Directorul Sorin Hagiu, despre imposibilitatea școlilor de a alege profesorii: E frustrant că școala nu poate păstra oameni valoroși doar pentru că legislația nu permite asta în multe cazuri. Mulți profesori buni trebuie să plece după un an de muncă doar pentru că nu există un post „viabil” pe perioadă nedeterminată

14.125 de vizualizări
Sorin Hagiu / Foto: Proiectul Merito – Facebook.com
Sorin Hagiu, directorul Şcolii Gimnaziale Giarmata din județul Timiș, semnalează pe pagina de socializare că că mulți profesori buni „trebuie să plece după un an de muncă doar pentru că nu există un post „viabil” pe care să-l ocupe pe o perioadă nedeterminată”. Profesorul a afirmat că e frustrant faptul că școala nu poată păstra oameni valoroși „doar pentru că legislația nu permite asta în multe cazuri”.

„E dureros să văd elevi care pierd stabilitatea și motivația din cauza acestor schimbări constante”, a precizat acesta.

Astfel, Sorin Hagiu a adus în atenție posibilitatea școlilor de a alege profesorii: „Eu, unul, îmi doresc să putem alege profesorii potriviți nevoilor și valorilor comunității noastre, să-i putem susține și să le oferim stabilitate. Asta ar însemna echitate și incluziune reală, mai ales în mediul rural, unde deja sunt mai puțini profesori calificați”.

„În calitate de lider, aș vrea să pot construi o echipă solidă, implicată și dedicată, care să rămână alături de copii ani la rând, nu doar câteva luni. Aș vrea să pot oferi un program complet celor care vor să lucreze în școala noastră, prin activități educative și proiecte extracurriculare, fără ca ei să fie nevoiți să alerge între mai multe școli pentru un salariu decent”, a completat cadrul didactic.

Sorin Hagiu a menționat că rezultatele elevilor sunt monitorizate și eventualele nepotisme ar fi rapid sancționate de părinți și comunitate:

„Știu că există temeri legate de „posibile abuzuri” – că vor fi angajați „doar nepoții” directorilor. Dar într-o societate mai transparentă, în care rezultatele elevilor sunt monitorizate, cred că asemenea nepotisme ar fi rapid sancționate de părinți și comunitate. În plus, în era digitală și a rețelelor sociale, vocea fiecărui părinte și profesor devine tot mai puternică.”

Recent, Daniel David a spus că printre politicile educaționale pe care ar urma să le anunțe în iunie 2025 va fi și regândirea titularizării, adică a concursului național de ocupare a posturilor de profesori. El a criticat actualul proces, în care „oameni buni care dau examene peste examene nu reușesc să ajungă” la contract pe perioadă nedeterminată, fiind nevoiți să repete concursul din cauza lipsei de posturi.

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, a declarat, într-un interviu pentru Edupedu.ro, că angajarea profesorilor direct de către școli „pe hârtie, da, arată bine, dar tot noi știm cum funcționează lucrurile în anumite zone.” „Sună bine, da, să descentralizăm școala, dar tot noi, după aceea, spunem că primarul din comuna nu știu care și-a angajat fiica, și-a angajat rudele ș.a.m.d.”, a precizat acesta.

Redăm postarea directorului Sorin Hagiu

Ce fel de școală îmi doresc?

Sunt directorul unei școli în care muncesc mulți profesori foarte buni.

În același timp, mulți profesori la fel de buni, apreciați de copii, părinți și colegi, trebuie să plece după un an de muncă doar pentru că nu există un post „viabil” pe care să-l ocupe pe o perioadă nedeterminată. E frustrant ca Școala Gimnazială Giarmata să nu poată păstra oameni valoroși doar pentru că legislația nu permite asta în multe cazuri.

E dureros să văd elevi care pierd stabilitatea și motivația din cauza acestor schimbări constante.

În calitate de lider, aș vrea să pot construi o echipă solidă, implicată și dedicată, care să rămână alături de copii ani la rând, nu doar câteva luni.

Aș vrea să pot oferi un program complet celor care vor să lucreze în școala noastră, prin activități educative și proiecte extracurriculare, fără ca ei să fie nevoiți să alerge între mai multe școli pentru un salariu decent.

Cred că soluția stă în autonomia școlilor, bazată pe încredere, transparență și descentralizare.

Eu, unul, îmi doresc să putem alege profesorii potriviți nevoilor și valorilor comunității noastre, să-i putem susține și să le oferim stabilitate. Asta ar însemna echitate și incluziune reală, mai ales în mediul rural, unde deja sunt mai puțini profesori calificați.

