Directoare din Sibiu, despre sălile de detenție din școli: Elevii vor fi mereu scoși de la ore pentru ca profesorul să-și poată face ora în bune condiții? Niciodată nu va fi calitate dacă lucrurile nu sunt gândite din mijlocul elevilor și profesorilor

11.135 de vizualizări
Foto: Freepik.com
Sala de detenție care va fi introdusă din septembrie în școli este o măsură greu de realizat, spun mai mulți directori județul Sibiu, citați de publicația Turnul Sfatului. Pe lângă motivul principal – lipsa de spații, apar și dubii cu privire la cât de dreaptă este propunerea sălii de detenție: niciodată nu vom avea calitate în educație „dacă lucrurile nu sunt gândite din mijlocul elevilor și profesorilor”, atrage atenția o directoare din Rășinari.

Pot să vă spun că noi stăm foarte rău cu spațiile. Fizic este foarte greu să organizăm o astfel de clasă. Vom discuta și vom găsi o soluție cu consiliul de administrație. Dacă vom decide necesitatea unui astfel de spațiu, atunci probabil acela va fi biblioteca școlii”, spune profesoara Anca Rusu, directoarea Școlii Gimnaziale „Ioan Slavici”, potrivit sursei citate.

Alți doi directori din județul Sibiu vorbesc tot de lipsa de spații. Profesoara Nelia Corobană, directoarea Școlii „Radu Selejan”, spune că unitatea de învățământ se confruntă cu lipsa de spațiu. „Nu am avut și nici nu vom avea o astfel de sală. Spațiul nu ne permite”, situație regăsită și la Școala Gimnazială nr. 23.

Directorul Colegiului Național „Gheorghe Lazăr”, profesorul Gabriel Negrea, spune că este o măsură foarte dificil de pus în practică. „Încă nu avem o astfel de sală, dar părerea mea este că vorbim despre o măsură foarte dificil dacă nu imposibil de realizat. Cine supraveghează copiii?!”, se întreabă directorul, conform Turnul Sfatului.

  • Fiecare școală își va organiza spațiul și procedura de supraveghere a elevilor care deranjează orele, în funcție de resursele existente, a transmis Ministerul Educației săptămâna trecută. „În cazul elevilor care în timpul orelor manifestă comportamente care afectează desfășurarea acestora, cadrul didactic poate decide ca aceștia să desfășoare activitate în școală, în timpul orei respective, într-un alt spațiu”.
Elevii „vor fi mereu trimiși în acea sală pentru ca profesorul să își poată face ora în bune condiții?”

Materialul citat o menționează și pe directoarea de la Școala Gimnazială „Sava Popovici Barcianu” din Rășinari, Ileana Carmean Dămean, care spune că nu spațiul îi lipsește, ci personalul, și că nu înțelege necesitatea unei astfel de decizii:

E atât de nepotrivită denumirea «sală de detenție» într-o școală, încât nici nu vreau să mă gândesc cum ar trebui să fie «amenajată» astfel încât să își îndeplinească rolul. Citesc toate articolele apărute în presa națională, văd știri la TV și încerc să înțeleg cum poate fi funcțională în școala pe care o conduc. Spațiu există, teancuri de cărți de citit, dicționare, enciclopedii de studiat avem, însă de unde asigură școala o persoană, fie profesor, fie personal auxiliar, pentru supravegherea elevilor trimiși în timpul orelor, în acea sală? Dacă ne gândim la școlile mari, cu mulți elevi și două schimburi, ar fi necesară o supraveghere continuă de 12 ore. Absurd”, spune directoarea.

Ileana Carmen Dămean vorbește și despre faptul că sunt profesori care nu pot stăpâni clasele de elevi, profesori pe care îi deranjează constant anumiți elevi și întreabă ce se întâmplă în această situație. „Vor fi scoși mereu de la ore? Vor fi mereu trimiși în acea sală pentru ca profesorul să își poată face ora în bune condiții? Nici vorbă. Sunt convinsă că toate modificările astea au un obiectiv bun, din toate se vrea revenirea la calitate în educație, însă niciodată nu va fi calitate dacă lucrurile nu sunt gândite de la firul ierbii, din clasă, din mijlocul elevilor și al profesorilor”, mai spune directoarea.

În articolul Turnul Sfatului este citat și inspectorul școlar Constantin Dincă, profesor și purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Sibiu:

Odată ce statutul va fi publicat în Monitorul Oficial, măsura va deveni obligatorie. Școlile vor trebui să aibă un spațiu destinat pentru așa ceva, însă, decizia de a trimite un elev în acea sală de clasă diferită de sala de curs este a profesorului. El poate decide. Asta înseamnă că, cel mai probabil, va fi vorba despre situațiile extreme în care un elev deranjează foarte tare cursurile, iar cadrul didactic nu-și poate ține ora”.

