Director administrativ de școală, o funcție ce va fi propusă într-o nouă lege a Educației pentru învățământul preuniversitar, anunță ministrul Sorin Cîmpeanu / Acest nou director va ține legătura dintre comunitate, școală și primării

6.708 vizualizări
Foto: © Jure Gasparic | Dreamstime.com
O funcție de director administrativ în unitățile de învățământ ar urma să fie propusă într-o nouă lege a Educației în învățământul preuniversitar, spune ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, în cadrul dezbaterii Director de viitor, organizată de Edupedu.ro, în parteneriat cu AVE – Asociația pentru Valori în Educație.

Un director administrativ ar trebui să fie legătura dintre autoritatea locală, școală și comunitate, potrivit oficialului.

“Propun instituirea funcției de director administrativ în nouă lege a Educației, care să fie o punte între școală și autoritatea locală. Trebuie să sprijine bunul mers al personalului didactic și nedidactic, să fie legătura cu comunitatea locală”. El ar trebui să “aibă competențe în științe economice și ale administrației economice, iar prin programe ca PNRR și CRED vom putea finanța dezvoltarea lor”, spune ministrul Sorin Cîmpeanu, în cadrul dezbaterii Director de viitor. Directorul administrativ nu va avea normă didactică.

“Liderul trebuie să rămână însă directorul de școală, directorul și directorul adjunct să fie manageri educaționali”, a subliniat ministrul.  

Sorin Cîmpeanu a explicat motivul pentru care propune înființarea funcției de director administrativ în unitățile de învățământ: “Un director poate fi excepțional, dar în același timp nu poate gestiona sau citi un buget. Sau dacă va fi căutat să rezolve o problemă administrativă, directorul poate să predea la ore. Directorii trebuie să fie lăsați să se ocupe de ceea ce trebuie să se ocupe”, a spus ministrul Cîmpeanu.

Ministrul nu a precizat o dată la care va fi pusă în dezbatere publică o nouă lege a Educației, dar speră ca în cel mai fericit caz să între în vigoare în septembrie anul acesta sau, în cel mai rău caz, în septembrie 2023. “Trebuie adoptată cât mai repede o lege a Educației, mai departe ține de Parlament”, a spus Sorin Cîmpeanu în cadrul dezbaterii Director de Viitor.

Ascultă aici dezbaterea Director de viitor:

Foto: © Jure Gasparic | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil


8 comments
  1. Subscriu la ce spunea dl Misu mai sus.
    Directorul administrativ – actualmente este persoana care face legatura intre Directorul institutiei de invatamant si autoritatile locale ( prin Directiile de Patrimoniu din fiecare sector/oras , etc..). Evident ca aceasta persoana trebuie sa aiba pregatirea necesara pentru aceasta functie si sa aiba habar cu ce se mananca ,, administratia”‘.
    Spun acest lucru , pentru ca in sectorul in care imi desfasor activitatea , la unele institutii de invatamant inca mai sunt persoane care ocupa aceste functii care au ramas cu pregatirea la nivel ,, liceu”. Eu cred ca o persoana care ocupa o astfel de functie , trebuie sa aiba o pregatire solida pe mai multe planuri ( financiar ; comercial ; drept). Am observat mai sus ca cineva spune ca functia de Director administrativ trebuie ocupata de Administratorii financiari. Parerea mea este ca face o mare confuzie. Administratorul financiar are rolul si fisa lui de post , iar Directorul administrativ are fisa lui de post. In acest caz parerea mea (si vorbesc din expierenta de zi cu zi ) , aceste doua persoane dintr-o institutie trebuie sa aiba o colaborare foarte buna , caci sunt persaonele care duc greul intr-o institutie de invatamant , excluzand partea de invatamant care revine celorlalti Directori . Parerea mea personala este ca petru bunul mers al unei institutii , ar trebui format un ,, lant” , astfel : Director/i care se ocupa cu partea de invatamant – Director financiar ( Administrator financiar ) – Director administrativ – Director General al Directiei Generale pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar din fiecare sector / judet . Va multumesc pentru atentie!