Școlile sărace și comunitățile dezavantajate suferă cel mai tare când cadrele didactice, deși valoroase, nu pot rămâne alături de copiii de acolo.

Știu că există temeri legate de „posibile abuzuri” – că vor fi angajați „doar nepoții” directorilor. Dar într-o societate mai transparentă, în care rezultatele elevilor sunt monitorizate, cred că asemenea nepotisme ar fi rapid sancționate de părinți și comunitate. În plus, în era digitală și a rețelelor sociale, vocea fiecărui părinte și profesor devine tot mai puternică.

Sper să existe voința necesară pentru a ne oferi o mai mare autonomie, însoțită de reguli clare și mecanisme de control corecte, astfel încât fiecare elev să aibă acces la un învățământ de calitate, la un profesor bun, indiferent dacă locuiește în mediul urban sau la sat.

Despre Titularizare

Modalitatea prin care Ministerul Educației îi angajează în școli pe cei care devin profesori (titularizarea) a fost criticată dur de specialiștii OCDE, instituție cunoscută la nivel mondial pentru organizarea testărilor PISA. Cele două rapoarte despre sistemul de educație din România au fost realizate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) în 2017, respectiv 2024 la solicitarea Guvernului României. Ambele rapoarte oficiale au recomandat desființarea examenului de titularizare din România, care în forma actuală le permite profesorilor să predea chiar dacă nu obțin nota de trecere, adică 7.

Atât în 2017, cât și în 2024, România a fost sfătuită să renunțe la acest examen sau să îl completeze cu metode de evaluare mai eficiente, cum ar fi recertificarea. 

Titularizarea este concursul organizat de inspectoratele școlare județene, respectând regulile și cu subiectele de examen concepute de Ministerul Educației – prin care inspectoratele angajează profesorii care predau în școlile din România. În 2024, statul român, prin inspectoratele școlare județene, a scos la concursul de angajare destinat profesorilor și intitulat „titularizare” aproape 75.000 de posturi. Dintre ele, 8.900 de posturi sunt titularizabile (sunt libere cel puțin 4 ani), adică pe acest număr de posturi profesorii se pot angaja pe perioadă nedeterminată, restul fiind libere doar pentru o perioadă de la 1 la 3 ani. La concursul de angajare pe aceste 75.000 de posturi, dintre care 8.900 libere pe perioadă nedeterminată, s-au prezentat 31.237 de profesori.

Pentru a obţine statutul de titular (deci pentru a se putea angaja pe perioadă nedeterminată), candidații trebuie să obţină minimum nota 7 (şapte) la examenul de titularizare. Pentru angajarea pe perioadă determinată (suplinire), candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 (cinci) la proba scrisă (la examenul de titularizare). 41,9% dintre candidații care s-au prezentat și nu s-au retras din examenul de titularizare au obținut note peste 7 (sursa și detalii).

Prin organizarea titularizării de către Inspectoratele Școlare Județene (ISJ-uri), repartizarea profesorilor la o anumită școală se face de către inspectorat și contractul de angajare al profesorilor la inspectorat. Așadar, școlile din România nu își pot face propria politică de resurse umane: directorii de școli de stat nu pot angaja profesorii pe care ei și părinții îi doresc și nici nu pot da afară din sistemul de învățământ profesorii ineficienți, decât în situații extrem de limitate.

În luna septembrie, Lucian Ciolan, prorector al Universității din București, a declarat la Euronews.ro că „problema cu titularizarea e că la noi, atunci când se scot aceste posturi, ești titular în sistemul de învățământ. Deci, nu școala scoate postul, ci sistemul”. Acesta a mai spus că „trebuie să terminăm ușor-ușor cu treaba asta, cu centralismele astea gratuite, care s-a dovedit în timp că sunt neproductive”.

Profesoara Silvia Mușătoiu a declarat, la Euronews Romania, că titularizarea ar trebui să fie eliminată din sistemul de învățământ sau, cel puțin, reconfirmată periodic:

„Eu sunt de părere că titularizarea trebuie să dispară din învățământ sau – să o spunem mai frumos, pentru că sindicatele îmi vor sări în cap – titularizarea trebuie reconfirmată la 4 ani, 5 ani. Exact asta vreau să spun (n.r.: că profesorii uită meserie, pentru că nu îi mai verifică nimeni).

Verificările sunt sumare, uneori formale, nu cred că există o verificare riguroasă, în urma căreia un profesor să fie declarat inapt. Cred că ar trebui să existe o verificare un pic mai serioasă. Se poate forma în continuare un profesor. Sistemul îl ține acolo, pentru că un titular foarte greu iese din învățământul românesc, adică trebuie să facă ceva foarte grav ca să poți să-l dai afară”, a afirmat Silvia Mușătoiu, conform euronews.ro.

