Dana Bobocea, directoarea Colegiului Național Grigore Moisil din București, a vorbit, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, despre ce înseamnă implicarea profesorilor în gestionarea dosarelor de burse ale elevilor. „Dirigintele la clasă are o oră de dirigenție în care ar cam trebui să facă educație copiilor și nu „adu-ți aminte că trebuie să aduci documentul respectiv, copie după certificatul de naștere, certificatul de tip A5”, a spus aceasta.
„Accesul în acea platformă digitală, PatrimVen, este destul de dificil a fi făcut. Apoi, așa cum spuneam, dirigintele la clasă are o oră de dirigenție în care ar cam trebui să facă educație copiilor și nu „adu-ți aminte că trebuie să aduci documentul respectiv, copie după certificatul de naștere, certificatul de tip A5. Acesta se încadrează sau nu se încadrează în bursele medicale?”. Nu avem specialitate medicală. Copilul are o afecțiune. În categoria de burse medicale sunt niște categorii de boli, știe un profesor să-l includă în categoria respectivă? Într-adevăr, sunt foarte, foarte multe lucruri care nu țin de meseria noastră de profesori”, a precizat Dana Bobocea.
Profesorii cer ministerelor Educației, Muncii și Familiei, printr-o petiție, ca bursele sociale să fie gestionate de serviciile de asistență socială: În loc să se concentreze pe educarea și sprijinirea elevilor, profesorii sunt nevoiți să se ocupe de formalități birocratice.
Petiția vine după ce Edupedu.ro a lansat un apel public către toate instituțiile din Educație și către Guvernul României: Lăsați profesorii să fie profesori! Calitatea actului didactic și calitatea învățării nu crește prin amplificarea corvoadei birocratice de pe umerii profesorilor, ci din contră.
Profesoara Florina Rogalski este de părere că „foarte mulți oameni din inspectorate și din Ministerul Educației creează această birocrație, ca să-și justifice locurile lor acolo”. Declarațiile au fost făcute la emisiunea InfoEdu de la TVR Info.
Informații de context
Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat la Prima TV, în emisiunea Viitor pentru România cu Nicoleta Călugăreanu, că „nu o să putem renunța de tot la documente într-o școală”, „este iluzoriu”.
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat, la emisiunea InfoEdu de la TVR Info, că bursele sunt cea mai mare problemă pentru cadrele didactice, la început de an școlar.
Amintim că un învățător, care face parte din Comisia de Acordare a Burselor (CAB), a declarat pentru Edupedu.ro, sub protecția anonimatului, că „sunt unele lucruri care ne solicită competențe juridice, pe care noi nu le avem”.
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a spus, referitor la activitatea profesorilor, că „nu mai contează cât de bun ești în fața elevilor, contează cât de multe hârtii poți să aduni pentru a obține ceva în plus la salariu”.
Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” (FSE-SH) lansează un apel puternic privind debirocratizarea meseriei de profesor. „Categoric vom face tot ceea ce depinde de noi și le transmitem colegilor noștri că vom susține ca și federații sindicale din învățământul preuniversitar ca actul educațional să fie debirocratizat”, a spus Marius Nistor miercuri, la Prima News.
Profesorii nu sunt nici juriști, nici avocați, dar trebuie să semneze pentru dosare de burse și tichete sociale, lucruri la care nici nu se gândeau când s-au hotărât să lucreze în școală – este apelul unui profesor la autorități să debirocratizeze munca cadrelor didactice.
O directoare de școală a trimis adresa redactie@edupedu.ro o propunere ce vizează „nevoia unui post în plus in cadrul direcțiunii”:
„Ceea ce se vede foarte clar, din punctul meu de vedere, este nevoia unui post în plus in cadrul direcțiunii. Se pare ca acest Minister, care trimite aceste directive, are nevoie sa realizeze că un post în plus (= niște bani în plus alocați către educație…) ar ajuta procesul de predare și implicit întreg procesul educațional. O funcție intermediară între director, secretară și profesori, o funcție care să nu fie făcută de profesori în plus, deoarece secretarele sunt deja peste cap de hârtii”, se arată în propunerea cadrului didactic.
Amintim apelul lansat la începutul anului școlar de către cercetătoarea Thea Ionescu, coordonatoarea grupului Cogniţie Ancorată din Laboratorul de Psihologia Dezvoltării al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. „Pe umerii profesorilor este un pic prea mult. Nu poate același om să se pregătească și pentru clasă, să organizeze și Săptămâna Verde, și Școala Altfel, să fie și diriginte, să gestioneze și integrarea copiilor cu nevoi speciale în clasă, să facă întruna tabele și să predea pasionat”, a declarat aceasta, într-un amplu interviu acordat Edupedu.ro despre modul în care învață copiii și condițiile de lucru ale profesorilor de astăzi.
- Vom publica articole detaliate cu toate tipurile de hârtii și documente care încarcă nefiresc și nepermis activitatea cadrului didactic. Facem un apel către cadrele didactice să ne scrie pe adresa redactie@edupedu.ro și în comentarii, mai jos, care sunt documentele și procedurile pe care le consideră inutile și fără de care ar funcționa mult mai bine ca profesori.
