Ionela Neagoe, directorul Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din București, a declarat pentru Euronews.ro că „profesorii au nevoie să înţeleagă foarte bine cum să depisteze, cum să semnaleze că ceva nu este în regulă cu copiii”. Mirela Ilona Tîrşolea, comisar-șef la Agenția Națională Antidrog, a spus că „se va accentua formarea cadrelor didactice, a consilierilor şcolari, a personalului medical şcolar, pentru a ne asigura că în fiecare unitate de învăţământ sunt persoane pregătite să intervină în caz de nevoie”.
„Pentru anul şcolar 2024-2025, centrele de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog din sectoarele municipiului Bucureşti continuă programele preventive adaptate realităţii locale. (…) Se va accentua formarea cadrelor didactice, a consilierilor şcolari, a personalului medical şcolar, pentru a ne asigura că în fiecare unitate de învăţământ sunt persoane pregătite să intervină în caz de nevoie. Un alt obiectiv local va fi intensificarea comunicării cu părinţii sau tutorii legali”, a precizat Mirela Ilona Tîrşolea.
Referitor la elevi, directoarea Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din București a menționat că nu este nevoie de o intervenție agresivă, ci de un pachet de „măsuri constructive pentru educare”: „Cred că profesorii au nevoie să înţeleagă foarte bine cum să depisteze, cum să semnaleze că ceva nu este în regulă cu copiii. De asemenea, nu e nevoie de o intervenţie agresivă, ci este nevoie de un pachet de măsuri, măsuri constructive pentru educare, nu pedepsire. Şi cred că aici trebuie lucrat, pentru că există nişte metode de lucru cu copiii.
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că „Școala Altfel” în anul școlar 2024-2025 „va avea ca temă prioritară prevenirea și reducerea faptelor de violență, a consumului de droguri, alcool și tutun și educația rutieră”, conform planului național de combatere a violenței școlare, la finalul ședinței de guvern din 4 septembrie.
Planul național de combatere a violenței școlare, care va fi aplicat în toate școlile începând de luni, 9 septembrie, include măsuri pentru prevenirea violenței școlare, formarea profesorilor și responsabilitățile școlilor și inspectoratelor și a fost publicat în Monitorul Oficial pe 2 septembrie.
Centrul Județean de Resurse și Asistența Educațională (CJRAE) Vâlcea a postat pe pagina de Facebook semnele pe care ar putea să le identifice părinții în cazul adolescenților care consumă substanțe interzise. Vezi aici ce sfaturi conține materialul informativ pentru părinți.
În martie 2023, secretarul de stat Kallós Zoltán anunța că 40 de profesori pe lună, din fiecare județ, vor fi formați să recunoască elevii care consumă droguri. El spunea atunci: “În momentul de față există în lucru, este aproape de finalizare un protocol de colaborare un parteneriat între Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne, cu scopul principal de a se organiza sesiuni de formare adresate profesorilor, care să cuprindă noțiuni legate de principalele categorii de droguri, respectiv de semne ale consumului de droguri la adolescenți”.
6 comments
și totuși , meseria de profesor. e atât de necesară ..
ne scufundam fără educație.
D-na director falanga politică uită ceva esențial…
Ce faci după ce ,, il depistezi ”
Anunți conducerea școlii care iti pune problema in spinare.
Apoi urmează conflictul cu părinții sau mai rău chemarea în judecată.
Atunci se lamentează toți dar nimeni nu te ajută cu nimic.
Efectul ?
Nimeni nu mai semnalează nimic nici când e evident.
Ne-am săturat de politruci și vrajeli politice.
Faceți proceduri temeinice acoperite de o lege a prevenirii consumului de droguri, angajați specialiști care să aibă o linie de contact direct cu școala, deschideți centre de tratament pt copiii dependenți…
Nu ne mai tratați ca pe proștii satului mutând mereu vinovăția fix la cei care nu au soluții juridice concrete dar sunt buni de aruncat in gura lupului.
E logic. E doar poliloghie politica. In realitate, nu se doreste eradicarea. Ca deh, e de folos unor structuri.
E si asta o strategie. Da-le proceduri greoaie ca sa se lipseasca. Voi va faceti ca nu vedeti, noi ne facem ca luam masuri. Pe hartie bec, in realitate…
Dna directoare poate depista un adolescent drogat? că de palvre suntem sătui …
personalul didactic se ocupa cu educația , personalul medical cu chestiunile legate de sănătate. soluția este reînființarea cabinetele școlare
medicină școlară adicătelea.
nu mai faceți soluții de economie , doi in unu.
profesorul nu e moașa comunală.
pe urmă îl plătiți după performanta , după câți olimpici are , da el în ora tre sa fie câine polițist .
ce dracu , iar o luați cu formarea ‘ cadrelor’ …
aia s au făcut profesori , nu procurori , polițiști , nu lucrători la combaterea criminalității , nu controlori de tren,
a fi profesor devine cea mai riscantă și urâtă meserie..
Din pricina celor mentionate de tine, ma duc zi de zi cu scarba la scoala, stiind ca iar nu am timp de orele mele pentru ca fac atatea munci inutile si neplatite care nu au legatura cu alegerea profesiei mele in viata.