rezultat răzleți și pe alocuri greșiți, referințe depășite, după cum arăta o analiză Edupedu.ro.
- Documentul de peste 130 de pagini, dar și lista obiectivelor și instituțiilor responsabile să le îndeplinească pot fi consultate și descărcate mai jos în articol.
Iată câteva din măsurile de care sunt responsabile Ministerul Educației și Consiliul Național al Rectorilor (de la pagina 105):
- să introducă în universități programe de licență cu specializare în inteligență artificială
- să crească numărul de programe de masterat în domeniu, care să includă și stagii de practică sau de pregătire a lucrării de disertație în cadrul companiilor care au activități de proiectare și producție inteligența artificială
- să înființeze programe de masterat interdisciplinare și să dezvolte module de inteligență artificială care să fie integrate în programe de masterat și de licență care nu sunt din domeniul tehnologiei
- să sprijine elevii și studenții să participe la competiții naționale și internaționale de inteligență artificială
- să introducă inteligența artificială ca domeniu distinct de studii doctorale și să reglementeze sistemul de doctorat industrial prin care industria să poată contribui financiar la activitatea de cercetare doctorală
„Includerea unei discipline noi (opționale) respectiv actualizarea unor discipline existente pentru introducerea unor noțiuni fundamentale din domeniul IA în programa de studiu de liceu cu profil real” și „realizarea de module opționale (curriculum la decizia elevului din oferta școlii) de studiu al conceptelor de bază IA pentru școlile și liceele de profil umanist de către universități, firme și ONG-uri” sunt alte două măsuri din responsabilitatea Ministerului Educației. Ultima menționată este și în sarcina Rețelei DIH-urilor, adică a centrelor de inovare digitală.
O altă măsură legată de educație este una care privește și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, dar și Agenția Națională pentru Ocuparea forței de muncă.
Mai exact – să dezvolte împreună cu Ministerul Educației, prin colaborarea dintre școli, companii specializate în servicii de educație și centre de inovare digitală, „programe și certificări dedicate dezvoltării abilităților de înțelegere generală a sistemelor IA (în scopul utilizării) pentru personalul din sectoarele care utilizează aplicații IA și/sau în scopul reconversiei profesionale”.
Profesorii din școli și licee vor include inteligența artificială în predare. Ei și elevii – evaluați cu instrumente IA
La fel ca în varianta pusă în consultare la finalul lunii septembrie a anului trecut, strategia de țară pentru inteligență artificială (IA) menționează alte trei măsuri în responsabilitatea Ministerului Educației.
Mai exact, profesorii să folosească IA în procesul de instruire, să poată fi evaluați și ei și elevii cu ajutorul de instrumente IA, dar și să fie folosite instrumente IA în managementul școlilor.
Strategia SMART-Edu, abandonată de Ministerul Educației, în continuare în document
La fel ca în varianta pusă în consultare la finalul lunii septembrie a anului trecut, strategia de țară pentru inteligență artificială aprobată în iulie 2024 menționează și Strategia pentru digitalizarea educației 2021-2027 SMART-Edu.
SMART-Edu apare în continuare în document condițiile a fost tras pe linie moartă la scurt timp după anunțarea lui, iar în vara anului 2021 din cele aproape 100 de pagini ale lui au rămas 4 pagini incluse, ca subcapitol, în proiectul România Educată. Elaborarea unei noi strategii de digitalizare a intrat ulterior în atribuțiile unei noi direcții din minister, dedicată implementării Proiectului România Educată.
DOCUMENT Lista obiectivelor din Strategia Națională pentru Inteligența Artificială 2024-2027:
DOCUMENT Strategia Națională pentru Inteligența Artificială 2024-2027:
Foto: © Suriya Phosri | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.