Director nou în Ministerul Educației, la Direcția Generală „Echitate și Performanță”: Alin Păunescu, repus în funcție de instanță, după ce a fost achitat într-un dosar de trafic de influență și luare de mită

110 vizualizări
Foto: colaj Edupedu.ro/ Newsfalticeni.ro / INQUAM Photos
Direcția Generală Echitate și Performanță Învățământ Preuniversitar (DGEPÎP), înființată prin cea mai recentă hotărâre de guvern pentru reorganizarea Ministerului Educației, are un nou director general de la 1 septembrie, potrivit surselor Edupedu.ro. Este vorba despre Alin Păunescu, profesor de educație fizică și sport. Păunescu a mai condus Direcția pentru Învățământ Preuniversitar din Ministerul Educației în trecut. În 2019, acesta a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție din Bacău, într-un proces în care a fost cercetat pentru luare de mită și trafic de influență.
  • Până la ora publicării articolului directorul Alin Păunescu nu a răspuns apelurilor Edupedu.ro pentru un punct de vedere.

Anul acesta, de la 1 septembrie, după decizia instanței de judecată din 18 iulie anul trecut de a-l achita de acuzații, Alin Păunescu a fost repus în funcția pe care a ocupat-o prin concurs, potrivit surselor Edupedu.ro.

În 2019, Alin Păunescu a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) „pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată”, potrivit unui comunicat al DNA Bacău de la acea vreme. Păunescu ar fi primit, în anul 2014 și în perioada 2017 – 2018, „în 14 tranșe, suma totală de 16.115 lei și 150 euro precum și produse alimentare în valoare de 2.650 lei”, conform sursei citate.

În dosar a mai fost cercetat și fostul director al Liceului cu Program Sportiv (LPS) Roman, Sandu Petru, care în perioada 2013-2016 a cerut unor firme 10% din suma pe care liceul pe care îl conducea o plătea acestora pentru lucrări de construcții. Pentru acei bani, mai susținea DNA Bacău, Sandu Petru a atribuit în continuare firmelor contracte cu liceul.

  • Conform procurorilor, cu alți bani primiți de la aceleași firme, după ce n-a mai fost directorul liceului sportiv, Sandu Petru și-ar fi folosit „influența a asupra inculpaților Păunescu Alin Cătălin, Dornean Maria (persoane din conducerea Ministerului Educației Naționale, cea din urmă decedată în timpul procesului), Stan Viorel și Condurat Eugenia (șefi din cadrul Inspectoratului Școlar Neamț) și asupra a doi directori ai unității școlare”. Hotărârea instanței, anonimizată, cu interceptările procurorilor și o parte din rechizitoriu poate fi descărcată de aici.

Direcția Generală Echitate și Performanță Învățământ Preuniversitar (DGEPÎP) și Direcția Generală Cariera Didactică și Management sunt direcții noi în Ministerul Educației, pe noua organigramă a instituției aprobată în vară, „rupte” din Direcția Generală Învățământ Preuniversitar (DGÎP). Directoare generală la Direcția Generală Cariera Didactică și Management este Corina Marin, conform surselor Edupedu.ro.

  • Înainte de transformare, Direcția Generală Învățământ Preuniversitar avea în atribuții să implementeze și monitorizeze politicile educaționale pentru creșe, grădinițe, școli, licee, școli postliceale, centre de excelență și alte unități de învățământ preuniversitar, după cum se arată în regulamentul de organizare și funcționare (ROF) al ministerului Educației.
  • Tot DGÎP consilia inspectoratele școlare, sprijinea structurile care se ocupă de curriculum și contribuie în proiectele cu bani europeni. Majoritatea adreselor trimise în școli până la mijlocul lunii septembrie au fost semnate de directorul general al DGÎP și de alți directori din subordine.

Până pe 1 septembrie, în locul lui Alin Păunescu la conducerea Direcției Generale Învățâmânt preuniversitar a fost Tania Irimia, la bază inginer electronist și profesor din 1991 până în 2000 la Grupul Şcolar Industrial „Traian Demetrescu” din Craiova. Potrivit surselor Edupedu.ro, Irimia ocupă acum poziția de director în Direcția Generală Învățământ Preuniversitar (DGÎP).

Mihaela Tania Irimia / Foto: Teach for Romania

Edupedu.ro a scris în primăvară despre cum Tania Irimia s-ar fi putut întoarce la catedră, după aproape 24 de ani de minister. Șefa direcției generale care monitorizează toate politicile publice pentru învățământul preuniversitar, de la creșe la licee și școli postliceale, Irimia a obținut în martie, la pretransfer, 113 puncte, deși nu a mai predat în ultimii 24 de ani de când este în Minister.

De remarcat că, pe 12 septembrie, la consfătuirile cu inspectorii școlari generali din țară ale ministrei Educației, Ligia Deca, la Poiana Brașov, a fost prezentă din partea DGÎP Tania Irimia.

Tania Irimia (stânga) / Foto: Facebook.com/ Ligia Deca

Alin Păunescu a lucrat în Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) în acest timp, cel puțin în perioada 2022-2024, potrivit declarațiilor de avere publicate de instituția din subordinea Ministerului Educației, unde apare. apare ca fiind coordonator în lista din luna iunie 2024 cu membrii subgrupului de lucru pentru elaborarea planurilor-cadru pentru învățământul liceal, filieră vocațională, profil sportiv, din partea Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE).

Potrivit declarației sale de avere din anul 2024, în care este trecut drept consilier la Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), Păunescu are șase terenuri în județul Vâlcea pe care le deține împreună cu Elena Păunescu, în suprafață totală de 8.789 de metri pătrați. Păunescu mai are două apartamente din 2002 și 2023 și o casă de locuit din 2017. Noul director de la Direcția Generală Învățământ Preuniversitar a Ministerului Educației mai are și trei mașini Nissan X Trail, Ford Mondeo și Ford Kuga și o remorcă Kepo.

La venituri, Alin Păunescu are trecute 89.140 de lei de la CNPEE, 6.976 de lei de la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport (UNEFS) din București și 26.400 de lei din funcția de „expert pe termen lung” la Ministerul Educației.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesoara Andreia Bodea: La 5 atenționări se scade un punct la purtare, prin decizia consiliului profesorilor clasei, potrivit regulamentului școlii noastre. Unii au avut 2-3 atenționări, alții au avut 4 și s-au oprit

„La 5 atenționări se scade un punct la purtare prin decizia consiliului profesorilor clasei”, a declarat Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național I. L. Caragiale din București, pentru TVR Info. Din…
Vezi articolul
Zi liberă de la școală și grădiniță

Sorin Cîmpeanu, despre decalarea vacanțelor pe regiuni: Am propus extinderea anului școlar cu 2 săptămâni, cu încheiere pe 2 iulie. Nu a fost acceptată din cauza intrării în perioada cu temperaturi ridicate. Decalarea vacanțelor ar însemna diferențe de cel puțin o lună și la examene

Ministrul Educației a declarat că propunerea USR PLUS de decalare a vacanțelor școlare în funcție de regiuni “e greu de acceptat”, pentru că ar însemna diferențe de cel puțin o…
Vezi articolul

Marți, 12 martie, sunt soluționate în ședință de repartizare cererile profesorilor pentru completarea normei didactice, precum și cererile celor în restrângere de activitate, prin transfer, în anul școlar 2024-2025

Marți, 12 martie, cererile profesorilor titulari pentru completarea normei didactice pe perioadă determinată/nedeterminată și cererile cadrelor didactice debutante sunt soluționate în ședință de repartizare, potrivit metodologiei-cadru de mobilitate pentru anul…
Vezi articolul