Dirigintele trebuie să folosească adecvat portofoliul educațional pentru „a conecta elevii de la gimnaziu la trasee academice de carieră” – ROFUIP 2024

7.578 de vizualizări
Foto: © Valerii Honcharuk | Dreamstime.com

Dirigintele trebuie să colaboreze cu consilierul școlar și comunitatea locală pentru a-i ajuta pe elevi să se orienteze în carieră, potrivit ROFUIP 2024. Astfel, trebuie să folosească adecvat portofoliul educațional pentru „a conecta elevii la trasee academice de carieră”, scrie în document. Amintim, din anul școlar 2024-2025, toți elevii care termină clasa a VIII-a au dreptul la o recomandare consultativă de încadrare la liceu, potrivit noului Statut al Elevului.

Dirigintele trebuie să folosească adecvat portofoliul educațional pentru „a conecta elevii de gimnaziu la trasee academice de carieră”, potrivit ROFUIP. 

În document, la articolul 66 au fost adăugate noi alineate care menționează ce tip de activități trebuie să desfășoare profesorul diriginte pe parcursul gimnaziului: aspecte legate de „autocunoaștere”, „lumea muncii” sau „luarea unor decizii în carieră”.  

Dirigintele lucrează împreună cu consilierul școlar și parteneri educaționali, și „urmărește dezvoltarea și perfecționarea abilităților personale și academice ale beneficiarilor primari prin utilizarea adecvată a portofoliilor acestora, în propria activitate, conectându-i la trasee academice și de carieră prin facilitarea accesului la întreaga ofertă de educație și formare profesională și sprijinirea/susținerea inserției socio-profesionale viitoare a beneficiarilor primari”.

Modificările aduse art. 66

(5) Profesorul diriginte desfășoară, în colaborare cu consilierul școlar și partenerii educaționali, comunitatea locală, activități de consiliere vocațională și de orientare școlară și profesională, pe tot parcursul învățământului gimnazial, vizând aspecte referitoare la:

– autocunoașterea, autoevaluarea,

– lumea muncii: producție, salariu, șomaj, antreprenoriat,

– aspecte psiho-sociale, juridice ale muncii,

– muncă și comunicare,

– explorarea diversității profesiilor, meseriilor etc. din mediul de viață imediat, cel comunitar, regional,

– exemple de aplicare a cunoștințelor școlare în viața practică,

– luarea deciziilor legate de continuarea studiilor și carieră prin valorificarea informațiilor despre sine, educație și ocupații,

– implicarea părinților/reprezentanților legali în consilierea vocațională a beneficiarilor primari,

(6) Profesorul diriginte, în colaborare cu consilierul școlar și parteneri educaționali, urmărește dezvoltarea și perfecționarea abilităților personale și academice ale beneficiarilor primari prin utilizarea adecvată a portofoliilor acestora, în propria activitate, conectându-i la trasee academice și de carieră prin facilitarea accesului la întreaga ofertă de educație și formare profesională și sprijinirea/susținerea inserției socio-profesionale viitoare a beneficiarilor primari.

(7) Profesorul diriginte desfășoară activități educative extrașcolare, pe care le stabilește după consultarea beneficiarilor primari și a părinților/reprezentanților legali, în concordanță cu specificul vârstei și nevoilor identificate pentru colectivul de elevi.

(8) Profesorul diriginte colaborează cu consilierul școlar, mediatorul școlar și mediatorul sanitar pentru consilierea școlară și psihologică a elevelor gravide și a beneficiarilor primari părinți cu privire la drepturile educaționale și la cele privind starea de sănătate.

(9) Profesorul diriginte monitorizează activitatea colectivului de elevi, colaborează cu profesorul itinerant și de sprijin și informează consiliul de administrație privind barierele întâmpinate de beneficiarii primari cu dizabilități în ceea ce privește accesul și participarea la activitățile curriculare, extracurriculare și extrașcolare.

Informații de context

Din anul școlar 2024-2025, toți elevii care termină clasa a VIII-a sau învățământul liceal obligatoriu au dreptul de a beneficia de o recomandare consultativă de încadrare într-o formă de învățământ de nivel superior, potrivit noului Statut al Elevului, document publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului Educației nr. 5.707 din 1 august 2024.

Recomandarea pentru elevi este emisă de profesorul consilier școlar și de profesorul diriginte, având caracter de orientare școlară gratuită pentru fiecare elev, conform documentului.

Prevederea din noul Statut al Elevului se regăsește și în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, la capitolul portofoliului educațional. Portofoliul educațional este obligatoriu din anul școlar 2024-2025 pentru copiii care intră în grupa mijlocie și elevii de clasa pregătitoare.

Anual, Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE) realizează un studiu privind opțiunile școlare și profesionale ale elevilor din clasele a VIII-a, dar nu există în prezent recomandări de la consilierul școlar sau diriginte.

În fiecare an de peste 10 ani, Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională realizează un studiu pe baza unor chestionare pe care le aplică elevilor de clasa a VIII-a, pentru a stabili cum își aleg liceul și ce orientări pe piața muncii au. Însă nu există o recomandare scrisă apoi pentru orientare la liceu sau în carieră.