Amintim că sindicatele din educație susțin titularizarea în forma actuală, invocând stabilitatea postului și siguranța oferită cadrelor didactice în fața unor eventuale abuzuri sau decizii ale conducerii unităților de învățământ.

Citește și:
Ministrul Educației, Daniel David: Este clar că printre politicile din iunie va fi și regândirea titularizării. Avem acei oameni buni care dau examene peste examene și nu reușesc să ajungă pe perioadă nedeterminată
Daniel David, despre angajarea profesorilor direct de către școli: Sună bine să descentralizăm școala, dar tot noi, după aceea, spunem că primarul din comuna nu știu care și-a angajat fiica, și-a angajat rudele
Forma actuală de titularizare nu poate să mai rămână în picioare dintr-o sumedenie de motive, spune Lucian Ciolan, prorector al Universității din București: Dacă îți dă cineva posibilitatea unui contract pe durată nedeterminată, trebuie să existe și posibilitatea desfacerii acelui contract pentru lipsă de performanță

13 comments
  1. De fiecare dată se aduce acest subiect în discuție exact de acei oameni care cunosc sistemul. Directorul face tot ce is se comandă de la politic, directorul are nevoie de oameni supuși, dacă directorul nu se supune la politic, dispare, dacă angajatul nu se supune la director, dacă nu dispare e persoana non grata în școală. Așa că nu mai încercați să vă ascundeți cu texte că vor oameni competenți, adevărul e că vor oameni supuși.

  2. In care domeniu profesional superior, un post obținut odată prin concurs, ești scos din sistem de îndată ce vine cineva,presupus, mai bun, mai energic, mai tânăr? Iar aceasta problema cu unul cineva mai bun este foarte relativă. Mai bun din punctul cui de vedere? Al directorului?Și tot așa, in ce domeniu se mai propune reluarea periodica a unui examen odată ce ai obținut un post prin concurs, care post era valid la data ocupării? In sănătate, justiție, armată, poliție?

  3. titularizarea este un examen care trebuie păstrat ! așa,că sunt titulari care NU se mai perfecționează ecalta mâncare de pește …dar a cui e vina?! ii verifica cineva? e vreo sancțiune? NU! sunt aceiași „fraieri” care fac cursuri,formări și aceiași veșnici abonați la gradația de merit cu zero cursuri după licență ! Se știe….nu se va schimba nimic!
    Dar titularul este,a fost și va fi titular,oricât se scarpină unii și hulesc aceasta postură !

  4. Ce sa mai spunem de prima etapă de „mobilitate”, ocuparea „pro buono”, primii!!! (fără examene, de vreo 40 ani, fără perfecționări, fără interviuri, fără verificări de competențe digitale), de către cei cărora sistemul le dă voie să „șadă” pe viață în posturi de titulari, după!! 62 anul acesta femeile și 65 bărbații, ba chiar, înainte de orice etapă li se aprobă șederea în CA și ISJ, chiar și pâna la 70. Nu contează că sunt unii tineri cu titularizări luate degeaba. Corect ar fi sa se desfacă automat contractul de muncă la împlinirea vârstei standard (cum am precizat, 62 F/65 B și…cu mare drag oferite orele care ramân toamna, în plata cu ora, în 7 scoli și la navetă

  5. Dacǎ s-ar legifera aşa ceva care sǎ creeze un post “viabil” pe o perioadă “nedeterminată”, directorii, inspectorii şi alții, din ce ar mai lua
    sh p ǎ g i la mişcarea cadrelor? Hai cǎ “sunteți rǎi”! Chiar vreți sǎ nu mai existe sh p a ga sini!!! Ar dispare “sporturile naționale”: sh p a g a şi grǎtarul! Ar fi “pǎcat”!

  6. Directorii au pârghiile necesare să angajeze profesorii pe care ii doresc. Problema este că mulți directori nu scot posturile în mod corect. Dacă, spre exemplu, sunt 18 ore vacante, va spune că are doar 9, pentru că „nu știu dacă se fac 6 clase anul viitor, așa cum sperăm noi”. Astfel, sunt mulți profesori cu o normă și jumătate și alții cu o singură norma în trei școli.
    Nu examenul este problema, ci manevrele care se fac cu orele.
    Eu nu înțeleg cum poate fi mai bun un sistem în care directorul, subordonat primarului, angajează profesorii, față de un examen național, filmat, cu subiecte unice la nivelul țării, precedat și de o lecție la clasă.
    Examenul de titularizare nu trebuie înlocuit!