14 comments
A fost o adevarata nebunie cu dosarele pt copiii care poarta ochelari ,nu toata lumea a inteles cat si cum trebuie sa fie acuitatea vizuala, multe dosare au fost respinse.Ma intreb medicii oftalmologi care au eliberat certificatul contra unei taxe de 100-200. ron si comisia care a semnat formularulA5 cunosteau legea?!Cunosteau si stiau daca acel copil se incadreaza sau nu sau a fost interesul poarta fesul sa incaseze niste bani la bugetul clinicii eliberat un certificat fara valoare!Zeci ,sute de dosare au fost respinse pe tema copiilor purtatori de ochelari pt ca nu se incadrau in parametrii ceruti .Medicii care au încasat o taxa si au eliberat un certificat ,care mai apoi nu a fost validat de comisia scolii, cunosc legea?!
Consider, ca in primul rand un director de scoala nu ar trebui sa fie din randul profesorilor. Directorul de scoala trebuie sa aiba studii economice sau juridice. Ca sa nu mai spun de secretare sau ce functii or avea doamnele. Sunt angajate persoane care nu au habar sa citeasca legislatia. Cea mai mare parte sunt “roboti” stiu sa faca doar un lucru, iar daca cumva se schimba de la un an la altul modul de acordare a burselor sunt praf. Nu sunt in stare sa faca diferenta intre venit mediu lunar si venit ocazional. Din necunoastere si incompetenta fac abuzuri, respingand burse pentru ca nu se aduc tot felul de documente cerute de ele ca sa se acopere. Nu au habar ca este mentionat in ordin Codul Fiscal pentru ca nu apare scris asa ci apare Legea 227/2015. Aceasta este motivul pentru care dirigintii sunt incarcati cu toate. Pentru ca in scolile unde directorii si personslul din secretariat sunt “artisti” sunt incarcati profesorii si dirigintii.
Oameni buni, treziti-va !
Toate astea sunt activitati, proceduri sau ce-or mai fi, eminamente “administrative”, nu “didactice”, deci, toate astea nu au ce cauta in “ograda” unui profesor, fie el si diriginte !
Toate astea, toate hartiile astea sau ce mai catadixesc functionarii din inspectorate/minister sa ceara, ei, bine, toate astea sunt in atributia, tin de competenta secretariatelor unitatilor de invatamant !
Lasati profesorii sa se concentreze pe actul didactic, pe predarea la clasa !
nu mai spune? ai impresia că o secretară nu are destule responsabilități? nu știu de ce voi profesorii vă credeți așa superiori, nu uitați că și secretarii au studii superioare.
Dacă dumneavoastră vă simțiți inferioara, e optica dumneavoastră. Este grav că aveți studii superioare și nu puteți face diferența între probleme administrative și cele specifice actului de predare învățare.
Este foarte adevărat că noi, profesorii, analizăm mai întâi dosarele de burse. Verificăm cu mare atenție și responsabilitate fiecare dosar, iar dacă lipsește ceva semnalăm părinților. Ulterior dosarele sunt predate spre analiză comisiei de burse. Îmi pare rău, dar pentru acest lucru nu ne-au pregătit în liceul pedagogic.
@Domuta Sanda :
Pai, cand mai faceti greva, n-o mai faceti doar pt bani, faceti presiune la sindicat sa insiste pt degrevarea dascalilor de orice activitate care nu are legatura cu actul didactic propriu-zis !
Dirigintele unei clase nu a fost pus nici o dată în ipostaza menționata de doamna sus menționată. Nu înțeleg de ce este “deranjată” de aceste proceduri. De ce nu se adresează strict inspectoratului fără a ieși în public. Toate aceste proceduri se fac de secretariatele școlilor, care într-adevăr informează diriginții pentru depunerea/completarea dosarelor. Este pur și simplu o informare ca și multe altele venite din partea școlilor dar care nu se mai iau în dezbateri!!
Sunteti prost informat sau dezinformat.
Doamna din articol a descris exact situatia, iar activitatea pt dosarele de bursa nu este singura suplimentara de care se ocupa dirigintii.
Eu, diriginte, semnez (deci verific !?!) și tabelele cu transportul elevilor !?!? Ce treabă mai am și cu asta? Sunt vulnerabil, dar obligat să o fac (deci să raspund!) pentru lucruri pe care nu le cunosc în profunzime (ce vin la pachet cu semnatura, de vreme ce mi se cere)! Nu ni se explică măcar ce semnificație are semnatura, până unde răspundem de banii tranzacționați!
Doi contabili, trei secretari, administratori etc. etc.- in școală, dar asta e altă sarcină lunară a dirigintelui!
E o altă formă de umilire, de a ți se spune că semnatura pentru care ai muncit o viață contează atât de puțin, cât să fie pusă in loc de orice/ oricine ( ,,trebuie să semneze cineva!”).
Este adevărat ce spune doamna!
Diriginții se ocupă de dosare,apoi urmează o comisie să analizeze.
Secretariatul nu este implicat deloc!🤦♀️
De curand am aflat ca in Directiile sociale din primarii se sta cam mult degeaba.
De ce nu fac ei o colaborare cu scolile si rezolva bursele sociale?Cu siguranta sunt mai pregatiti.
Dincolo de transformarea profesorilor in funcționari și birocrați renegați Deca a mai reușit o șmecherie și anume mutarea bursele de sute de milioane de euro anual in bugetul educației astfel încă societatea să fie păcălită că educația primește foarte mulți bani.
Aceasta e de fapt cel mai mare escrocherie politică din istoria recentă.
Se adaugă și lauda si publicitatea cu ,, investițiile masive ” in educație făcute de guvern când in realitate ele sunt obligații prin PNRR in cadrul NextgenEU.
Acești politruci au distrus efectiv educația.
Nici Mircea Miclea dacă revine nu mai poate repara ceva nici in câțiva ani.
Aveti perfecta dreptate, ne omoara birocratia