Directoarea Daniela Orășanu, reacție la anunțul premierului Ciolacu că toți profesorii vor fi evaluați anual: Noi nu avem standarde naționale de evaluare pentru elevi, adică nota 8 de la un liceu din Pașcani să fie egală, ca performanță, cu nota 8 de la un liceu din București

56.093 de vizualizări
Daniela Orășanu / Foto: Știrile ProTV
Daniela Orășanu, directoarea Colegiului Tehnic de Căi Ferate „Unirea” din Pașcani, a spus că „noi nu avem standarde naționale de evaluare (pentru elevi – n.red), adică nota 8 de la un liceu din Pașcani să fie egală, ca performanță, cu nota 8 de la un liceu din București”. Declarația a fost făcută pentru știrile ProTV. Reacția vine după ce prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că profesorii din România vor fi evaluaţi anual de pe o platformă online, cu analize ale performanţei elevilor şi feedback de la colegi şi directori ai şcolii.

„Noi nu avem standarde naționale de evaluare (pentru elevi – n.red), adică nota 8 de la un liceu din Pașcani să fie egală, ca performanță, cu nota 8 de la un liceu din București. Elevul, când vine în clasa a IX-a, la limba română, s-ar putea să aibă un nivel de pregătire egal cu nota 5. E o muncă să-l duc la nota 7. Dacă acel elev a intrat cu 9.80 și eu îl aduc la finalul anului la nota 9.30, poate părea din afară o performanță, dacă nu știu datele de intrare”

În luna martie, Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației la acea vreme, a precizat, la Euronews România, că este foarte important să dăm valoare notelor, dar trebuie să avem standarde de evaluare pentru acest lucru.

Edupedu.ro a scris că niciun profesor nu va mai pune note ca în prezent, din septembrie 2025, ci pe baza noilor standarde de evaluare pentru fiecare disciplină, inexistente momentan. Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar – ROFUIP 2024 prevede că din septembrie 2025 vor fi folosite „standardele naţionale de evaluare pentru fiecare disciplină, domeniu de studiu şi modul de pregătire” în notarea elevilor.

Articolul 101 alin. 3 din ROFUIP 2024 prevede: „Începând cu anul școlar 2025-2026, toate evaluările se realizează pe baza standardelor naţionale de evaluare pentru fiecare disciplină, domeniu de studiu şi modul de pregătire. Pentru toate disciplinele din învăţământul primar, gimnazial şi liceal, filierele teoretică, vocaţională, precum şi tehnologică, pentru disciplinele din trunchiul comun, standardele naţionale de evaluare se elaborează de către Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare. Pentru învăţământul tehnologic, pentru fiecare disciplină/domeniu de studiu/modul de pregătire care nu este în trunchiul comun, standardele naţionale de evaluare se realizează de Centrul Naţional de Învăţământ Tehnologic şi Tehnologic Dual”.

Prin acest articol are loc transferarea prevederilor din Legea 198/2023 în ordinul de ministru. Momentan, din cele două instituții de mai sus, doar Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare a fost recent înființat, potrivit hotărârii nr. 251 din 13 martie 2025. Centrul Naţional de Învăţământ Tehnologic şi Tehnologic Dual încă nu există.

În orice caz, aceste standarde de evaluare menționate în articolul din ROFUIP 2024 nu există în prezent, iar prima încercare de elaborare a lor a fost un eșec băgat sub preș de Ministerul Educației.

Primul proiect prin care standardele naționale de evaluare ar fi trebuit să fie făcute a fost STANDEV – început și abandonat de Ministerul Educației, care și-a dat seama că nu pot fi făcute standardele de evaluare într-un timp atât de scurt – circa 18 luni de zile, din iunie 2022 până la 31 decembrie 2023. „Timpul era suficient de scurt”, după cum declara secretarul de stat Bogdan Cristescu în mai 2024. Au existat câteva cheltuieli de proiect, apeluri pentru cooptarea experților și a profesorilor care să scrie itemi pentru platforma de evaluare, după care acesta a fost închis fără niciun anunț din partea instituției sau a managerului de proiect – Marius Avram șef serviciu la CNPEE.

Numit „Standardizare și evaluare unitară pentru sistemul de educație preuniversitar” ministrul de atunci, Sorin Cîmpeanu, anunța pe 20 iunie 2022 că „prin intermediul acestui proiect se va asigura o evaluare unitară în sistemul de învățământ preuniversitar la nivel național atât pentru evaluările curente și sumative, cât și pentru examenele și concursurile naționale din învățământul preuniversitar, în contextul Programului România Educată, parte a procesului global de digitalizare a sistemelor de educație”. „Valoarea totală a proiectului, cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, este de 57.925.588,84 lei.

