Din Bulgaria la Baltica, țările din regiune pregătesc reluarea școlii în condiții normale, cu toți copiii la clasă. Predarea online – măsură de rezervă

10.947 de vizualizări
Numărul școlilor din România - Admiterea în clasa a V-a
FOTO: Freepik.com
Țările central și est-europene, care se confruntă diferit cu epidemia de Covid-19 în această perioadă, dar care au o situație epidemiologică mai bună decât România în acest moment, se pregătesc pentru redeschiderea școlilor din septembrie, cu toți elevii înapoi la clase. În cele mai multe cazuri, școala online este luată în calcul doar pentru situațiile când evoluția epidemiologică o va impune, mai ales la nivel local. EduPedu.ro vă propune o trecere în revistă a modurilor în care autoritățile din regiune abordează începutul viitorului an școlar.
  • Într-unele dintre aceste țări, numărul mediu de elevi într-o clasă, la nivel național, este de sub 20 (Estonia – 19, Letonia – 16, Polonia – 18), în altele de peste 20 (Republica Cehă – 21, Ungaria – 22), potrivit datelor statistice OECD, aferente anului 2017.
Reluarea școlii în condiții normale: Ungaria

Școlile ar urma să se redeschidă în condiții normale, în septembrie, iar dacă vor fi necesare măsuri suplimentare, în funcție de evoluția epidemiei, acestea vor fi luate în considerare la nivel instituțional, local sau regional, potrivit oficialităților de la Budapesta citate, recent, de publicația Nepszava, preluată de Budapest Business Journal.

  • Acestea arată că predarea la distanță urmează, conform planificării guvernamentale, să fie introdusă doar acolo unde situația epidemiologică o impune.
Bulgaria

Noul an școlar va începe în școli, a anunțat săptămâna trecută ministrul bulgar al Educației, Krassimir Valcev, citat de Novinite.com. El a apreciat că această soluție este “singura logică”, deoarece “imposibilitatea ca predarea online să o înlocuiască pe cea de la școală este un fapt”, dar trebuie dezvoltate reguli pentru funcționarea sistemului în actualele condiții.

  • Potrivit sursei citate, școlile vor trebui să elaboreze planuri de organizare a muncii așa încât să poată trece la învățarea online pe perioade scurte de timp, acolo unde este necesar, “chiar dacă este vorba despre 3, 5 sau 7 zile de școală. Sperăm că sistemul medical va putea analiza rapid situația”, după cum e citat Valcev.
Polonia

Reluarea predării la școală, în condiții normale, este avută în vedere și în Polonia, după cum au decis, la sfârșitul lunii iunie, autoritățile, relatează Notes from Poland. Și aici, școala online este avută în vedere dacă apare un al doilea val epidemic.

  • Autoritățile pregătesc, simultan, redeschiderea normală a școlilor începând din septembrie, respectiv un curriculum actualizat și instrumente de predare online, pentru a se asigura că profesorii vor avea ce le trebuie, dacă va fi nevoie de școală la distanță.
Estonia: cum se pregătesc pentru reluarea școlii în condiții normale

Și în această țară, considerată drept una dintre cele mai bine pregătite pentru școala online și unde digitalizarea este extinsă, școlile vor reîncepe activitatea în condiții normale, la toamnă, dacă situația epidemiologică nu se va deteriora considerabil, potrivit ERR.ee.

  • Dacă sunt descoperite cazuri de Covid-19 într-o școală, acelea vor fi evaluate individual și nu vor fi închise automat toate școlile, putând fi închisă chiar și numai o clasă, dacă situația o permite.
Republica Cehă

Autoritățile de la Praga sunt așteptate, încă, sa ia o decizie referitoare la începutul școlii, în urma discuțiilor programate săptămâna aceasta dar, potrivit presei locale, și aici este favorizată o reluare normală a școlii.

  • Expats.cz îl citează pe ministrul Sănătății, Adam Vojtech, potrivit căruia posibilele măsuri anti-coronavirus în școli vor viza locurile unde sunt identificate infecții, nefiind în interesul autorităților să ia măsuri generale: “Mai degrabă, carantina va fi decisă atunci când un elev infectat vine la școală.”
Letonia

Și în Letonia guvernul are în vedere reluarea normală a predării în școli, din septembrie, urmând să apeleze la eventuale modificări doar în cazul unei creșteri accelerate a numărului de cazuri Covid-19, potrivit autorităților citate de radiodifuzorul public leton.

Foto: Freepik.com

Citește și:

1 comment
  1. Ar fi fost interesat de menționat, pentru fiecare din cazurile de mai sus, care este numărul maxim de elevi dintr-o clasă… știut fiind faptul că la noi sunt și clase cu 36 elevi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Conflictul din Orientul Mijlociu, explicat succint de profesoara de istorie și scriitoarea israeliană Fania Oz-Salzberger: “Genocidul comis de Hamas împotriva evreilor a fost într-un fel mai rău din punct de vedere uman decât genocidul săvârșit de regimul nazist în Europa”

“Suntem în mijlocul celei mai mari catastrofe din istoria Israelului, nu există nicio îndoială în legătură cu asta”, a spus, într-un interviu difuzat la sfârșitul săptămânii trecute de Radio România…
Vezi articolul

Alegerile din universități, afectate de noua Lege a învățământului superior. Unele instituții organizează scrutinul după vechile reguli, deși trebuie respectate noile norme. Apar însă portițe / Studiu de caz: Universitatea din Craiova

Prevederi care se suprapun, se completează și chiar se anulează, practic, una pe alta produc, anul acesta, un nivel ridicat de confuzie cu privire la alegerea structurilor de conducere din…
Vezi articolul