Supravegherea elevului va trebui făcută de un cadru auxiliar, cum este bibliotecarul sau laborantul ori un profesor care «are fereastră» în ora respectivă sau are mai puține ore și poate să supravegheze. În niciun caz personal nedidactic. Fiecare școală va trebui să-și facă procedura din 1 septembrie”, mai spune Constantin Dincă.

Citește și:
Sala de detenție, introdusă în școlile din România prin noul Statut al Elevului. Fiecare școală își va organiza spațiul și procedura de supraveghere a elevilor care deranjează orele
Camera de detenție, introdusă în școli prin Statutul Elevului, „e fix opusul a ceea ce am propus noi” / „Noi nu am fost de acord cu aceasta” – vicepreședintele Consiliului Național al Elevilor
Ligia Deca: Posibilitatea ca un profesor să trimită un elev care deranjează ora în alt spațiu din școală este o opțiune, nu este o obligație
Sala de detenție, introdusă în școlile din România, pentru elevii care deranjează orele. Cadrele didactice pot decide să le dea „lectură suplimentară” și „completarea de fișe de lucru” – proiect Statutul Elevului 2024 / UPDATE: Ministerul Educației precizează că nu se numește „de detenție” și că sala propusă are de fapt „alt scop”, fără să spună care este acesta
Cum funcționează o „sală de detenție” în școlile din SUA și ce ar trebui să știe profesorii, directorii, inspectorii și reprezentații Ministerului Educației înainte de a lua decizii pe această temă – Cercetătorul Dacian Dolean
Mai multe Asociații ale elevilor critică introducerea „sălii de detenție” și solicită eliminarea prevederii: Sistemul de învățământ din România nu este pregătit pentru această schimbare radicală
Nota la purtare în fiecare modul – „motivație mai puternică a elevului de a își schimba comportamentul”, crede președinta Consiliului Elevilor, Bianca Ivan / Despre camera de „detenție”: „nu e chiar la ce ne gândim prima dată”
BREAKING Câte o notă la purtare în fiecare modul, pentru fiecare elev – modificare introdusă de Ministerul Educației, la cererea directorilor de școli, în regulamentul de funcționare a unităților de învățământ ROFUIP 2024 – proiect

8 comments
  1. Prima prostie este denumirea data acelei camere ! De aici “Lung prilej de vorbe şi de ipoteze ” ! Ca orice masura noua luata in societatea romaneasca si aceasta intentie de normalizare a activitatii in scoala nu este lipsita de caterinca specifica, amplificata de mass-media, bucuroasa ca au picat subiecte noi. Cum vad eu problema:
    – unii asa zisi “elevi” actuali sunt la ani lumina de liceenii lui Banica& Co din punct de vedere al comportamentului in clasa. As putea spune ca sunt la limita legalitatii. Nu cred ca e nevoie sa va aduc aminte filmuletele video cu activitatile elevilor in spatele profesoarei, puse in circulatie pe net. Unii o fac din teribilism, altii deja au porniri care se vor finaliza cu viitoare dosare penale. Cred ca prin aceasta masura scoala le ofera posibiltatea de a se linisti, de a se calma in lipsa de spectatori, de reacomodare cu ideea ca scoala e facuta ca sa ne invete carte, nu sa ne lansam ca delicventi.
    Dar profesorii ?? Ei bine, majoritatea vin la clasa sa-si faca ora, asa cum o au pregatita in caiet, nu vin sa faca stand up comedy sau tot ce gasiti la capitolul entertainment. Profesoarele nu sunt dresoare de pantere, cu furca in mana si pistolul in chiloti ! Sa fim seriosi, pana si americanii au ajuns la concluzia ca personajul Louanne (Michelle Pfeiffer) din filmul “Minti periculoase” trebuie sa aiba pregatire de “retired US marine” iar multi elevi de la noi nu difera decat prin culoarea pielii de specimenele din clasa Louanne-i.

  2. Nu știu de ce se revolta toți. Sala de detenție doar va înlocui datul afara de la oră. Decât să stea copilul afara pe hol și să fie lipsit de actul educațional mai bine o sala de detenție unde sa reflecte la ce a făcut și unde sa aibă posibilitatea de a face o tema suplimentară. Eu zic că e o măsură bună. În SUA se practică de zeci de ani și e ok. Numai idioții se revoltă

  3. Ca sa faci o lectie de calitate si cu har, discutii proactive iti trebuie la clasa maxim 14 elevi in gimnaziu si liceu, 12 elevi in primar. Cu 24-34 de elevi, intai faci politie si daca ramane timp mai faci lectie. Am predat la o scoala cu 3 schimburi, 40 minute ora, 36-42 elevi la o clasa. Dupa doi ani am iesit definitiv din invatamant. Riscam sa ma imbolnavesc grav, de inima ori de nervi. Clasa de detentie este o solutie de doi lei pt a scapa de elevii care sunt huligani dar nu ii poti exmatricula.