Fără să facă „tam-tam” pe tema aceasta, Ministerul Educației a lansat în iulie 2024 programul cu fonduri europene RECRED – o reîncălzire a celebrului CRED. Prin acest program care are ca scop abilitarea curriculară și la liceu vor fi făcute se pare și standardele naționale de evaluare pentru fiecare disciplină, potrivit descrierii de pe edu.ro. Patru case ale corpului didactic și CNPEE vor lucra la „elaborarea unui sistem național coerent și fiabil de standarde de evaluare pentru învățământul primar și gimnazial. Acest sistem sprijină formarea la nivel funcțional a competențelor din profilul de formare pentru fiecare elev, asigură comparabilitatea nivelurilor de performanță ale școlilor și convergența cu standardele internaționale de evaluare (PISA, PIRLS, TIMSS)”.

Pentru RECRED perioada de implementare este de 48 luni, de la 1 iulie 2024 până la 30 iunie 2028, iar bugetul alocat este de 167.260.921,69 lei, din care 147.818.257,78 lei finanțare nerambursabilă.

Termenul pentru metodologia și standardele naționale de evaluare a fost de 30 august 2024, potrivit ordinului nr. 3.069 din 15 ianuarie 2024.

Informații de context

În decembrie 2024, noul ministru al Educației, Daniel David, a vorbit, într-o intervenție telefonică la emisiunea Info Edu de la TVR Info, despre salarizarea profesorilor: „Nu-i vorba de a înlocui salarizarea pe care o avem cu o salarizare pe bază de indicatori, ci de a veni cu anumite bonusuri, dincolo de un salariu decent pe care îl asigurăm pentru acei profesori care obțin performanță (…).”

În ianuarie anul acesta, ministrul Educației și Cercetării a afirmat că indicatorii pentru creșterea veniturilor cadrelor didactice performante vor fi gata la sfârșitul lunii mai.

Acordarea de recompense financiare și non-financiare pentru profesorii care au performanțe la nivel școlar, județean și național, prevăzută în programul de guvernare al coaliției PSD-PNL-UDMR

Dana Bobocea, directoarea Colegiului Național Grigore Moisil din București, a vorbit, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, despre salarizarea bazată și pe criteriul performanței la profesori. Aceasta este de părere că, în baza unui salariu decent, prestația la clasă ar trebui să dovedească performanță școală.

În luna august, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au solicitat ministrului Educației, Ligia Deca, să precizeze public că la acest moment nu există niciun proiect privind salarizarea diferențiată în funcție de performanță.

Amintim că, pe 1 aprilie 2024, Ministerul Educației anunțat că a decis “constituirea unui grup de lucru” cu sindicatele, ca să „să elaboreze proiectul de Metodologie privind salarizarea diferențiată a personalului didactic pe baza unor criterii de performanță”, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Premierul României, Marcel Ciolacu, după publicarea rezultatelor de la testele PISA 2022, a cerut public ministrului Educației, Ligia Deca, să prezinte criterii de performanță pe baza cărora salariile profesorilor să poată fi crescute diferențiat. „Îi cer ministrei Deca să vină cu soluții privind criteriile de performanță în Învățământ. Nu ne putem aștepta ca doar mărind salariile să se întâmple o minune. Trebuie introduse criterii de performanță în funcție de care salariile vor crește“, a declarat Ciolacu. Acesta făcuse referire la astfel de criterii încă de la preluarea mandatului de premier.

Ca urmare a primelor discuții avute cu reprezentanții OCDE, Ligia Deca a declarat că „sistemele care salarizează diferit, în funcție de performanță, de regulă, o fac cu bonusuri salariale”.

  • „Pentru astfel de bonusuri, noi avem un sistem, se numește de gradație de merit, cu niște criterii, avem în lege un alt sistem, și anume fondul de 2% din fondul salarial la dispoziția directorului, care va fi o altă sursă de stimulare a celor cu performanțe ridicate”, a explicat aceasta.

Pe 8 decembrie 2024, la prezentarea Raportului național PISA 2022 pe România, Andreas Schleicher, directorul Directoratului pentru Educație al OCDE, a precizat că salarizarea bazată pe performanță este „una dintre cele mai dificile dileme cu care se confruntă orice sistem de educație“.

Pe 15 ianuarie 2024, premierul Marcel Ciolacu a declarat „nu pot să accept că un profesor care are 10 olimpici să fie plătit la fel cu unul în care toată clasa nu a luat Bacalaureatul”, la Antena 3, potrivit G4Media.ro.

Citește și:
Premierul Marcel Ciolacu: Profesorii din România vor fi evaluaţi anual de pe o platformă online, cu analize ale performanţei elevilor şi feedback de la colegi şi directori ai şcolii. Scopul este ca plata profesorilor să fie corelată cu performanţa actului de educaţie
Secretarul de stat Bogdan Cristescu: Este foarte important să dăm valoare notelor. Dacă facem o comparare între mediile la Evaluarea Națională și mediile la nivelul claselor V-VIII, vedem o diferență foarte mare

14 comments
  1. Dacă nu avem profesori buni …cum putem avea elevi bine pregătiți…???
    Banii primează și contează, viitorul copiilor mai puțin, păcat…Trebuiesc plătiți conform pregătirii și performanteleor pe care le au cu elevii…

  2. Sunt profesori care vin la ora …așa…să treacă ora.Mi se pare normal sa fie evaluați…dar mai mult controlați ce fac la ore…Plătim bani grei pe pregătire …dacă dorim sa ridicăm puțin nivelul de cunoștințe al copiilor…nu e normal ..

