Directorii de școli au obligația să solicite consultanță juridică de la inspectoratul școlar pentru toate procesele în care e implicată școala – ROFUIP 2024

17.803 vizualizări
Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com
Toți directorii de școli au obligația să solicite consultanță și asistență juridică de la inspectoratul școlar pentru toate procesele în care este implicată școala, potrivit ROFUIP 2024. Noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), aprobat prin ordinul de ministru nr. 5.726 din 6 august 2024, a fost publicat în Monitorul Oficial.

În documentul publicat în Monitorul Oficial se arată că asistența juridică pentru școli și grădinițe se asigură de către inspectoratele școlare, prin consilierul juridic, la solicitarea scrisă a directorului.

ART. 17 – „(1) Consultanţa şi asistenţa juridică pentru unităţile de învăţământ de stat se asigură, la solicitarea scrisă a directorului, de către inspectoratele școlare, prin consilierul juridic.

(2) Directorul unității de învățământ de stat are obligația de a solicita consultanţa şi asistenţa juridică de la ISJ/ISMB pentru toate procesele sau alte situații/litigii în care este implicată unitatea de învățământ”, conform ROFUIP.

Școlile nu au dreptul, prin reglementarea actuală, să angajeze juriști, un astfel de post fiind inexistent în lista posturilor din unitățile de învățământ. Au consilier juridici inspectoratele școlare, dar, conform organigramelor acestora, exista doar un consilier juridic în fiecare județ. Asta în condițiile în care numărul de unitățile de învățământ variază de la 100, la peste 200 per județ, iar în București sunt peste 400.

Legea nr. 514 din 28 noiembrie 2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic prevede:

Articolul 4 – Consilierul juridic în activitatea sa asigura consultanță și reprezentarea autorității sau institutiei publice în serviciul careia se afla ori a persoanei juridice cu care are raporturi de muncă, apara drepturile și interesele legitime ale acestora în raporturile lor cu autoritățile publice, instituțiile de orice natura, precum și cu orice persoană juridica sau fizica, română sau străină; în condițiile legii și ale regulamentelor specifice unității, avizeaza și contrasemnează actele cu caracter juridic.”

Persoana  juridică care are rolul de angajator pentru consilierul juridic este inspectoratul școlar.

Iată ce prevedea ROFUIP-ul din 2022: Art. 17 – „Consultanța și asistența juridică pentru unitățile de învățământ se asigură, la cererea directorului, de către inspectoratele școlare, prin consilierul juridic.”

Conform ordinului de organizare a actualelor inspectorate școlare, atribuțiile consilierului juridic sunt în prezent următoarele:

a) „reprezintă drepturile şi interesele legitime ale inspectoratului şcolar în raporturile cu autorităţile publice, instituţiile de orice natură, precum şi cu orice persoană fizică sau juridică;
b) reprezintă interesele legitime ale inspectoratului şcolar în faţa instanţelor judecătoreşti de orice nivel;
c) asigură asistenţă şi consultanţă de specialitate inspectorului şcolar general, inspectorilor şcolari generali adjuncţi, compartimentelor din cadrul inspectoratului şcolar, precum şi unităţilor de învăţământ, la solicitarea acestora;
d) asigură păstrarea evidenţei lucrărilor realizate şi a dosarelor de instanţă;
e) rezolvă alte lucrări cu caracter juridic, în funcţie de specificul activităţii, care îi sunt repartizate de către inspectorul şcolar general;
f) participă la comisiile constituite la nivelul inspectoratului şcolar;
g) acordă avizul de legalitate pentru actele cu caracter juridic ale inspectoratului şcolar;
h) obţine titlurile executorii şi le transmite compartimentului financiar-contabil în vederea executării;
i) întocmeşte, actualizează şi gestionează procedurile activităţilor desfăşurate la nivelul compartimentului;
j) informează conducerea şi membrii compartimentelor inspectoratului şcolar cu privire la dispoziţiile cu caracter normativ de interes general şi specifice învăţământului;
k) îndeplineşte alte atribuţii prevăzute de lege, cu respectarea prevederilor legale.”

Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Școlile vor primi consultanță juridică obligatorie, dacă directorul solicită, de la consilierii juridici ai inspectoratelor școlare – propunere în proiectul de ROFUIP 2024 / Conform organigramelor, există un singur consilier juridic pentru un județ

6 comments
  1. Da. Foarte interesant. Clar, unul care nu stie ce inseamna activitatea de consilier juridic, a strecurat in ordin asa o aberatie. Daca sunt zeci de dosare intr-un judet sa inteleg ca vin directorii cu dosarele in mana la singurul consilier juridic din judet? Sa fim seriosi. In perioada 2009-2012 au fost sute de dosare in fiecare judet. Pai, nu are timp util un om sa deserveasca asa ceva. Un singur dosar sa il pregatesti cat de cat decent are nevoie de 3-4 ore alocate plus ca trebuie date furnizate de secretar/contabil/director. De ce nu angajeaza ministerul la 10-20 de unitati un consilier juridic? Ar fi logic, de bun simt si justificat. Sau, de ce nu, sa poate angaja un avocat in situatia unor dosare mai complexe. Bine ca sunt scoli cu 2-3 secretari si 2-3 contabili si vreo 2-3 directori. Consilier juridic nu e cazul si daca e nevoie vreodata sa mearga la inspectorat ca este unul :). Clar cei din minister sunt pe langa subiect. La sindicate, fiecare sindicat are cate unu sau doi consilieri juridici, deci ai undeva la 4-6 pe judet, nu poti face dosare fara personal calificat. E valabil si invers. Nu poti face aparari la toate aceste dosare fara personal calificat (in scoli se folosesc de secretari, ca nu are cine altcineva sa faca apararile in dosare, dar nu este clar cea mai buna solutie). Care e scopul articolului? Sa se spele pe maini ministerul educatiei daca o unitate este data in judecata si nu si-a facut apararile in dosar? Sa poate arata cu degetul un vinovat? tipic vremurilor actuale

  2. Amuzant… Când te duci, cel mult ți se permite să deschizi gura. De obicei le spui tu care sunt legile. Și cireașa de pe tort, ai procese pentru că tocmai ISJ a “băgat bățul prin gard”. Doamne, cât fariseism! Este tare trist!

  3. De ce nu ar da consiliere juristii primariilor care sunt cu duiumul. Sau cei de la ME?
    Printr-un omen care vrea să reglementeze activitățile din unitățile școlare, acest minister plin de barniști transmit sarcini pentru consilierii juridici din inspectoratele școlare.
    În momentul în care consideră bază legală un ordin de ministru dat de ministrul Ligia Deca, înseamnă că Ministerul Educației și ministrul care îl conduce își arogă putere legislativă.
    Se observă o abatere flagrantă de la prevederile art. 4 din LEGEA nr. 514 din 28 noiembrie 2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic.
    Nu există temei legal pentru oferirea de consultanţă şi asistenţă juridică pentru unităţile de învăţământ de către consilierul juridic al inspectoratului școlar județean, fără ca acesta să fie angajat al unității școlare care solicită consultanţă şi asistenţă juridică.
    Omenul e făcut pe genunchi! Este un abuz al ME.

  4. buna dimineața! asta pare rezonabil . dar dacă oricâtă consultanta ar lua……, mai întâi … așa numitul consilier juridic de la inspectorat știe cel mult să încarce proceduri pe site ul oficial și abia citește un text…. mai prost decât elevii de cls a opta meditați pt eval națională . ….iar în consiliul de administrație al școlii votează domnul primar sau vreun alt la fel de priceput consilier” juridic” .. s-a cam terminat și cu legea .. cunosc din o foarte tristă experiență proprie! :((

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 100 de liceeni au făcut gărzi de 12 ore alături de medicii de la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe, în cadrul unui program / Medic: ”Cred că o treime dintre cei care au fost în sala de operație vor alege medicina în viitor”

Programul Shadow, lansat în premieră națională de către Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe și derulat pe perioada vacanței de toamnă (28 octombrie – 1 noiembrie), a fost  primit cu mare…
Vezi articolul

Ordonanța de urgență privind majorarea cu 20% a alocațiilor a fost respinsă în Comisia de Muncă a Camerei Deputaților / Mâine intră la plen pentru votul final / Dacă ordonanța va fi respinsă definitiv, rămâne în vigoare legea privind dublarea alocațiilor

Comisia de muncă a Camerei Deputaților a respins marți Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care alocațiile copiilor au fost majorate cu 20% începând cu 1 august, potrivit G4Media.ro Actul…
Vezi articolul