Directorul de securitate nucleară al Institutului de Fizică de la Măgurele, despre nivelul de radioactivitate din ultima săptămână: Avem un turn meteo de 60 de metri. Nu avem creșteri ale radioactivității mediului

9.715 vizualizări
Foto: Air Radiation Research © Andrey Kurguzov | Dreamstime.com
Directorul de securitate nucleară la Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei, Mitică Drăgușin, a declarat pentru Edupedu.ro că nu sunt motive de îngrijorare, deoarece „noi avem un turn meteo înalt de 60 m și măsoară debitul de doză ambiental la diferite înălțimi” și nivelul este unul „normal”. Amintim că un incendiu a izbucnit vineri dimineață la centrala nucleară din Zaporojie, situată în sud-estul Ucrainei, după ce forţele ruse au tras asupra uzinei. Incendiul a fost stins de pompieri.
  • Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare a transmis că nivelurile radiațiilor în România sunt normale.

„N-am date să știu ce fel de incendiu a fost, nu știu deocamdată, dar ce vă pot spune sigur este că, în momentul de față, noi avem sistem de monitorizare și vorbesc de amplasamentul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei. Noi avem un turn meteo înalt de 60 m și măsoară doza ambientală, debitul de doză ambiental la diferite înălțimi și este online acesta. Tot timpul măsoară 24 de ore în cele șapte zile. Și nu a crescut acest debit al dozei ambientale. Avem undeva între 98 și 100 de nanosievert pe oră, este normal, cum a fost în toate zilele trecute. Noi de o săptămână tot măsurăm”, a spus Mitică Drăgușin.

El a menționat că Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei face monitorizări doar pentru zonele învecinate amplasamentului din Măgurele: „Noi nu facem pentru toată țara, facem pentru amplasament și zonele învecinate amplasamentului din Măgurele, orașul Măgurele, județul Ilfov. În restul țării, este datoria Agenției Naționale pentru Protecția Mediului care are rețea națională de monitorizare a radioactivității mediului. Evident că suntem în colaborare, cooperare cu dumnealor și, de asemenea, cu Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN)”.

Directorul de securitate nucleară a explicat cum se fac aceste monitorizări: „Atât Comisia Națională (CNCAN), cât și noi avem softuri care în funcție de termenul sursă – termenul sursă înseamnă ce s-a întâmplat acolo, adică ce fel de accident a fost, ce tip de radioizotopi au ajuns în aer, dacă au ajuns – și atunci se simulează prin așa-zisul soft RODOS, dar pe lângă acest soft, iar în timp real, ne poate da un soft dezvoltat de către institutul nostru și care, în funcție de condițiile meteo, ne poate spune unde ajunge norul radioactiv”. 

Captură foto: Mitică Drăgușin / www.nipne.ro

„În momentul de față, de la Zaporijie, pe teritoriul țării nu ajunge (niciun – n.red) nor. Repet, dacă s-ar întâmpla ceva. Mai avem instalată o pompă de aspirație a aerului și ne poate spune ce fel de izotopi avem în aer. Ne interesează în mod deosebit radioizotopul „iod 131”, care poate să apară în caz de accident”, a precizat acesta.

El a mai spus că se fac măsurători și totul este ținut sub supraveghere: „Avem două softuri și două sisteme în funcțiune, plus aparatură portabilă radiologică pentru determinări de contaminări, cât și a debitului de doză ambiental. Ținem în supraveghere această zonă. Vă spun, de o săptămână, suntem în situație de urgență să măsurăm și să simulăm”. 

„Noi avem și un program în funcțiune de mulți ani, impus prin lege de către CNCAN, așa-zisul program de monitorizare a radioactivității mediului și, periodic, măsurăm apele de suprafață, cum ar fi Ciorogârla, acesta este râul care trece aproape de Măgurele, precum și ape subterane, vegetație. Măsurăm cantitatea de apă din precipitații, ce radioactivitate conține când avem precipitații. La vegetație, este și vegetație spontană, dar și vegetale din grădinile oamenilor, apa din puțuri. E o zonă puternic monitorizată de către noi. Deci, vorbim de puțurile oamenilor din oraș. Rezultatele se raportează lunar sau de câte ori se solicită de către CNCAN, programul este aprobat de către CNCAN, programul de monitorizare a radioactivității mediului. Nu avem creșteri, în momentul de față, ale radioactivității mediului. Noi prelevăm, de altfel, și primul strat de apă freatică și îl măsurăm de pe amplasament, dar și de la puțurile de la oameni.”, a concluzionat Mitică Drăgușin.”

Foto: Air Radiation Research © Andrey Kurguzov | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil


1 comment
  1. Nu vă mai amăgiți cu răspunsuri de genul că la noi nu s-au măsurat creșteri ale radiațiilor, când se va măsura și la noi va fi cam târziu vom fi radiați cu toții ca la Cernobîl!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației: 1.236 de elevi ucraineni sunt înscriși în unitățile de învățământ preuniversitar în calitate de audienți si studiază după curriculum românesc / Cei mai mulți elevi ucraineni au solicitat să învețe în şcoli româneşti după curriculum ucrainean

Vineri, ministrul Educației s-a întâlnit cu comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit la Colegiul Național “Mihai Viteazul” din Capitală, unde învață 227 de elevi refugiați,…
Vezi articolul
vârsta de pensionare, cancelarie profesori

Ministerul Educației își face corp de evaluatori după diferențele majore de note și numărul record de contestații de la examenele naționale de anul acesta. Condițiile și calendarul de înscriere pentru profesorii care vor să corecteze la examene

După anul cu cele mai multe contestații și cu diferențe majore între notele de după corectare și cele inițiale, Ministerul Educației face înscrieri pentru formarea evaluatorilor în cadrul unui Corp…
Vezi articolul

Educația media, extinsă în toate ciclurile și “transversal în discipline”? Ligia Deca: “obiective” de educație media în forma finală a raportului România Educată / Radu Szekely invocă planurile cadru și profilurile de competențe ale absolvenților, ca posibile ținte de extindere

Autoritățile vor să “generalizeze” educația media în școală, pentru că “în mod evident, competențele media sunt indispensabile”, au spus vineri reprezentanți ai Președinției și Ministerului Educației, în cadrul unei conferințe…
Vezi articolul