Cu o zi înaintea prăbușirii clădirii internatului din Odorheiu Secuiesc, publicația maghiară Szekelyhon.ro scria chiar despre internatul Liceului Tamasi Aron, care era într-o stare de degradare atât de avansată, încât „în timpul ploilor abundente, apa curge prin fereastra sălii de mese”, după cum declara directorul Liceului, Gyorgy Laczko.
Publicația nota că statul maghiar a acordat subvenții pentru renovarea a două clădiri ale Liceului Tamasi Aron, lucrări care au avut deja loc în ultimii ani, iar următoarea lucrare cu finanțare de la Budapesta era internatul Liceului.
Directorul Liceului Tamasi Aron, Gyorgy Laczko, era citat de publicația maghiară, cu o zi înainte de prăbușirea clădirii, spunând că în prezent lucrează la curtea internatului situat în piața Marton Aron și că aceasta are prioritate pentru că clădirea era „sub apă” deoarece scurgerea apei pluviale nu fusese încă rezolvată pentru că nu exista un sistem de canalizare care să poată primi apa de ploaie.
„«Practic, suntem deja acolo, în timpul ploilor abundente, apa curge prin fereastra sălii de mese», a subliniat gravitatea situației”, notează publicația maghiară Szekelyhon.ro citându-l pe directorul Liceului Tamasi Aron.
Amintim că un elev a murit, iar trei eleve sunt internate în spital, una dintre ele în stare gravă, după ce luni s-a părbușit un perete al internatului Liceului Tamași Aron din Odorheiu Secuiesc, județul Harghita.
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita a declarat că 97 de elevi de la mai multe licee sunt cazați în internatul Liceului “Tamași Aron” din Odorheiu Secuiesc, al cărui perete s-a surpat luni. “Erau mai mulţi elevi în internat, dar în această parte erau mai mulţi, (…) unii au reuşit să fugă din camere. Dar erau puţini, pentru că era în timpul lor liber, de la ora 17 începeau activităţile în internat”, a spus şeful Inspectoratului Şcolar Harghita, Demeter Levente pentru Agerpres.
Căminul figura pe lista Ministerului Educației de clădiri cu risc seismic, listă publicată pe parcursul acestui an și actualizată periodic, la poziția 18.083 în dreptul acesteia scrie că este „neîncadrată”. Asta înseamnă că nu a fost expertizată tehnic pentru a putea avea o clasă de risc, nu că nu ar fi în risc seismic. Clădirea apare ca „parțial reabilitată”.
Clădirea în care funcționează internatul Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc, care s-a prăbușit luni seara, aparține Bisericii Romano-Catolice, respectiv Arhiepiscopiei de Alba Iulia, de la care a fost închiriată de Inspectoratul Școlar Harghita.
Inspectorul şcolar general adjunct, Cristinel Glodeanu, a declarat că „această clădire este a Bisericii Romano-Catolice şi momentul în care astăzi (n.r – luni) s-a întâmplat, a fost prima dată când am aflat că există o problemă acolo, la acest internat. Din datele pe care le-au completat unităţile de învăţământ privind clădirile pe care le au, sunt trei clădiri (ale Liceului „Tamasi Aron” – n.r), două au fost încadrate în risc seismic III, aceasta era neîncadrată în risc seismic. Celelalte două clădiri au fost reabilitate. O reabilitare a fost făcută la o clădire în intervalul 2018 – 2020, cealaltă a fost reabilitată în intervalul 2020 – 2022, iar aceasta (a internatului – n.r) nu a fost reabilitată şi nici nu era în curs de consolidare. Menţionez, încă o dată, că nu sunt clădirile şcolii, ci sunt închiriate (…), se află în proprietatea Arhiepiscopiei Romano-Catolice”, a declarat, pentru Agerpres, Cristinel Glodeanu.