Diriginții și consilierii sunt de vină pentru eșecul elevilor la Constanța, spune șeful inspectoratului, Sorin Mihai, după ce în județ au rămas 340 de elevi nerepartizați pentru că s-au terminat locurile

482 de vizualizări
Sorin Mihai / Foto: ISJ Constanta
Șeful ISJ Constanța, Sorin Mihai spune că motivul pentru care 334 de elevi au rămas nerepartizați și fără un loc la liceu este faptul că diriginții și consilierii școlari nu i-au îndrumat corect pe elevi: “Dacă un elev a luat la simulări județene sub nota patru de trei ori la rând, clar că nu va intra într-o competiție puternică în raport cu toți ceilalți care participă la admiterea computerizată pe liceu”, a spus șeful ISJ Constanța într-un interviu pentru Edupedu.ro. Amintim, în județul Constanța au rămas cei mai mulți elevi din țară fără un loc la liceu, arată datele Ministerului Educației, și în același timp, în județ, după prima etapă a repartizării nu mai sunt locuri disponibile la licee teoretice. Sunt doar 726 de locuri în învățământul profesional și dual.

De vină pentru faptul că 334 de elevi din Constanța au rămas fără loc la un liceu este acela că diriginții și consilierii școlari nu i-au îndrumat pe un traseul educațional potrivit, spune șeful ISJ Constanța, Sorin Mihai.

În județul Constanța au rămas cei mai mulți elevi fără un loc la liceu, 334 de elevi, potrivit datelor Ministerului Educației. În același timp, în județ nu mai este disponibil niciun loc la licee teoretice. Sunt însă peste 700 de locuri la învățământul profesional și dual, precizează Inspectoratul școlar. Inspectoratul forțează astfel 334 de elevi care au vrut la liceu să se ducă la școli profesionale sau să încerce să ocupe un loc în alte județe, în etapa a doua de admitere.

Șeful ISJ Constanța, Sorin Mihai a spus că “locuri sunt suficiente la clasa a IX-a pentru toți elevii care au terminat clasa a VIII-a”. Este vorba despre 726 de locuri libere la învățământ profesional și profesional dual.

Vorbind despre elevii respinși, șeful ISJ Constanța spune: “În mod evident, părinții și elevii nu au fost consiliați adecvat la nivelul unităților de învățământ gimnazial, astfel încât să fi fost orientați de la început către clasele de învățământ profesional. Din punctul meu de vedere este o greșeală de abordare la nivelul fiecărui de învățământ, pentru că n-au fost orientați de la început corect și orientarea lor profesională era simplu de făcut, pentru că noi am avut trei simulări județene, adică se știa cam care au fost rezultatele și către ce rută educațională ar fi putut fi îndrumați.

Discutăm de aici mai degrabă de o problemă de mentalitate. De ce? Pentru că evident că pot să meargă la învățământ dual, de exemplu, noi avem foarte multe locuri pe învățământ dual în cadrul consorțiului regional și acolo fiecare elev, printre multe alte beneficii, primește 1.000 lei pe lună. Dar vorbesc de școlile gimnaziale, de consilierea elevilor de către dirigenți, de către consilierii școlari în legătură cu traseul educațional pe care să-l urmeze. Dacă a luat la simulări județene sub nota patru de trei ori la rând, clar că nu va intra într-o competiție puternică în raport cu toți ceilalți care participă la admiterea computerizată pe liceu.

Dacă ar fi fost direcționați corect de la început către învățământul profesional care a avut admiterea înainte de repartizarea computerizată, în mod evident n-am mai fi avut atât de multe situații. Nu am fi avut atât de multe locuri libere pe învățământul profesional și profesional doar la acest moment.

Fiind un județ puternic urbanizat, în mediu urban de obicei tendința sau intenția / dorința părinților este ierarhizată: Prima dată se dorește liceul teoretic, pe urmă liceul tehnologic și abia o a treia opțiune este învățământul profesional, care mai ales pe învățământul profesional dual, pe consorțiu are cum spuneam foarte multe avantaje”, a spus inspectorul general Sorin Mihai.  

“Din păcate, mulți se vor orienta către aceste unități de învățământ particular. Nu vor veni către învățământul profesional și dual”, a mai spus Sorin Mihai.

Dintre elevii respinși:

  • 6 au medii de admitere între 6,00 și 6,42
  • 79 au medii între 5,00 și 5,99
  • 249 au medii între 1,97 și 4,99
Informații de context

În acest an au fost repartizați 111.960 dintre 113.567 candidați înscriși, potrivit datelor Ministerului Educației.