Anul acesta, studiul arată că elevii de clasa a VIII-a din București, participanți la studiul au un interes ridicat spre medicină, iar justiția rămâne în top 3. Raportul întocmit de Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională are 10 noi opțiuni ca domenii de activitate pentru elevi, printre care poliție, arhitectură, psihologie și dezvoltare personală, curierat sau ecologie și protecția mediului.

Întrebați în chestionarul aplicat în școli de consilierii școlari, în ce domeniu de activitate ar vrea să lucreze, elevii de clasa a VIII-a au spus: medicină, administrarea afacerilor, justiție.

Domeniul inginerie și noile tehnologii (nanotehnologie, robotică, biotehnologie) este pe locul 4 în preferințe, urmează informatică și computer science. Arhitectura și arta sunt pe locurile 6 și 7 în interesele elevilor, urmate de psihologia și dezvoltarea personală. Vezi aici opțiunile elevilor.

Raportul mai arată anul acesta că un număr semnificativ de elevi de clasa a VIII-a din București își aleg singuri liceul sau se consultă cu prietenii. Este prima oară când elevii au opțiunea de răspuns: aleg singur la această întrebare și se află pe locul al doilea ca și modalitate de alegere a liceului, după consultarea familiei. Ca și criterii de selecție a liceului, “aptitudinile personale” și „apropierea școlii de casă” sunt în continuare principale.

În februarie anul acesta, Diana Ioaneș, consilier școlar la Colegiul Național “George Coșbuc” spunea în emisiunea Info Edu că un test de orientare în carieră, de la clasa a VIII-a, se poate face în orice școală din România. Ea remarca faptul că deși sunt puțini consilieri școlari, un test care să îi îndrume pe elevi să-și aleagă specializarea la liceu, se poate face, dar de multe ori rezultatele nu sunt luate în considerare și elevii ajung să aleagă greșit: “La mine în liceu sunt 1100 de elevi și eu sunt singurul consilier. Dar cu toate acestea fac testul de orientare în carieră și l-am făcut în fiecare an. (…)Totuși ne trezim cu aceeași poveste, în fiecare an: Elevii ajung la real fără să aibă abilități matematice spre fizică, chimie, informatică și ajungem în situația în care poate chiar jumătate din elevii care ajung la real nu sunt pentru real. (…) Acest aspect indică faptul că elevii aleg nepotrivit specializarea”, explică Diana Ioaneș, consilier școlar Colegiul Național “George Coșbuc”.

Foto: © Valerii Honcharuk | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
OFICIAL Din anul școlar 2024-2025, toți elevii care termină clasa a VIII-a au dreptul la o recomandare consultativă de încadrare la liceu. Recomandările sunt scrise de către diriginte și consilierul școlar, prevede noul Statut al Elevului

Elevii care termină gimnaziul și liceul trebuie să primească obligatoriu o recomandare consultativă de încadrare la liceu/universitate sau încadrare vocațională pe piața muncii, scrisă de diriginte sau consilierul școlar – propunere în Statutul Elevului 2024
Medicină, administrarea afacerilor și justiție – domeniile de interes pentru elevii de clasa a VIII-a din București în anul școlar 2023-2024 – raport CMBRAE

Elevii de clasa a VIII-a din București își aleg singuri liceul pe care vor să îl urmeze sau se consultă cu prietenii, în egală măsură / Familia este în continuare cel mai important factor de decizie, iar consultantul școlar, ultimul – raport CMBRAE
Diana Ioaneș, consilier școlar: Poate chiar jumătate din elevii care ajung la profil real, la liceu, ajung fără să aibă abilități matematice pentru că aleg nepotrivit specializarea, nu țin cont de rezultatele testelor făcute de noi

Ministrul Educației ar putea încălca Legea învățământului preuniversitar. Regulamentul pentru portofoliul educațional ar urma să fie gata până pe 31 august 2025, deși legea prevede că portofoliul este obligatoriu pentru copiii care intră în grupa mijlocie și în clasa pregătitoare, în anul școlar 2024-2025

9 comments
  1. bla bla bla…bula galului…bla bla diriginte…și ce mai vreți de la un biet profesor???poate să învățăm noi și ei elevii stăpânii noștri,sa ne evalueze sa ne dea afară pe cei incomozi care mai știm carte care am făcut facultăți înainte de marea îmbulzeală,căci a ști este echivalent cu a jigni pe cei prosti analfabeți și inculți…și oare nu ei conduc țara asta?!?vai de capul cadrelor didactice care îndrăznesc să arate elevilor adevarata cultura știință… dinozauri pe cale de dispariție…

  2. In loc sa evaluam aptitudini mai bine am schimba planurile cadru,programele…sa ii lasam pe copii sa-si descopere aptitudinile de mici.La noi in schimb…Romana si Matematica in tot gimnaziul cu programe supra incarcate sa mearga meditatiile!!

