Pentru directoarea Liceului Callatis din Mangalia, Daniela Diaconu, “a încetat detașarea în interesul învățământului, cu aplicabilitate de mâine”, a declarat marți, pentru Edupedu.ro, inspectorul școlar general din Constanța, Sorin Mihai. Acesta a precizat că, după cazul “taxei pe xerox”, o comisie a Inspectoratului s-a deplasat vineri la Liceu și, tot vineri, instituția a decis încetarea detașării pentru directoare.
Potrivit lui Sorin Mihai, de miercuri Liceul Callatis va avea o nouă conducere. El a precizat că a fost inițiată și o misiune de audit.
UPDATE Observator Constanța prezintă pe larg ultimele evoluții în acest caz și o citează, marți, pe directoarea Liceului Callatis, Daniela Diaconu, potrivit căreia “noi suntem clar cinstiți”: ”Deocamdată avem alte priorități. Corectăm lucrările de la simularea examenelor naționale. Noi suntem clar cinstiți, nu avem nicio problemă, nici cu elevii, nici cu comunitatea. Nu se colectează niciun fond al școlii”.
Șeful ISJ Constanța, Sorin Mihai, pentru Edupedu.ro:
- “A fost încetată detașarea în interesul învățământului, cu aplicabilitate de mâine, pentru că așteptăm să vedem cereri din partea cadrelor didactice de detașare în interesul învățământului. Adică de mâine unitatea de învățământ va avea o altă conducere.
- S-a stabilit o comisie în cadrul Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, s-a deplasat vineri, tot vineri am avut o altă ședință a CA, în care s-a prezentat raportul comisiei respective și în baza raportului am încetat detașarea în interesul învățământului și am inițiat o misiune de audit.
- Raportul a prezentat situația legată de felul în care au gestionat această strângere de fonduri pentru xerox. Chiar dacă doamnele nu au recunoscut, sunt elemente care ne îndreptățesc să considerăm că acolo este o problemă, de aceea vom și continua prin misiune de audit.”
Săptămâna trecută, Asociația Elevilor din Constanța a prezentat cazul strângerii de bani “pentru xerox” la liceul din Mangalia, acuzând totodată că eleva care a semnalat situația era supusă unor intimidări.
Edupedu.ro a prezentat, ulterior, discuții petrecute în decembrie, în care directoarea liceului explica de ce gratuitatea învățământului nu însemna și multiplicarea la copiatorul de la secretariat. Era semnalată, atunci, și existența unor chitanțe pentru plățile de xerox.
Iar Asociația Elevilor din Constanța a anunțat apoi o plângere penală pe numele directoarei.
8 comments
Este vorba despre complicitatea sistemului de gașcă creat de politrucii roșii. Slugile numite politic la inspectorat nu vor să observe abuzurile, ori chiar încurajează strânsul banilor de la părinți și elevi, în aceeași măsură în care slugile politice din conducerile școlilor evită să ceară bani de la primăriile responsabile, susținând aceleași metode comuniste, strângerea de fonduri ale clasei, școlii, doamnei, etc ;pentru că dacă banii rămân la primar vor fi redistribuiții haitei politice apropiate… și pentru că elevii nu votează. În ultimii 15 ani, personal, am cerut primarului să-mi confirme, în scris, dacă UAT ul nu are bani pentru școli – așa cum se tot rostogolește la tembelizor. Greșit! Primăria are bani, iar toate cererile școlilor au fost aprobate. Inclusiv ”consumabilele” și materialele igenico-sanitare – foarte des amintite în ședințele cu părinții. Pe lângă astea, școlile sunt obligate să desfășoare activitatea astfel încât sumele necesare să fi fost deja aduse în visteria instituției. Credeți că obișnuința unor dascăli de a utiliza bunurile și consumabilele școlilor în interesul propriu a fost eradicat?! Nu! Ei pot să dispună de bunuri, dar copiii nu.
