Din cauza caniculei, unele școli în care se va da Titularizarea 2024 se pot schimba cu altele în care există climatizare, anunță ministra Educației

11.855 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Unele școli în care se va susține concursul național de titularizare miercuri, 17 iulie, ar putea să fie schimbate cu altele în care să existe sistem de climatizare, anunță ministra educației, Ligia Deca, într-o postare pe Facebook de duminică după-amiază, 14 iulie.

Anunțul oficialului vine în contextul în care codul roșu de caniculă s-a prelungit până luni și marți, 15 și 16 iulie, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), scrie G4Media.ro. Valul de căldură extremă va cuprinde aproape toată țara, după cum arată o avertizare lansată sâmbătă de ANM.

Ministra Ligia deca spune că, în funcție de evoluția situației termice, ar putea fi folosite drept centru de examen pentru desfășurarea probei scrise de la titularizare, de miercuri, 17 iulie, care durează 4 ore, mai ales școli care au sisteme de aer condiționat:

  • „Pentru adaptarea condițiilor, luăm în calcul inclusiv schimbarea unora dintre centrele de examen, în județele în care există această posibilitate, astfel încât să fie folosite cu prioritate, pentru desfășurarea probei scrise, școlile care dispun de climatizare corespunzătoare. În cazul în care vor exista județe în care se va decide o astfel de măsură, modificările vor fi comunicate în cursul zilei de mâine [N. Red. Luni, 15 iulie]”.

Deca a mai scris că „avem confirmarea de la președinții comisiilor de organizare din județe că vor fi asigurate apă și asistență medicală pentru candidați în fiecare centru de examen”.

„De asemenea, li s-a solicitat președinților comisiilor de organizare de la nivelul județelor să facă apel la autoritățile locale sau la alte școli din județ pentru sprijin cu aparate mobile de aer condiționat, care să fie folosite în centrele de concurs”, a continuat ministra Educației în textul de pe Facebook.

  • Titularizarea este concursul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o școală. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – candidații trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului. Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție.
Proba scrisă de la Titularizare 2024, concursul de angajare în învățământ, are loc pe 17 iulie 2024.

Pentru informații legate de desfășurarea concursului de miercuri, 17 iulie, în fiecare județ, Ligia Deca face apel la candidați să urmărească informările inspectoratelor școlare:

„În acest moment, prioritatea noastră este starea de bine a candidaților, precum și a celor implicați în desfășurarea examenului. Lucrăm la identificarea de soluții pentru adaptarea condițiilor de concurs la temperaturile extreme anunțate pentru această perioadă.

Vă rog să verificați canalele de comunicare ale inspectoratelor școlare și ale Ministerului Educației pentru a afla, în timp util, orice eventuală modificare privind desfășurarea examenului”, potrivit postării de duminică de pe rețeaua socială.

Postarea ministrei Ligia Deca:

Foto: © Uatp1Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


11 comments
  1. pe vremea când dădeam eu titularizarea,în 2011,erau cam aceleași pemperaturi,poate cupmica diferență de 1 sau 2 grade,dar nu s-a mai pus problema climatizării..Ce atâtea mofturi?Miroase deja a creir ars?

    1. CNU în 2011 a fost în 13 iulie. De curiozitate, am căutat să văd cum era vremea. Ce să vezi… ”La Craiova vor fi 33 de grade, la Timişoara – 35, iar la munte, temperatura maxima nu va depăşi valori de 32 de grade. Pe litoralul românesc, mâine va fi soare şi 29 de grade, iar în Capitală, la Bucureşti, cerul mai scapă de nori, spre seară devine variabil, iar termometrele vor fi gata să arate 34 de grade la orele amiezii.”

      Deci nici măcar pe aproape de 43 la umbră, după o săptămână de 39+, cu pereți neizolați care-au stat în soare o lună întreagă. Așa că las-o naibii jos că măcăne.

      Iar eu nici măcar nu dau CNU, dar pot să-i compătimesc pe cei care sunt obligați să se ducă în condițiile astea. Nu te costă nimic să fii om, fă un efort.

  2. Praf in ochi. Evident ca nu se gandesc sa amâne. Mai simplu e sa aduni ventilatoare sau cine stie ce bălării…Nu vorbim de 30 de grade, vorbim de cod ROȘU…adică disconfort fizic plus disconfort psihic. Rezultatul ? Deviații comportamentale.
    Uitati-va in traficul auto, starea de nervozitate este crescuta atât la pietoni cât si la soferi. Si se punem problema sa stam efectiv 5 ore, in nu stiu ce scoala in care au fost aduse cateva sticle de apa..si 2 ventilatoare…Căldura excesivă, expunerea prelungită la soare….duc la dezechilibre fizice, psihice și emoționale și de aici lucrurile pot degenera foarte repede in probleme de sanatate si pe de alta parte la comportamente agresive verbale si chiar fizice… Ventilatoare si apa trebuia sa aduceti la 30 de grade, nu la 42 !!!

  3. Pentru profesori se poate, dar pentru elevi nu.
    Cand elevii au sustinut Evaluarea Nationala si Bacalaureatul era tot canicula. Le-au transpirat mainile pe foile de examen.
    Atunci nu s-a intrebat nimeni cum pot elevii sa gandeasca la 40 grade.

