Director de școală: Dacă profesorii sunt plătiți la examenele propriu-zise, de ce să nu fie plătiți și la simulare? Presiunea din partea părinților este aceeași / Marius Nistor, FSE: Nu mai există o diferență majoră între examenul în sine și simularea examenului respectiv

23.044 de vizualizări
Foto: © Maurice Van Den Bosch | Dreamstime.com
Sorin Hagiu, directorul Şcolii Gimnaziale Giarmata din județul Timiș, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că la simularea examenelor naționale „presiunea din partea părinților este aceeași”. „Dacă (profesorii – n.red) sunt plătiți la examenele propriu-zise, de ce să nu fie plătiți și la simulare?”, spune acesta. Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, este de părere că „nu mai există o diferență majoră între examenul în sine și simularea examenului respectiv”.

Moderatoare: Domnule director, aș vrea să vă întreb dacă susțineți plata profesorilor care corectează la simulările examenelor naționale.

Sorin Hagiu, directorul Şcolii Gimnaziale Giarmata din județul Timiș: Desigur, cum să nu. E același timp, sunt aceleași resurse, chiar și financiară pentru unii, că se deplasează în anumite centre, mă rog, acum depinde. E același timp investit în copii. Dacă sunt plătiți la examenele propriu-zise, de ce să nu fie plătiți și la simulare?

Marius Nistor: E ca un examen propriu-zis. Nu mai există o diferență majoră între examenul în sine și simularea examenului respectiv.

Sorin Hagiu, directorul Şcolii Gimnaziale Giarmata din județul Timiș: Presiunea din partea părinților este aceeași.

Marius Nistor: Categoric.

Sorin Hagiu, directorul Şcolii Gimnaziale Giarmata din județul Timiș: Toți se uită la note, la rezultate, chiar și la simulare.

Informații de context

Ligia Deca, ministrul Educației, le-a mulțumit, luni, 25 martie 2024, profesorilor care au evaluat lucrările elevilor de la simularea pentru Evaluarea Națională și BAC 2024: „Știm efortul și le mulțumesc profesorilor pentru el”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă și în contextul în care cadrele didactice care au corectat lucrările n-au fost remunerate pentru activitatea prestată.

Un profesor a avut de corectat, de regulă, 50 de lucrări de la simulările pentru Evaluarea Națională (EN VIII) și Bac 2024, inclusiv de acasă, a prevăzut procedura Ministerului Educației. Lucrările au fost scanate și încărcate pe platforma destinată evaluării digitalizate, conform sursei citate. În practică, numărul a ajuns și la 70-80 de lucrări, potrivit surselor Edupedu.ro.

Ce efort ar fi făcut ministerul dacă aloca 2 euro pe lucrare, să spunem, și plătea și simulările? Erau 800.000, cel mult 1.000.000 euro”, a spus Florin Tudose, profesor de logică, filozofie și sociologie la Liceul Teoretic Benjamin Franklin din București, într-o intervenție la TVR Info.

În martie 2024, Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că profesorii care evaluează lucrările de la simularea examenului de Bacalaureat au un număr mare de lucrări și timpul este scurt: „Am primit sesizări în partea colegilor noștri vizavi de numărul de lucrări care le revin pe fiecare disciplină de examen”.

Aceasta a mai spus că Ministerul Educației „ar trebui să țină cont și de solicitările noastre, în numele colegilor noștri, de a se plăti participarea și la aceste simulări”. Liderul sindical a precizat că numărul mare de lucrări care trebuie să fie evaluate este o consecință a faptului că sunt puțini profesori corectori și „ajungem într-o situație oarecum de impas”.

Calendar Simulare Evaluare Națională 2025:
  • 17 martie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 18 martie 2025: Matematică – probă scrisă
  • 19 martie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 31 martie 2025: Comunicarea rezultatelor
Calendar Simulare Bacalaureat 2025:
  • 24 martie 2025: ⁠Limba și literatura română – probă scrisă
  • 25 martie 2025: ⁠Proba obligatorie a profilului – probă scrisă
  • 26 martie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – probă scrisă
  • 27 martie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 8 aprilie 2025: Comunicarea rezultatelor

Foto: © Maurice Van Den Bosch | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
OFICIAL Simulare Bacalaureat 2025 are loc în modulul 4 de cursuri. Prima probă este pe 24 martie, la Limba română – calendar. Profesorii anunță rezultatele pe 8 aprilie
OFICIAL Simulare Evaluare Națională la clasa a VIII-a 2025 începe pe 17 martie cu proba la Limba și literatura română. Rezultatele sunt comunicate de profesori pe 31 martie
Cei peste 40.000 de profesori evaluatori de la simulările examenelor naționale, tratați cu mulțumiri de Ligia Deca: Știm efortul / Cadrele didactice n-au fost plătite pentru corectură
Câte 70-80 de lucrări primite de profesori la corectat, “până luni”, după simularea de BAC 2024. Mulți evaluatori spun că termenul e imposibil / Profesorii ar trebui plătiți pentru aceste simulări ale examenelor naționale, potrivit liderului sindical Marius Nistor

17 comments
  1. Știți ca în Tg Neamț, la liceul,, Vasile Conta”o clasa de a IIIa, nu a ieșit niciodată într-o recreație? Acești copii sunt ținuți în clasa 4 ore, chiar 8 cuprins și after-ul, ca niște ostatici! De ce? Sa nu o deranjeze pe directoare, căci estesingura clasa lângă biroul ei? Știți ca la o ora de sport, au fost eliminați la o inspecție 5 copii, pt a nu,, deranja”ora? Au rămas nesupravegheati în sala de clasa. Și mai știți ca elevii ies pe o ușă din spate, direct într-o înfundatura, plina de masini, părinți, copii? Nepoțelul meu a fost acrosat de o mașină, dar spre norocul nostru, acesta a lăsat ghiozdanul cu rotile din mânuță, care a sfârși sub rotile mașinii? Știți de ce? Tot sa nu,, deranjeze”!