Asta înseamnă că peste 1.600 de candidați au rămas nerepartizați în prima etapă de admitere la liceu 2024. Concret, 1.607 de elevi care au completat fișa de înscriere la liceu nu au fost repartizați. Județele cu cei mai mulți candidați nerepartizați sunt următoarele:

  • Constanța – 334;
  • Prahova – 119;
  • Giurgiu – 92;
  • Cluj – 67;
  • Timiș – 67;
  • Iași – 62;
  • București – 52;
  • Suceava – 50;
  • Sibiu – 49;
Citește și:

Numărul de locuri libere rămase în fiecare județ, după repartizarea la liceu 2024. În București sunt cele mai multe locuri, 479. La polul opus este județul Constanța, unde nu mai este niciun loc
Rezultate admitere liceu 2024. Peste 1.600 de candidați au rămas nerepartizați. Cei mai mulți elevi care n-au prins un loc la liceu sunt din județele Constanța, Prahova și Giurgiu / În București, un candidat cu media 8.92 nu a fost repartizat

3 comments
  1. inspectoratul cu ce a sprijinit?! ce modele de bune practici a lansat? așa,sa aruncam vina e simplu…sa ți învinovățești așa ușor subalternii, colegii mai bine zis, nu e frumos deloc….

  2. Te ROGI de ei și de părinți să pună cât mai multe opțiuni, chiar dacă nu le convin, chiar dacă sunt departe de casă, chiar dacă sunt la specializări care nu le surâd, doar să fie repartizați, pentru că apoi se mai fac transferuri, corecții, unii nu-și validează locul etc…

    Iar ei NU și NU! Că au impresia că le vrei răul, că ai tu un interes obscur în trimiterea elevului la liceul pe care nu-l vor, că ai tu ceva de câștigat sau vrei să-l gonești de la liceul pe care-l vrea!

    Iar inspectorul ăsta e de același nivel. Fratele meu, nu poți face bine cuiva cu forța. Lasă-i să-și asume opțiunile (sau lipsa acestora). Ce atâta cocoloșeală!

    În CT au vrut neapărat la liceu (deși unii poate nu erau capabili), na poftim, vor ajunge la școlile profesionale (unde era locul lor de la bun început, pentru cei mai mulți). Munca nu e o rușine. Dacă nu ai putut învăța prea mult în gimnaziu, înseamnă că n-are rost să te chinuiești la liceu. Poate e timpul să înveți bazele unei meserii și să începi viața activă ceva mai devreme decât ceilalți. Nu e nicio problemă, meseriașii sunt mai bine plătiți decât mulți din cei cu facultate…

    A, sunt unii care au medii mari dar tot n-au prins loc la liceul pe care l-au dorit? De aia există sute de opțiuni. Nu rămâne nimeni pe dinafară dacă nu se cramponează de un singur liceu / o singură opțiune, că altfel nu se poate. Ei uite că se poate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sindicatele din educație, întâlnire cu premierul Ciolacu pe tema proiectului Legii salarizării unitare / Marius Nistor: „Există un act normativ asumat și politic și asumat de întreaga coaliție, care trebuie respectat în integralitate”

Premierul Marcel Ciolacu va avea, luni, o întâlnire cu liderii sindicatelor din educație, pe tema proiectului Legii salarizării unitare, scrie G4Media.ro. Discuțiile vor începe la ora 14.15, la Palatul Victoria.…
Vezi articolul

Șeful CNCD la RFI: Un tratament diferențiat vaccinat/nevaccinat nu e din start discriminatoriu. Anumite decizii avute în vedere de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care vizează studenții, pot crea discriminări

Eventualele măsuri privind accesul persoanelor în restaurante sau teatre doar dacă sunt vaccinate ar trebui supuse mai întâi dezbaterii publice, a spus la RFI președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării…
Vezi articolul

Daniel Breaz, fost ministru al Culturii în Guvernul Dăncilă, a trecut la PNL, după o haltă în partidul ApP, care îl susține pe Liviu Dragnea/ Rector al Universității din Alba Iulia, Breaz a fost susținut în PSD tot de un apropiat al lui Dragnea

Daniel Breaz, fost ministru al Culturii în Guvernul Dăncilă, a trecut la PNL, transmite Alba24.ro, potrivit G4Media.ro. Rector al Universității din Alba Iulia, Breaz a fost susținut în PSD de un…
Vezi articolul