Directorul British Council: Momentan, universitățile britanice nu au anunțat ce valoare vor avea taxele de studiu sau dacă vor exista burse pentru studenții europeni / Sfatul ambasadorului Marii Britanii: Înregistrați-vă pentru statusul de „pre-settled”

Clasamentul internațional al universităților

Clasamentul internațional al universităților Foto: Pixabay com

Momentan nu s-a anunțat valoarea taxelor universitare și nici programe de burse pentru cetățenii UE, spune directorul British Council din România, Nigel Bellingham, pentru Edupedu.ro. Declarația vine în contextul retragerii împrumutului guvernamental pentru taxele de studiu începând cu anul academic 2021-2022, pentru tinerii europeni care vor să studieze la universitățile britanice. În același timp, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la București, Andrew Noble, are un sfat pentru studenții care se duc anul acesta academic la studii în Marea Britanie – să aplice pentru „pre-settled status”.

„Ceea ce este clar e faptul că Marea Britanie rămâne o destinație foarte bună pentru studii, atât datorită calității educației noastre universitare (avem mai multe instituții de învățământ superior în primele 100 din lume, în topurile internaționale, decât orice altă țară), cât și datorită mediului internațional pe care îl oferă universitățile”, a explicat Nigel Bellingham, directorul British Council România, pentru Edupedu.ro.

Taxele la Universitățile britanice

Un alt lucru care este limpede acum este faptul că decizia de a nu mai acorda împrumuturi guvernamentale pentru studenții din UE nu va afecta tinerii care deja studiază la universitățile britanice, a subliniat Nigel Bellingham. „Decizia nu va afecta nici studenții care încep anul acesta”, a adăugat acesta.

„În ceea ce privește taxele de studiu, din ceea ce știu în acest moment, universitățile britanice nu au anunțat încă ce valoare vor avea sau dacă vor exista burse pentru studenții europeni. Cât despre deschiderea de noi campusuri universitare în Europa, din nou, nu există încă suficiente informații, dar știu că Universitatea Coventry a deschis recent un campus universitar în Wroclaw, Polonia. De asemenea, în ultimii ani au fost tot mai multe parteneriate în domeniul educațional între România și Marea Britanie, ceea ce le permite studenților să urmeze cursuri universitare britanice chiar de aici, din România, și mă aștept ca acest trend să continue. Noi, la British Council, susținem dezvoltarea acestor parteneriate în continuare”, a mai spus Nigel Bellingham.

La rândul său, ambasadorul Marii Britanii, Andrew Noble, a transmis că studenții români care intră anul acesta la universitate și cei care își continuă studiile vor beneficia în continuare de împrumutul guvernamental pentru studii, și le recomandă să aplice pentru „pre-settled status” ca să nu aibă probleme după perioada de tranziție în care se finalizează Brexit-ul.

„În afară de rolul de ambasador pe care îl am, mai am și rolul de tată al fetei mele, care urmează să intre la facultate anul acesta, în Marea Britanie. Știu că sunteți destul de mulți tineri români care veți studia de anul acesta în Regatul Unit sau care vă întoarceți la studiile deja începute acolo. Anul trecut erau în jur de 10.000 de studenți români în Marea Britanie și ne așteptăm la un număr similar anul acesta.

Impactul pandemiei

Este evident că pandemia de COVID-19 a adus o mulțime de incertitudini pentru mulți dintre voi care vă aflați la studii în Regatul Unit. Poate unii v-ați și întors acasă mai devreme pentru că toate cursurile se țineau online. Este clar că majoritatea universităților britanice se vor aștepta ca studenții să fie cu ei, în campusurile universitare și orașele unde își au sediile. (…)

Toți cei care își încep studiile academice anul acesta în Marea Britanie, desigur că veți beneficia de împrumutul guvernamental pentru studii. Având în vedere că încă suntem în perioada de tranziție, lucrul acesta se aplică întregii perioade de studiu pe care o veți parcurge.

Vă recomand să încercați să beneficiați de acest împrumut. În plus, veți putea să vă înregistrați pentru statusul de „pre-settled” când ajungeți în Marea Britanie și asta vă va garanta drepturile ca cetățeni ai Uniunii Europene pe viitor. În funcție de durata perioadei pe care vreți să o petreceți, puteți obține statusul „settled”.”, a spus Andrew Noble.

Foto: Pixabay

Exit mobile version