  3. Simulăm lucrurile bune din sisteme de educație acansate dar fără nicio aplicabilitate.

    Părinții, in marea lor majoritate NU vor tine cont niciodată de portofolii, recomandări si indicii.

    Vor prefera alte surse.
    Este o problemă de încredere care se rostogolește.

    După ce zeci de ani profesorii au fost decridibilizati acum credeți că societatea va ține cont de părea lor așa deodată?

    Nu. Toate hârțoagele (portofolii educaționale)vor rămâne ceea ce sunt acum. Maculatură.
    Pt că nici legea nu le dă de fapt nicio valoare juridică concretă.

  4. Consilierul și dirigintele colaborează, discută împreună cu familia despre abilitățile și dorințele elevului, despre ce vrea dar mai ales despre ce poate, acum vor face și portofoliu ”de conectare” a elevului și familiei cu realitatea.

    Iar la înscriere vin părinții cu elevul și-l trimit fix unde vor ei, fără să le pese câtuși de puțin de orientarea în carieră și celelalte prostii visate de cretinii din minister care cred că noi n-avem nimic mai bun de făcut decât să pierdem vremea cu chestiile astea inventate de ei.

  5. atâta timp cât in scoli nu sunt instrumente profesionale (pentru psihologii școlari) pentru evaluarea carierei, e o apa de ploaie…Sunt foarte scumpe și nicio firmă care le vinde nu a acceptat cardul pluxee de prima didactica…cu ce evaluezi aptitudini?! cu teste din revista Femeia?! același răspuns …nu sunt bani

    1. A calculat cineva?
      aproximativ 25 elevi x 8 clase (4 clase a VIII-a si 4 clase a XII-a) = 200 elevi

      Pentru a scrie o astfel de recomandare, daca petreci cate o singura ora cu fiecare elev ca sa il cunosti ca sa stii ce sa recomanzi, inseamna mai mult de un sfert din norma de lucru a unui consilier scolar pentru un an scolar intreg (18 ore pe săptămână este norma de lucru cu elevii).

      Si trebuie sa incepi cu mai mult de 10 săptămâni înainte de sfârșitul anului școlar si doar de aceasta sa te ocupi pana la finalul anului școlar, norma fiind 18 ore pe săptămână de lucru cu elevii.

      Si cu ce teste? Nu ai dreptul sa aplici teste fara sa fie achiziționate conform legii si nu poti pur si simplu sa aplici, sunt niste legi.
      Si cat dureaza sa le interpretezi si sa scrii recomandarile pentru fiecare elev?

      Sau scrii recomandari doar tinand cont de portofoliu?
      Si cate ore dureaza sa analizeze consilierul școlar cele 200 de portofolii?

      A calculat cineva?
      Minim vreo 3 luni consilierul școlar si-ar petrece toata norma de 40 de ore pe săptămână (din care 18 ore de lucru cu elevii) doar pentru aceste recomandări.

      1. Să facem! Dar pe diriginte cine il pregătește pentru o astfel de activitate? Dar de plătit cine îl plătește? Sau e voluntariat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorul Liviu Papadima, despre subiectele la limba română de la simularea Evaluării Naționale 2024: Verifică algoritmi pe care copiii îi deprind cu ajutorul meditatorilor, decât să intre în esența problemei, să fie capabili să înțeleagă ce citesc și să se exprime logic

Profesorul Liviu Papadima, pe al cărui text „Pisica mea în sala de lectură” l-au avut de analizat elevii la proba de limba română la simularea pentru Evaluarea Națională 2024, crede…
Vezi articolul

Premierul Cîțu, despre tăierile de la Educație: Îmi place cum scoateți câte-un capitol din PNRR și vă uitați la el. Sumele au fost reduse în funcție de feedback-ul primit de la Comisie / Vicepremierul Barna: Comisia Europeană a apreciat partea de educație suficient de bine închegată încât să se regăsească în forma finală a programului

Premierul Florin Cîțu a comentat astăzi tăierile din capitolul Educație din cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) spunând presei, la conferința de presă după ședința de Guvern: „Îmi…
Vezi articolul

Majorarea salariilor directorilor de școli cu 1.500 de lei brut – amendament depus de deputatul UDMR, Szabo Odon / Mulți directori de școli și-au depus demisiile, după ce i-au cerut salarii mai mari premierului Ciolacu, într-o scrisoare deschisă

Majorarea salariilor directorilor de școli, grădințe și creșe cu 1500 de lei brut, propune deputatul UDMR Szabo Odon, vicepreședinte al comisiei de învățământ din Camera Deputaților. Propunerea a fost depusă…
Vezi articolul

Cum stabilesc profesorii lista cu elevii care primesc burse de merit și de reziliență – primii 30% dintr-o clasă, în anul școlar 2024-2025 / Diriginții au termen până pe 3 octombrie – model de calcul

Până pe 3 octombrie, profesorii diriginți vor depune la secretariatul unității de învățământ lista cu elevii propuși pentru bursa de merit și de reziliență pe baza mediei în anul școlar…
Vezi articolul