În concluzie, vinovăția aparține, în exclusivitate, găștilor de partid care controlează și numesc conducerile din sistemul de învățământ. Am observat că, pe lângă tot mai mulți dascăli limitați, în școli au ajuns la conducere doar directori cu o pregătire mediocră, slabă, de multe ori profesori de sport, dar slugi ale sistemului politic local. Aceștia, la rândul lor, au intermediat accederea în posturi de predare a unor alți limitați; toți fiind obișnuiți cu șpaga, cu peșcheșul, cu rezolvările problemelor pe bază de gașcă… se crează un zvon, acesta este preluat de către câțiva cățeluși dintre părinții datori, urmând promovarea guralivă printre ceilalți. Întotdeauna se omite prevederea legală ce spune că hotărârile adoptate în ședințele cu părinți nu sunt obligatorii. Și nici nu ar putea să fie. Adunările ad-hoc nu au nicio bază legală să decidă ceva, mai ales în ceea ce privește sumele de bani. Cine vrea, poate să dea bani, cu chitanță; însă sistemul nu a emis niciodată vreo chitanță. Haita are nevoie de bani negri, are nevoie de slugi, de executanți, nu de parteneri. Unii știu ce e bine, iar alții trebuie să execute! A cam trecut vremea impostorilor. Legea și Constituția frânează dorințele pecuniare ale politrucilor; altfel, demult am fi fost arestați cei care refuză să dea șpagă. Nu-i suficient că trimit copilul la școală cu tema efectuată, având o îmbrăcăminte adecvată și pachetul necesar; concomitent cu meditațiile suplimentare care să suplinească ineficiența sau/și neputința profesională a dascălilor?! Trebuie să mai dau și bani mafiei politice din școli pentru ca banii proveniți din buget să poate fi furați de haita politică?! Deja, după ce 30 de ani ne-a tot prostit, mafia politică dă semne firave de revenire, după ce milioane de oameni au plecat (definitiv), iar alte milioane urmează să plece din acest viespar situat deasupra legilor statului (eșuat) Nu se mai poate! Nu mai transferați elevii de liceu imbecili în clasele celor care au muncit să ajungă acolo! Lăsați-i măcar pe cei care învață să parcurgă ”pe bune” școala; pentru că ”dăncilii” nu mai pot să prostească pentru multă vreme. Părerea mea.
Valorile autentice
Istoricul ISJ-ului Constanta, cu inspectori generali numiti in functie cu sau fara concurs promovat (indiferent de culoarea politica), arata ca directorii (cu sau fara concurs promovat), fie au fost atent “monitorizati” cu rea intentie pentru demiterea lor (cu ajutorul denigrarii imaginii profesionale prin organizarea cu rea credinta a unor proteste ale elevilor sau ale profesorilor), fie au fost demisi (dar fara sa li se aplice si raspunderea disciplinara), astfel incat le este asigurata poarta deschisa sa revina in alte functii de conducere/indrumare si control. Aceste situatii au mai fost si vor mai fi in judetele si scolile unde nu exista o cultura organizationala sanatoasa cu angajati dezinformati in mod sistematic si usor de manipulat. Intrigi astfel tesute sunt si din cauza incapacitatii unor directori de a intelege legea educatiei si ROFUIP-ul, dovada ca unii candidati la functiile de director si chiar inspector general/general adjunct NU au reusit sa promoveze proba scrisa de la concursurile organizate de minister (5 concursuri organizate in 2015-2016 ptr functia de insp. gen. /gen. adj.) NU ne intereseaza proba de interviu ptr ca aceasta are cel mai inalt grad de subiectivitate si candidatul este punctat sau depunctat in functie de simpatie/antipatie si ce ostilitati mai starneste daca esti vizibil competent si onest). Problema este incotro se indreapta societatea (invatamantul si sanatatea), care da ocazia unor incompetenti sa arate copiilor nostri ca te poti cocota pe scara ierarhica oriunde si oricand, aducand prejudicii nu doar de imagine ci si materiale atat profesorilor cat si parintilor si elevilor, fara sa fii tras la raspundere. Este o solutie sa trimiti directorii la concurs ca sa-si poata verifica competentele manageriale si abilitatile si astfel se va transmite un mesaj clar societatii, corpului profesoral si parintilor, ca indiferent de domeniu primeaza valorile autentice, caracterul si pregatirea profesionala (vechime in domeniu, experienta, abilitati, aptitudini si realizari care te recomanda).
Daca primaria aaigura scolii consumabile, inclusiv tonere pentru xerox, este ok.
Daca nu, sa achite elevii, întrucât ei solicita teste, teze cu subiecte xeroxate.
Plus material didactic xeroxat, fise de lucru.
Nimic nu e gratis. Doar nu o sa scoata pfofesorii bani din buzunar.
Orice școală/liceu are un buget fundamentat în baza costului standard per elev. Din acel buget se cumpără hârtie și toner pentru xerox. Mi-e imposibil să cred că liceul nu a avut bani pentru așa ceva.
Tot comuniști au rămas.elevii nu înțeleg că în capitalism nimic nu este gratis???iar ISJ ….ce sa mai vorbim … mentalitatea lasă de dorit
Astept inca sanctionarea nesimtitilor de profesori care au adus de acasa bani pentru orice. Nu m-ar mira. Au taiat ei salarii oamenilor care au lipsit in online cateva zile desi nu au asigurat nimic, profesorul inca face online in regim de voluntariat….reglementat in fisa postului. Penibilor ce sunteti!!
A adus profesorul bani de acasa, hai ma fii serios…..
Din pacate, da. Sute de lei cheltuiti anual pentru consumabile. Ar trebui sa fie treaba primăriei. Nu a cadrelor didactice, cu atat mai putin a elevilor.