Deși problema acordării reducerilor de 90% la transportul STB pentru studenții din Capitală pare că a fost rezolvată odată cu publicarea oficială a regulilor de transport pe noua lege a educației, în realitate nu este așa. Directorul STB anunță că reducerile nu se pot acorda până nu apar regulile de decont între operatorul de transport și universități, potrivit Radio România Actualități. Acest lucru înseamnă că studenții călătoresc la prețurile întregi.
Societatea de Transport București nu poate acorda reducerea de 90% pentru transportul studenților „pentru că nu are norme privind decontul între instituții”, a spus Criț, conform sursei citate.
Pe 4 septembrie, luni, STB anunța că studenții vor plăti integral abonamentele STB de transport în București. Informarea venea în contextul în care când regulile cu reducerile de 90% nu erau publicate. Elevii au în continuare abonament gratuit prin aplicația YouthTB, mai anunța operatorul de transport din Capitală.
Amintim că normele de aplicare pentru transportul gratuit, decontat sau cu reducere al elevilor și studenților, au fost publicate în Monitorul Oficial vineri seară, 8 septembrie – documentele, aici. Astfel au în vigoare reducerile și beneficiile pentru transportul elevilor și al studenților prevăzute în noile legi ale Educației.
Întârzierea actelor normative a provocat sistarea, săptămâna aceasta, de către mai mulți operatori, a acordării reducerilor pe transportul feroviar pentru studenți.
Ce facilități se acordă elevilor și studenților pe noile Hotărâri de Guvern (sursa: edu.ro):
- Elevii au gratuitate pe transportul local, feroviar și cu metroul și apare un mecanism birocratic și mai complicat pentru transportul județean în cazul acestora, prin HG 810/2023.
- Suma forfetară, acordată anul trecut pentru toți elevii navetiști, este acum condiționată de existența transportului public în localitatea de domiciliu și de faptul că elevul trebuie să dovedească că nu poate fi înmatriculat în localitatea de domiciliu.
- Tariful redus crește de la 50% la 90% pentru toți studenții români sau străini înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate, la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic, pe toată perioada în care au calitatea de student.
- Facilitățile sunt valabile și la călătoria cu metroul, pe bază de abonament lunar sau de titluri de transport de tipul „10 călătorii”.
- Vârsta până la care studenții beneficiază de facilități crește de la 26, la 30 de ani, cu excepția studenților care au unul sau ambii părinți decedați, precum și a studenților proveniți din centrele de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal. Aceștia beneficiază de gratuitate pe toată perioada în care au calitatea de student.
- Studenții cetățeni români care studiază în afara granițelor beneficiază de tarif redus cu 50% la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe teritoriul României și pe tot parcursul anului calendaristic pe toată perioada în care au calitatea de student, începând cu 1 octombrie 2025.
Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
6 comments
numai de gratuitati se discuta, las-o dracului de treaba! sa invete sa-si dramuiasca banii!
ce ar fi sa schimbam mecanismul de finantare ca sa nu mai fie tinuti prin facultate toti analfabetii si puturosii? doar o treime dintre studenti merita sa fie studenti! restul – trecuti doar ca sa iasa numarul pentru statistica de finantare!
Studentii care au inceput facultatea dupa varsta de 26 de ani nu pot beneficia de noile facilitati pentru ca ministerul nu le-a mai emis legitimatii, au doar carnet de note. Iar in baza carnetului de note CFR, de exemplu, nu elibereaza bilete cu reducere. Aceste situatii nu au fost puse in discutie de minister si momentan nu exista procedura. Studentii in cauza nu vor putea beneficia de reduceri pana in Noiembrie – Decembrie cand vor veni legitimatiile.
Rușine Stb,multi studenți nu și permit să plătească prețul întreg,măcar 50% trebuia redus .Sper până la începerea facultăților sa remediați aceasta problema!!!
Alocarea sprijinului de transport este corect sa fie pana la 25 de ani. Termina liceul la 18 ani si 6 ani de facultate maxima exact 25 de ani. Pana ls 30 de ani ce a facut un tanar se tine de droguri si nu merge la o facultate ?!! Apoi sunt studenti si elevi cu venituri medii si mari care isi pot plati transportul public. Cei din familii sarace si cu doar un singur parinte ar trebui sa detina o gratuitate de 90%. Dar noi rispim banii publici cum nu trebuie. Mai cercetati cum este in alte tari si veti vedea ca conteaza veniturile familiei.Dar vine 2024 si avem nevoie de voturi si mai dam o pomana!
Nu v-ati baut cafeluta de dimineata inca, nu?
A văzut cineva vreo reglementare legata de transportul cu autobuzul valabila pentru studenți? Eu am văzut reglementari pentru calea ferata și metrou. Dar la suprafață în orașe, studenții nu se deplasează?