  7. Oameni valoroși?Multe scoli au „păstrat ” valoroși care nu erau în stare de un examen national ,nici de cinci nu puteau sa facă și erau și sunt păstrați la valori ale scolii și în ziua de astăzi. Cum e posibil?Eeee!Valoroși cu piloșii!!Aveți atâtea valori naționale și nu puteți sa le faceți loc pentru că vă deranjează un amărât de examen de Titularizare. Adevărat că la franceză examenul este din ce în ce mai dificil și subiectele zici ca le cauta în Cartea Misterelor din Egiptul antic dar tot nu au reușit sa scape și sa sperie nevalorosii care vin la examen.
    Acum apare acest domn de origine obscura și cu intenții necurate și spune el ce valoroși sunt ținuți pe bară din cauza unui examen de Titularizare.Daca erau valoroși ar fi luat un 7 și valorificați și glorificati de directorul școlii ar fi devenit titulari in scoala si nu ar mai fi nicio problemă, acest lucru se poate face si in doua scoli,dar voi aveți doar „comori ascunse”.

  8. Al doilea articol în două zile cu același personaj care atacă iar titularizarea. Rușine, edupedu.

    La subiect: dacă școala directorului de mai sus ARE ore viabile, poate să-i dea profesorului nepereche continuitate. Nu-l dă nimeni afară. Realitatea este că 90% din școli NU au ore viabile sau în număr suficient și oricât de bun e profesorul nu poate preda pereților. Și atât. Ceea ce înseamnă că DA, vor fi angajate rudele primarului, nu cei mai buni profesori din univers, dacă alegerea ajunge pe mâinile directorului apropiat de primărie. Și mai înseamnă că la fiecare schimbare de primar se schimbă și angajații școlii, că e nevoie de cei mai buni profesori din două universuri.

    1. De aia nu mai poate el.Daca avea un pic de rușine și omenie și IQ mai sus de piciorul broaștei nu făcea astfel de comentarii dar pentru că e un zero barat vine și face pe deșteptul.Pe unde l-ati mai găsit și pe acest exemplar mirific al speciei umane?Din ce cotloane l-ati scos?Din ce mlaștini l-ati pescuit?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mesaj Ro-Alert de caniculă în ziua protestului profesorilor din fața Parlamentului. Sunt anunțate 41 de grade în Capitală / Profesorii sunt nemulțumiți de creșterea normei didactice și de reducerea cuantumului plăților pentru plata cu ora, prevăzute în proiectul legii Bolojan

Un mesaj RO-Alert de avertizare meteo de caniculă a fost trimis luni dimineață, pentru perioada 7-8 iulie, în Capitală. Precizăm că luni, 7 iulie, are loc protestul profesorilor față de…
Vezi articolul

FOTO Aproape 40% din profesorii din Franța au fost în grevă joi, susține Ministerul Educației de la Paris / O zi de protest față de reforma pensiilor va mai fi pe 31 ianuarie / Sindicatele îndeamnă la acțiuni locale până atunci

Aproape 40% din profesorii francezi de învățământ primar și cei din gimnazii și licee, în medie, au fost în grevă joi, 19 ianuarie, când sindicatele au organizat manifestații ample în…
Vezi articolul

DOCUMENT Până duminică, școlile trebuie să reactualizeze datele în SIIIR, sistemul informatic al Ministerului Educației, în privința clădirilor cu risc seismic, potrivit unei circulare a instituției

Până duminică, 19 februarie, școlile trebuie să se ocupe de revizuirea și reactualizarea datelor în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) privind destinația clădirilor și încadrarea lor într-un…
Vezi articolul

Fără OUG anti-ONG, petiția online demarată de Asociația Dăruiește Viață care poate pierde jumătate din fondurile anuale / Asociația construiește primul spital pentru copiii bolnavi de cancer din România

Asociaţia ”Dăruieşte Viaţă”, care contruieşte un spital în Bucureşti, a demarat o petiţie online, intitulată ”Fără OUG anti-ONG”. Organizaţia atrage atenţia că, dacă ordonanţa va fi adoptată în forma propusă,…
Vezi articolul

Alexandru Manda, fost președinte al Asociației Elevilor din Constanța, numit în Consiliul Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei: Îmi propun un mandat transparent și care să implice în mod activ tinerii români

Mandatul lui Alexandru Manda este de 2 ani. Consiliul Consultativ pentru Tineret al Consiliului Europei este o structură din cadrul Consiliului Europei, formată din 30 de tineri reprezentanți ai ONG-urilor…
Vezi articolul