Cei doi directori de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț nu vor fi sancționați disciplinar, a hotărât Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Neamț după analizarea raportului realizat de Comisia de anchetă disciplinară și votarea măsurilor în ședința Consiliului de Administrație (CA) al ISJ Neamț, potrivit unei informări obținute de Edupedu.ro. Directorii au fost cercetați după ce au organizat o conferință Model United Nations la începutul lunii august fără aprobarea ISJ, pe timp de vacanță de vară, într-o școală publică.
Amintim că la eveniment urma să participe și o elevă din București care a murit cu o seară înainte de începerea dezbaterilor în casa unui tânăr din localitate pe care îl cunoscuse pe internet. Conferința a fost organizată independent de elevi la Colegiul Național „Petru Rareș”, unde conducerea liceului a acordat săli de clasă elevilor și nu a anunțat inspectoratul școlar despre activitatea ținută în școală. Nimeni nu s-a asigurat că elevii participanți, majoritatea minori, ajung la cazări – pe larg aici.
În urma evenimentului, autoritățile au pus problema responsabilității directorilor colegiului, pentru că aceștia ar fi trebuit, conform fișei postului și procedurilor stabilite de Inspectoratul Școlar Județean (ISJ), să informeze instituția cu privire la evenimentele pe care le găzduiesc în școală.
„Pe data de 31 august 2023, prin adresa nr. 3719 / 31.08.2023, Consiliul de administrație al Colegiului Național ”Petru Rareș” din Piatra-Neamț, prin Hotărârea 3717/ 31.08.2023 a decis să nu-i sancționeze disciplinar pe directorul și pe directorul adjunct al unității de învățământ menționate”, se arată în informarea obținută de Edupedu.ro.
Potrivit adresei, „în urma discuțiilor purtate în ședința Consiliului de administrație al Inspectoratului Școlar Județean Neamț, au fost analizate mai multe propuneri privind sancționarea celor doi directori, pe baza unor argumente pro si contra unor forme de sancționare, cu invocarea legislației în vigoare. Conform voturilor exprimate s-a hotărât ca directorilor în cauză să nu li se aplice sancțiuni disciplinare”.
Luna trecută, pe 17 august, întrebată pentru ce erau anchetați cei doi directori, inspectoarea școlară generală din Neamț, Florentina Luca-Moise, a precizat că „abaterile acestora țin de încălcarea unor articole din fișa postului și a contractelor de management, de lipsa comunicării cu inspectoratul și de atingerea imaginii publice a învățământului din Neamț, de nerespectarea deciziilor departamentelor și ale Inspectoratului Școlar ce au fost transmise unităților de învățământ la începutul anului școlar trecut și pe parcurs și care au fost luate la cunoștință de managementul din aceste unități, plus încălcarea obligației de a anunța Inspectoratul Școlar despre activitatea extrașcolară”.