  2. Cred ca in majoritate aceste posturi vor fi ocupate de administratorii financiari,care cu studii superioare economice si vechime pe functie(in cazul meu-expert contabil) au ajuns sa castige mai putin decat un invatator cu studii medii.Vi se pare corect?
    Daca sunteti profesori- poate da.
    Se pare ca la nivel de conduceri ISJ cat si la nivel central(minister)administratorii financiari sunt o categorie neimportanta de personal,dat fiind faptul ca preocuparea sindicatelor fata de aceasta categorie de personal nu exista(cat de curand vom avea salarii la nivelul ingrijitorilor din institutiile de invatamant).Rusineeeeeeeeeeeeeeeeeeee -Sindicate din invatamant.
    Si ei majoritatea sunt membrii de sindicat si platesc cotizatii.Pentru ce oare?

  3. Directorul administrativ – era normal sa apara acaeasta functie!
    Cine se ocupa de personalul nedidactic ? curatenie, igienizare, ?
    Contractele de achizitie ale unei scoli sunt destul de multe si trebuie un om care sa se ocupe de SICAP si toate achizitiile.

    Un director , (profesor) nu are de unde sa stie ce lucrari trebuiesc efectuate in scoala.
    E normal ca el sa se ocupe doar de invatamant!

    Directorul administrativ va face tot ce tine de administratie e clar !
    Eu cred ca multi dintre administratorii de patrimoniu pot ocupa aceasta functie prin concurs!

    Nu e nevoie de infiintarea unui alt om in scoala !

  4. Postul de director administrativ , este practic nejustificat ! Sa il platesti… de ce ??? Sa tina legatura … cu cine ???? Sa faca , ce ? Daca este angajat sa faca ceva, sa se detalieze activitatile ! La acest moment , administratorii financiari , muncesc ca robii, pentru un salariu de nimic , care a fost fractionat si diminuat , an de an ! Dupa cum se vede treaba…. sunt bani… pentru cine trebuie ! Cum am mai spus, nu performanta si responsabilitate ne trebuie ci doar … un inger pazitor !!!!

  5. Eu personal cred ca este nevoie de un asemenea post de director administrativ,care sa nu aibă norma didactica. Poți fi un excelent profesor dar sa nu le ai în a manageriatului… 😥😅.

  6. Cine va fi acea pesroana? Administratorul devine director pe 2700 lei cat are un administrator cu studii superioare in mana dupa 15 ani vechime , sau angajeaza tovarasii directori alte pile?

  7. Pentru salariile profesorilor nu au bani dar să angajeze câteva mii de trântori (probabil membrii de partid) care să taie frunza la câini în școală au bani. Rușine guvernului și sindicatelor că accepta bătaia asta de joc!

  8. Excepțional! Inca un post creat pentru clientela politica , dar plătit din bani publici , adică din banii nostri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premiile prevăzute în lege pentru profesori nu se acordă și nu s-au mai dat de 13 ani, spune Marius Nistor, FSE: Puneți banii ăia pentru premii și recompensări la dispoziția școlii și veți vedea că poate să apară schimbarea

Banii de premiile pentru profesori prevăzute de legea educației nu se acordă în realitate, avertizează liderul sindical Marius Nistor. „Când ți-e lumea mai dragă, când crezi că ai o lege…
Vezi articolul

Secretarul de stat Sorin Ion nu le dă nicio soluție celor peste 1.000 de profesori suplinitori, care au luat peste 7 la concursul național și care au cerut în mai multe memorii titularizarea fără examen

Ministerul Educației nu le dă nicio soluție profesorilor pentru titularizarea fără examen cerută de peste 1.000 de profesori suplinitori pe posturi cu viabilitate până în 4 ani. Potrivit unui răspuns…
Vezi articolul

Programul Școală după școală aplicat la nivel național va fi “ca un fel de reconversie” pentru profesorii care pierd ore – anunță sindicatele, după o întâlnire cu premierul și ministrul Educației / Plus: revenirea la 2 educatoare la grupa de grădiniță

Tăierea numărului de ore de școală prin legea promulgată ieri de Iohannis nu va duce la disponibilizări în învățământ, a declarat liderul sindical din preuniversitar Marius Nistor. La finalul unei…
Vezi articolul

Franța relaxează măsurile sanitare din școli, după discuțiile cu sindicatele: fără mască în exterior, un singur autotest pentru elevii contacți ca să revină la școală, sport în interior fără mască. Măsurile au fost mai întâi comunicate profesorilor, pe email, și apoi în presă – până acum profesorii aflau din presă

În Franța, vineri, 11 februarie, ministrul francez al Educației, Jean-Michel Blanquer, a anunțat o modificare a protocolului de măsuri anti-Covid-19 în școli, transmite Le Monde. Noile măsuri vin după mai…
Vezi articolul