Directoarea Școlii Gimnaziale “Ferdinand I” și-a dat demisia, iar Inspectoratul Școlar al Municipiului București a luat act de demisie, conform cererii depuse în data de 28.03.2024″, potrivit unui răspuns al ISMB pentru Edupedu.ro. Joi, 04 aprilie, inspectorul școlar general va numi prin detașare un cadru didactic pe postul de director rămas vacant, mai anunță ISMB. Amintim, o echipă ISMB se află la școală în această după amiază, după ce câțiva părinți au protestat miercuri dimineață în fața școlii nemulțumiți de faptul că, deși au semnalat un caz de abuz din partea unui cadru didactic asupra unui elev, conducerea școlii nu a luat măsuri. Un alt părinte a făcut sesizare dar “i s-a spus doar că doamnei îi pare rău și n-o să mai facă”, a explicat mama unui elev, într-un interviu pentru Euronews.ro.
- Amintim, Ministerul Educației a cerut ca până pe 31 martie, toți directorii de școli din București să urmeze cursuri special organizate pentru a învăța să implementeze procedura de management a cazurilor de violență.
ISMB a luat act de demisia directoarei Școlii Gimnaziale “Ferdinand I”, miercuri după amiază, după ce o echipă a Inspectoratului școlar a ajuns miercuri după amiază la școală. În aceeași dimineață, câțiva părinți au protestat miercuri dimineață în fața școlii nemulțumiți de faptul că, deși au semnalat un caz de abuz din partea unui cadru didactic asupra unui elev, conducerea școlii nu a luat măsuri.
Amintim, o învățătoare ar fi lovit cu piciorul un elev care se afla sub bancă. Apoi l-ar fi agresat verbal spunând că e “adoptat” și “cu capul”, a spus mama unui elev care învață în clasa respectivă.
“Inspectoratul Școlar al Municipiului București a luat act de demisia doamnei director a Școlii Gimnaziale ,,Ferdinand I”, Costinean Maria Liliana, conform cererii depuse în data de 28.03.2024, urmând ca mâine, 04.04.2023, inspectorul școlar general să numească prin detașare un cadru didactic pe postul de director rămas vacant”, anunță ISMB într-un răspuns pentru Edupedu.ro.
Din verificările efectuate de ISMB a reieșit că la nivelul școlii, “consiliul de administrație a decis că nu există argumente solide care să justifice declanșarea procedurii de cercetare disciplinară, iar cercetarea disciplinară a angajaților unității de învățământ este atributul exclusiv al acesteia”, a mai spus ISMB.
De asemenea, în perioada următoare va avea loc o inspecție generală la Școala Gimnazială Ferdinand I din București.
Informarea integrală a ISMB
“În septembrie 2023, la Inspectoratul Școlar al Municipiului București, au fost înregistrate petiții cu privire la comportamentul unui cadru didactic al Școlii Gimnaziale ,,Ferdinand I”. Din verificările efectuate și din documentele consultate, reiese faptul că, la nivelul unității de învățământ, consiliul de administrație a decis că nu există argumente solide care să justifice declanșarea procedurii de cercetare disciplinară. Precizăm, de asemenea, că cercetarea disciplinară a angajaților unității de învățământ este atributul exclusiv al acesteia.
În conformitate cu Graficul de Inspecție și Monitorizare al ISMB pentru anul școlar 2023-2024, în perioada imediat următoare (15.04-19.04.2024), în Școala Gimnazială ,,Ferdinand I” se va desfășura inspecție generală.
Inspectoratul Școlar al Municipiului București a luat act de demisia doamnei director a Școlii Gimnaziale ,,Ferdinand I”, Costinean Maria Liliana, conform cererii depuse în data de 28.03.2024, urmând ca mâine, 04.04.2023, inspectorul școlar general să numească prin detașare un cadru didactic pe postul de director rămas vacant”.
Informații de context
Miercuri după amiază, o echipă a ISMB este la Școala Gimnazială Ferdinand I pentru a discuta cu directoarea unității de învățământ, potrivit surselor Edupedu.ro.
Câțiva părinți au protestat în fața Școlii Gimnaziale Ferdinand I, miercuri dimineață, nemulțumiți că școala nu a aplicat procedura de gestionare a unui caz de violență. Mai exact, o învățătoare ar fi lovit cu piciorul un elev care se afla sub bancă. Apoi l-ar fi agresat verbal spunând că e “adoptat” și “cu capul”, a spus mama unui elev care învață în clasa respectivă.
Cazul ar fi fost semnalat la conducerea școlii în urmă cu mai multe luni, dar nu s-au luat măsuri. “I s-a spus doar că doamnei îi pare rău și n-o să mai facă”, a mai spus mama respectivă. Ar fi fost sesizat și Ministerul Educației și Inspectoratul școlar al Municipiului București. Edupedu.ro a solicitat un punct de vedere al ISMB și îl vom publica când îl vom primi.
Amintim, Ministerul Educației a cerut inspectoratelor școlare să îi formeze pe toți directorii de școli din țară până pe 31 martie asupra procedurii pentru gestionarea cazurilor de violență în școli și grădinițe. Decizia a fost luată după apariția unui caz de agresiune între elevi la Școala Nicolae Titulescu din București.
Pe 28 martie, ministra Educației, Ligia Deca, a declarat la întâlnirea cu directorii de școli din județul Mureș, că aceștia trebuie să sune la numărul unic 119 atunci când un minor este implicat într-un caz grav de violență, fie că este victimă sau agresor. Ea a explicat că procedura de gestionare a cazurilor de violență a fost realizată pentru că mulți profesori au spus că nu știu ce să facă atunci când se confruntă cu cazuri diverse de violență ușoară, gravă, sau suspiciune de consum de droguri. “Nu știau care e procedura și asta duce la practică neunitară și la tendința de a nu raporta”, a spus Deca, joi, 28 martie, la întâlnirea cu directorii de școli.
Într-un răspuns pentru Edupedu.ro, potrivit ISMB, până în data de 21 martie, fuseseră formați peste 600 de directori, reprezentanți ai Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția copilului sectoarele 1-6, precum și reprezentanți ai DGPMB – Serviciul Siguranță Școlară. ISMB nu a furnizat deocamdată și lista directorilor școlilor care au participat.
“În perioada 19.03-21.03.2024 Inspectoratul Școlar al Municipiului București a organizat, cu sprijinul Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE), sesiuni de formare cu directori unităților de învățământ preuniversitar din Municipiul București având ca tematică aplicarea procedurii aprobate prin OME nr. 6235/06.09.2023. Au participat peste 600 de directori, reprezentanți ai Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția copilului sectoarele 1-6, precum și reprezentanți ai DGPMB – Serviciul Siguranță Școlară”.
De altfel, în Iași de exemplu, cei 268 de directori de grădinițe, școli și licee au aflat la o sesiune de formare organizată săptămâna aceasta, care sunt formele de abuz ușor și grav care se pot petrece în școală atât între elevi cât și între elevi și profesori și cum pot fi gestionate.
Până în data de 15 martie 2024, toate unitățile de învățământ preuniversitar vor afișa materialele vizuale de informare disponibile pe site.
Edupedu.ro a scris că școlile au început să pună afișele cerute Ministerul Educației cu procedura privind managementul cazurilor de violență. În multe cazuri însă imaginile sunt greu de citit, informațiile fiind printate pe coli A4.