Diplome false de absolvire a doi ani de liceu, cumpărate de doi frați cu câte 1.000 de euro la un colegiu tehnic din județul Suceava

1.506 vizualizări
Foto: © Starast | Dreamstime.com
Mai multe diplome emise în fals care “atestau” doi ani absolviți la Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” Siret și foile matricole corespunzătoare diplomei au fost emise de către secretara-șef a liceului pentru câte 1.000 de euro, relatează Monitorul de Suceava. Angajata școlii a fost recent trimisă în judecată într-un dosar de luare de mită, alături de doi frați care sunt inculpați în calitate de mituitori, după o anchetă a Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, potrivit sursei citate.

Diplomele ar fi fost emise pentru doi frați veniți de la muncă din străinătate în anul 2015, Gabriel și Tudor Iliaș, care, pentru a-și finaliza studiile liceale, s-au îndreptat inițial spre un liceu privat din Suceava. Conform presei locale, au ajuns la secretariatul Colegiului Tehnic din Siret unde au întrebat ce soluții sunt pentru ei.

Din cercetări și audieri a rezultat că secretara-șef Viorica Bordianu a fost cea care le-a sugerat că le poate emite certificate de absolvire a claselor a IX-a și a X-a, precum și foile matricole însoțitoare. Aceasta a susținut că documentele vor fi originale, cu ștampile și semnături originale și tot ea ar fi pretins suma de 1.000 de euro de la fiecare din cei doi. Banii ar fi fost aduși de cei doi frați la domiciliul femeii, a rezultat din cercetări, mai scrie Monitorul de Suceava.

Neregulile cu actele de studii au fost sesizate la un control din care a reieșit că mai multe date erau incomplete în foile matricole în care apare situația școlară cu medii la disciplinele de studiu, pe ani, foi întocmite în școli de secretariate.

Poliția a fost sesizată din 2019. Directorul și-a recunoscut semnăturile de pe diplome

Poliția orașului Siret a fost sesizată la începutul anului 2019 printr-o plângere penală care privea întocmirea în fals a unor documente de absolvire a ciclului inferior al liceului. Acesta a fost punctul de plecare al anchetei, iar cercetările au fost preluate de structurile anticorupție. Conform sursei citate, secretara a declarat în fața anchetatorilor că nu-și mai aduce aminte de diplome și de condițiile în care au fost eliberate în 2015.

Potrivit aceleiași surse, pe parcursul anchetei, directorul colegiului și-a recunoscut semnătura pe diplomă și a precizat că semna în mod curent actele de studii care erau completate de secretarul instituției, fără a avea cum să le verifice în amănunt.

Foto: © Starast | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Aha..și secretara nu împărțea banii cu șarpele de derector .ce tara de kkt ..tot timpul găsesc modalitati noi sa fure..o țară plină de hoți..pui lupul paznic la oi..mă refeream la cine votam noi..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școlile din București ar putea intra în online de săptămâna viitoare, susține cercetătorul Octavian Jurma, care reclamă lipsa din „alocări” a peste 7 mii de cazuri la nivel național / Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu dă și el trecerea pragului de 6 la mie „nu mai departe de marți”/ DSP București: Toate calculele incidenței stabilite în ultimele zile respectă întru totul legislația

Cercetătorul Octavian Jurma și fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, scriu pe paginile personale de pe Facebook despre „nealocări” de rezultate pozitive ale testelor făcute săptămâna trecută de autorități, în…
Vezi articolul

Dezvoltarea unor consorții pentru învățământul tehnic superior și extinderea sprijinului pentru hub-uri digitale în universități, cu bani din PNRR, discutate de guvern cu rectorii Consorțiului Universitaria

Crearea unei “rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior”, cu un buget de 338 de milioane de euro, precum și extinderea accesului universităților la bugetul de 500 de milioane de…
Vezi articolul