  4. da,șmecherii trebuie trimiși să se răcorească …pentru sănătatea mentală a profului..și a celorlalți elevi .

  5. Auzi la aia.. laborant…bibliotecar.. profesor in fereastra. Atunci sa mearga ea, ca si ea e profesor si are ore si pauze si ferestre.. chiar mai multe…niciodata nu gasesti directorul sa semnezi o hartie. vesnica scuza ca e la ISJ sau la vreo sedinta. Odata m-am intalnit cu un director “in sedinta” pe strada, isi ducea copilul la gradinita. Am ajuns la scoala(avand ore de la 9). Directorul tot nu era ajuns, se formase deja coada la usa lui. Numai asta nu facusem moca. Ca-n rest, ne erau toate puse in carca. Cum naiba gandeste aia? Cu nasul? Cu creierul sigur nu.

  6. Vorbe goale. Am elevi care pun manele in ore. O eleva are crize de nervi cu aruncat de lucruri si cu injuraturi birjaresti. Vorbele acestei cucoane director dau bine intr-un articol de presa, dar sunt goale de continut in sala de clasa. Ce sa “gandesc” din mijlocul elevilor, conturile de Instagram si TikTok pentru care se bat? Manelele porcoase? Iarba pe care o cauta noptile urcand prin masini de cocalari? Cum sa stapanesti niste elevi care vin la scoala exact pentru a-si batjocori profesorii. Te bag eu la o clasa de electrotehnica de nu mai iesi intreaga de acolo, cu toate teoriile tale savante bune de adunat soarele-n cosul de nuiele.
    Mai cucoana de scaun cu moț, coboara putin prin realitate.

    1. Poate or fi scoli, licee cu copii mai linistiti, prin orasele mai mici etc.. In rest aveti perfecta dreptate. Asta este realitatea dura. In vreo cativa ani vei fi mai tentat sa intrii ca paznic la penitenciar caci acolo legea te apara decat sa predai la clasa de liceu !

  7. Cei din Minister știu foarte bine că NU au venit cu nicio soluție.

    Dar propunerea lor va isca multe controverse. Si probleme. Si procese.

    Asta crește vizibilitatea d-nei Deca care vrea in Parlament.Poate chiar o funcție de conducere in Partid.

    După ceva timp se vor preface că ascultă părerile tuturor și va scoate din legislație prevederea cu sala de detenție.

    Nu o mai banuiesc de prostie ci de rea credință. Și premeditare.
    Și utilizarea de tactici oneroase pt a-și crește notorietatea. Chiar dacă este notorietate negativă.
    Din păcate așa funcționează și ea si partidul ei. Și toți politicienii infiltrați in Educație.

    Furnizează false soluții care de fapt doar crează probleme si diversiuni și pseudoteme pt agenda publică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Subiecte și bareme de notare Olimpiada de Științe socio-umane 2024, etapa națională – ONSSU Baia Mare. Descarcă ce au primit elevii la Logică, Psihologie, Sociologie, Economie Filosofie și Educație socială

Subiectele de la etapa națională a Olimpiadei Naționale de Științe socio-umane (ONSSU) 2024, susținută de elevi la Baia Mare, au fost publicate de organizatorii din județul Maramureș. Proba scrisă a fost organizată…
Vezi articolul

Un elev are simptome la școală – ce se întâmplă, potrivit noilor reguli anunțate? Protocolul de izolare prevede că elevul va fi preluat de părinți, iar școala nu e obligată să anunțe DSP dacă nu are cabinet medical. Anunțarea situației la 112, doar în cazurile severe

În cazul în care un elev prezintă la școală simptome specifice Covid-19 (febră, tuse, dificultăți respiratorii, diaree, vărsături, mialgii, stare generală modificată) vor fi anunțați imediat părinții sau reprezentanții legali,…
Vezi articolul

„Râde lumea de noi, doamna ministru…” – încă un memoriu trimis Ligiei Deca de 2.000 de directori de școli, după ce precedentele au fost tratate doar cu declarații: Ceea ce se întâmplă, pentru noi „e o dramă pe care nu ne-am putut-o imagina vreodată” / Directorii cer indemnizație de conducere de 50% din salariu și concediu de odihnă la fel ca al tuturor cadrelor didactice

„Râde lumea de noi, dna ministru…” scriu directorii de școli într-un memoriu trimis Ligiei Deca în numele a 2.000 de directori generali și directori adjuncți de școli. Managerii de școli…
Vezi articolul

Mandatele rectorilor să rămână de 4 ani și să fie luate în considerare și cele de până acum în calculul limitei maxime de două mandate – cererile Alianței organizațiilor studențești pentru proiectul Legii Învățământului Superior

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România anunță că “se opune inițiativei prelungirii mandatelor rectorilor și membrilor senatelor universităților de la 4 la 5 ani”, așa cum este propus în…
Vezi articolul