  2. Cand citesc comentariile unor cadre didactice ma apuca durerea de cap. Lucrez intr-un minister si nu primesc niciun ban in plus pentru orele suplimentare sau zilele de sarbatoare (inclusiv de Craciun am lucrat). In fisa postului scrie negru pe alb ca trebuie sa vin la serviciu oricand sunt chemat de ministru. Tupeul dumneavoastra e fara limite. Asa imi explic si atitudinea dumneavoastra in fata unor copii…

    1. Tupeu? De la minister ziceti ca sunteti? Pai, de acolo se-mpute pestele! Logica Dvs ar avea vre-o valoare daca prevederea cu munca moka s-ar aplica tuturor, fara discriminare. Esti prof de materie de bac sau simulare? Prestezi peste program moka, ca asa zice directorul, inspectoratul ministerul. Esti prof de alte materii, scoala (si munca) pt tine se cam termina inainte de examene. Plata? Pt toti la fel (desigur, in functie de grad, vechime, etc.). Haideti sa ne facem cu totii profesori de istoria holocaustului, ca aia nu-i materie de bac. Inca!

    2. Mentalitatea ta este următoarea: ”eu sunt nevertebrată, toți cei care nu-s nevertebrate au tupeu să aibă coloană vertebrală”.

      Nu mă mir că ești într-un minister, toate anelidele au ajuns acolo.

    3. Nu știi nimic despre dreptul muncii.

      În fișa postului poate sa scrie orice (oricum bănuiesc că nu ai citit că e vorba doar despre cazuri urgente) asta nu înseamnă că e și legal.

      Orice Minister ar fi daca nu plătește sau echivalează orele suplimentare cu zile libere comite un abuz.

      Dacă erați atent (ă) la școală nu ajungeați sclav pe plantație.

      PS
      Încă puteți chema instituția in judecată și recupera mii de euro dar doar in minim 3 ani altfel se prescrie.
      Asta in loc sa ii învățați și pe alții să devină abuzatori.

  3. As vrea sa fie platita si corectarea testelor nationale ,cel.putin pe cei care avem.in 3 scoli nu interesează pe.nimeni cum.ajungem in scoli sa corectam
    Directorii bat doar cu pumnul in masă,doar sa fie corectate ,analizate si dracu sa.le.pieptene de teste ,ca nu se uita nici dracu la.ele.Si nimeni nu da importanta

  4. La EN VIII platiti, la EN 2-4-6 fraieri neplatiti. De anul asta eu refuz sa fac parte din comisia asta. Nu sunt platit pentru ca stau peste program…evaluare…coduri…platforme…raportari. Nu, nu. S-a terminat cu voluntariatul. Sa faca altii…

  5. Sunt de acord…mai mult ,plata nu ar trebui sa fie făcută în bătaie de joc…Apoi și participarea profesorilor la olimpiade și concursuri ar trebui sa fie plătite…

  6. Simularea trebuie sa fie platita altfel se vor gasi tot timpul fraieri care sa faca munca patriotica si smecheri care dau lectii la bac.

    1. Nu sunt chemati (sau fortati in vre-un fel), participa benevol si corecteaza pentru bani. Si nu toti vor, ca unii au bilete cumparate in Egipt, Tunisia, Turcia in perioada aceea, ca-i mai ieftin la inceput de sezon. Altii fac destui bani din meditatii, si nu-si mai bat capul cu examenele si nici banii de la examene nu-s extraordinari. Ia sa-i plateasca premium, ar fi bataie pe locurile de la corectat si ar avea si de unde alege ministerul profesori de calitate. Vrem capitalism dar cu metode comuniste. In capitalism lucrurile functioneaza bine dupa un peincipiu natural, vrei performanta, scoti banul!

  7. Să fie sănătoși, cu plată, fără plată, simulat sau real – eu în vecii vecilor NU mai vreau să particip la examene.

    Să se descurce ministerul, că de acolo apar tâmpeniile astea.

    1. Amu, mno, daca nu ai dat inca bacu’, ii musai sa te mai duci la cel putin un examen. Sau… ma rog, se poate si fara, cum zici tu… Bafta!

      1. 😀

        Examenele mele le-am dat pe vremuri, când contau. Acum importanța lor se diluează de la o zi la alta, dar stresul celor care-s obligați să participe ca evaluatori, supraveghetori, etc e în continuă creștere.

        Deci, să participe cine vrea, dar eu nu mă mai duc vreodată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Concursuri de știință prin experimente, interviuri cu cercetători sau propuneri pentru o misiune spațială, lansate pentru elevi și profesori în programul „Noaptea cercetătorilor” – ReCoNnect 2024. Înscrieri până pe 30 martie

Elevii de gimnaziu și de liceu se pot înscrie până pe 30 martie într-o serie de „misiuni” dedicate promovării științei, anunță organizatorii Concursului Național de Știință ReCoNnect 2023 – 2024…
Vezi articolul