  3. Să nu uităm că în România, performanță în educație la elevi, înseamnă să intri cu nota 4 la liceu și să iei bursă de merit.
    Cu ce mă încălzește pe mine ca părinte, că sunt evaluați și paraevaluați profesorii, dacă elevii nu vor să învețe?
    Dacă evaluați anual profesorii, aveți impresia că pun burta pe carte elevii?
    Sau profesorii vor da examenul de Evaluarea Națională, în locul elevilor?

  4. Eu zic ca evaluarea este necesara. Din ce în ce mai mulți copii ies din școală cu minim de cunoștințe. Nu înțeleg ce citesc, nu pot închega o fraza ca lumea. Vorbesc cu minim de cuvinte și ălea…Profesorii trebuie sa – și dea interesul indiferent de școală.

    1. De materialul clientului , ati auzit? Toti elevii au aceleasi aptitudini? Vor sa invete sau sa stea toata ziua cu ochii pe Tik Tok? Sunt controlati de parinti? Ce ati dori sa mai faca profesorii pe salarii mici? Curatenie, paza, dezinfectie, educatie, sa vina cu materiale de acasa, eventual si hraniti copii! De ce ii faceti? Sa le gasiti slugi ? Sau ale dvs personal!?

  5. Bună dimineața, ce fel de profesor sunteți dacă ati afirmat asa ceva? Materia este aceeași de ce nota 8 are alta valoare ?

  6. Si pe doctori ii evalueaza si salarizeaza dupa performanta?!
    Pe de oparte ei distrug educatia la comanda si ,pe alta parte,profesorii trebuie sa fie platiti dupa “performanta”stabilita de directori.?!😡

  7. In educație s-a creat o castă de intangibili! Banul primează , dedicarea este o himeră ! Un putregai care trebuie spart , de cineva cu sânge și determinare în instalație !

  8. Nu am înțeles cum nota 8 de la Pașcani nu este egală cu nota 8 de la București? Dacă acesta este adevărul, atunci chiar trebuie controale serioase! Se lucrează cu două standarde? Atunci și salariile la fel…

    1. Lucrez în 2 școli, una cu copii buni și una cu copii din medii defavorizate, în același județ. credeti-mă că o notă de 8 e acordată pe criterii diferite între cele 2 școli. Lucrăm cu “materialul clientului” și dacă nu m-aș adapta elevilor, ar trebui să las toate clasele de copii mai puțin dotați repetenți. Scopul cu aceștia este să învețe o meserie, introducerea lor pe piața muncii, iar fiecare an de studiu îi ajută pe unii baieti să nu devină din adolescență infractori și pe fete să poată termina studiile, cu toate că unele au și câte 2 copii la 16 ani. În schimb, interesul pentru școală e identic la ambele școli, adică inexistent. Facem tot felul de artificii să mai scoatem câte ceva de la ei, plătim materiale și abonamente la tot felul de platforme, doar-doar vedem câțiva elevi mai interesați de oră.

      1. F bine dna! Toata stima! dar nu sunt toți profesorii asa!!
        Ce facem cu profesorii care au corectat simulările recente la EN și care au dat punctaje cu diferențe enorme?! Cum poate un elev la Rom, sa fie evaluat cu 19p din 20, de către un profesor și de către un altul cu 7p? Unul cu 4p, altul cu 0p??
        Unul acorda pct pt punctuație, lizibilitate, coerenta, etc, precizarea temei, etc, altul da 0p la fiecare!
        Daca nu ai dat pct pt lizibilitate, inseamna ca nu ai putut sa citești lucrarea (vb despre o fata, care scrie citeț totusi, ca să ne intelegem) si, prin urmare nu aveai cum sa punctezi absolut nimic!!!!
        Cine dna profesoara, este mai puțin pregatit în acesta situație?? Elevul, primul prof sau al 2.lea???
        E un copil bun de 19p sau Unul slab de 7p?? Cum facem?!?!
        Știți ce am inteles din aceasta simulare, noi părinții?!??! mai nimic!!
        Știți ce au înțeles copiii??!! Fix NIMIC! și cu multe frustrari!
        Și continuam cu imbecilitatea asta și ce sa vezi?!?!? Elevul e de vina, părinții, profesorii…niciodată!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de Fundația The Institute

Inspectorul școlar general al Capitalei, despre deschiderea școlilor: Când indicii erau foarte scăzuți, ni s-a cerut să închidem școlile, acum ni se cere să deschidem. Haideți să ne ținem de o linie logică

Deschiderea școlilor și a grădinițelor este o decizie care se va lua “în funcție de evoluția evenimentelor care țin de pandemie”, a declarat inspectorul școlar general al Municipiului București, Ionel…
Vezi articolul