  4. Dar cand au dat elevii evaluarea si bacalaureatul, nu v-ati ingrijorat ca de-abia se putea respira in clase. Asa se vede ca scoala e conceputa pentru profesori, nu pemtru elevi.

    1. Băi nesimțitule, când au dat elevii examene 1. nu e obligatoriu să fi dat în aceleași săli (dar și așa erau ventilate și li se dădea apă), 2. temperaturile, deși mari, nu erau EXTREME și 3. vor fi 43 de grade afară, în aer, la umbră. Tu înțelegi ce înseamnă asta? Prea multe clase au ferestre orientate spre est sau sud, sunt în soare non-stop, 43 afară înseamnă 50-55 înăuntru, unde sunt o mare de oameni și se stă cu ferestrele închise (și dacă ar fi deschise n-ar fi mare diferență).

      Pricepi? Lasă d**acului ura viscerală pe care o spumegi – tu și alții – pe aici, candidații la CNU sunt oameni și ei, nu dușmanii de clasă. Dacă moare careva de inimă pentru un concurs ca să obțină un loc la mama d**acului, să vină să-ți educe copiii, n-ai nici un minim de empatie pentru el/ea, dar ai vrea să vină Einstein să-i predea la clasă copilului, ca să aibă parte de ce e mai bun! Ei bine, nu mai vine c-a murit încercând să dea concurs!

      S*ctir tuturor nesimțiților care simt ei așa nevoia să-și arate durerea-n c*r față de semenii lor și să se bucure când le e greu. Emigrați mă, vă așteaptă câinii-n vest cu covrigi în coadă!

  5. Decât propunerea de a se amâna examenul, mai bine aceea de a se începeau orele 7.00. Căldura în sali se intensifica după orele 11.00. Candidații ar termina mai repede și ar fi mult mai bine. Nu putem sa o lungim toată vara, având în vedere ca vremea se schimba de pe-o zi pe alta. Oamenii mai au și planuri….concedii plătite, copii care abia așteaptă sa iasa cu părinții lor. E bine ca s-au luat masuri. Pana acum nu s-a dat nici măcar o apă. Nu contează culoarea politica. Ar trebui apreciate schimbările în bine, oricât de mici ar fi. Cat despre coduri, aveti perfecta dreptate! Aici intervine, înainte de DGPR, respectul fata de candidat! Ca și inspecția la clasa efectuată în scoli în care nu cunoști elevii. Un candidat cu gradul maxim, câte inspecții a parcurs ? Oare nu e suficient? Plus alte inspecții la clasa în toate școlile în care preda? E normal ca un cadru didactic cu gradul didactic I, intr-o școala în care are doar o ora din NB, sa aibă trei inspecții intr-un an școlar din partea conducerii unității? Și ar fi multe de spus.
    Gânduri bune si succes tututur candidatilor!

  6. E bine ca avem medici, rezistam eroic, dacă ni se face rău 🙂
    Amânați frate examenul!!!
    Cu să ieși de la aer condiționat în 43 de grade.
    plus ca nu Exista școală cu 100 la 100 clase cu aer condiționat.

  7. S-a trezit managerul de exceptie doamna doctor. Cauta aparate de aer conditionat portabil sa bage caldura sub catedra. Atat s-a putut.

    Bineinteles ca nu exista un plan de rezilienta, e prea mult pentru managementul din minister. Exista numai burse de rezilienta.

  8. Dar codurile de protecție a datelor ați pregătit? Nu intră în atribuțiile voastre tipărirea codurilor de identificare pentru fiecare candidat, pentru a respecta protecția datelor cu caracter personal? Doar elevii și directorii de școli care au dat examen, au dreptul la protecția datelor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Comisia de etică a UBB constată mai multe exemple de plagiat și citare defectuoasă în teza de doctorat a ministrului Lucian Bode: “Teza este profund viciată” / E cerută retragerea cărții publicate pe baza tezei / Conducătorul de doctorat, Adrian Ivan, a cerut stoparea oricărei analize

Teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode ester “profund viciată”, a decis Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai după a doua analiză a acestei teze, prin care “confirmă…
Vezi articolul

Până pe 31 mai, se pot depune proiecte pentru formarea a 100.000 de profesori în pedagogie digitală. Prioritară este formarea profesorilor din mediul rural și zone defavorizate / Ministerul Educației a scos termenul „non-binar” din Ghidul solicitantului

Ministerul Educației a lansat apelul pentru formarea a peste 100.000 de profesori în pedagogie digitală, de 80 de milioane de euro. Valoarea unui proiect este de minim 2,4  milioane euro…
Vezi articolul

OFICIAL Calendarul Titularizare 2021 și etapele de mobilitate pentru cadrele didactice, plus metodologia, publicate în Monitorul Oficial. Data probei scrise pentru concursul de angajare în învățământ: 21 iulie 2021

Calendarul Titularizare 2021 și etapele de mobilitate pentru cadrele didactice, plus metodologia au fost publicate în Monitorul Oficial și aprobate prin Ordinul 5.991/2020. Data probei scrise pentru concursul de Titularizare…
Vezi articolul