Din anul școlar 2025-2026, profesorii care fac activitate suplimentară vor fi premiați. Fondurile pentru acordarea acestui premiu se constituie în limita unui procent de 2% aplicat asupra fondului de salarii de la nivelul școlii

26.010 vizualizări
Foto: © Andrei Rahalski | Dreamstime.com
De anul școlar viitor, profesorii beneficiază de premiul pentru activitate suplimentară, acordat de două ori pe an, prin decizie a directorului unității de învățământ, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Fondurile pentru acordarea acestui premiu se constituie în limita unui procent de 2% aplicat asupra fondului de salarii de la nivelul școlii.

Conform legii, criteriile specifice pentru acordarea premiului se propun de către consiliul de administrație al unității de învățământ, pe baza metodologiei-cadru aprobate prin ordin al ministrului educației.

Art. 217 – „(3) Personalul didactic din învățământul preuniversitar beneficiază de premiul pentru activitate suplimentară, acordat de două ori pe an, prin decizie a directorului unității de învățământ. Fondurile pentru acordarea acestui premiu se constituie în limita unui procent de 2% aplicat asupra fondului de salarii de la nivelul unității de învățământ. Criteriile specifice pentru acordarea premiului se propun de către consiliul de administrație al unității de învățământ, pe baza metodologiei-cadru aprobate prin ordin al ministrului educației, și se aprobă prin hotărâre a consiliului de administrație al DJIP/DMBIP”, se arată în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Foto: captură – Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023

Foto: © Andrei Rahalski | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Spor de 100% din salariul de bază pentru profesorii, directorii și inspectorii care lucrează în weekend, potrivit Contractului Colectiv de Muncă pentru angajații din București
Profesorii care au contract de plata cu ora în mai multe școli au dreptul la concediu de odihnă plătit de la fiecare angajator, prevede Contractul Colectiv de Muncă pentru angajații din București

5 comments
  1. Interesant mod de aplicare a legii peste n ani,fracționat și dacă privim articolele unii sunt plătiți de doua ori :prin gradație și prin premiul de 2%.
    Corect este sa plătiți omul pentru tot ce face suplimentar și în felul acesta dispar gradatiile,inechitabil,dosarele,lupta pentru hârtii doveditoare în schimbul pierderii esenței actului educational.

  2. Când fondurile de salarii nu ajung la majoritatea scolilor, nu se va acorda acest 2%. Oricum, el va fi dat pe baza unor decizii subiective în funcție de cât de slugarnic e cadrul didactic respectiv fata de director, cu condiția ca bugetul unității de învățământ sa permită. Mai bine ar fi abrogat, căci nu vor fi niciodată bani pentru asa ceva, ca să nu mai vorbim de corectitudinea acordării lui.Probabil va fi prorogata aplicarea sine die.

  3. hai cu AI ul in educatie !!” nu va opuneți progresului !”

    Producătorul ChatGPT lansează un nou abonament, care va taxa utilizatorii de 10 ori mai mult decât abonamentul de până acum.
    pam, pam !!
    prostia costa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reprezentanții studenților cer ca transferul patrimoniului tinerilor la Ministerul Familiei condus de Gabriela Firea să nu fie „pierdut” în procesul de reorganizare sau „uitat” în beneficiul Ministerului Sportului

Consiliul Tineretului din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Fundația Națională pentru Tineret au anunțat că vor monitoriza atent tranziția corespunzătoare a patrimoniului și activității din sfera…
Vezi articolul

Mobilizare a mai multor inspectorate școlare pentru a sprijini elevii și copiii din Galați să continue să meargă la școală, anunță Ligia Deca / Linie telefonică pentru consilierea copiilor și părinților

Mai multe inspectorate școlare din țară s-au mobilizat pentru a strânge pachete cu rechizite pentru elevii și copiii din județul Galați, afectați de inundații, anunță Ligia Deca, într-o postare pe…
Vezi articolul
Masteratul la distanță

„Universitatea” Google. Gigantul american introduce certificate de competențe digitale, obținute la finalul unor cursuri de 6 luni. Expert american: Companiile mari nu au de ales, trebuie să intre pe piața Educației

Google va oferi cursuri de pregătire profesională pentru mai multe domenii de IT, care vor dura doar șase luni, la finalul cărora, absolvenții vor primi certificate de competențe specifice ce…
Vezi articolul

Înghețarea salariilor și a sporurilor în Învățământ, pregătită de Guvern pentru 2025 / Concursul de titularizare ar fi pus în pericol, iar profesorii nu ar mai primi nici vouchere de vacanță anul viitor – surse Economedia.ro

Personalul bugetar, inclusiv cel din Învățământ, va avea salariile înghețate în 2025, la nivelul celor din 2024, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pregătit de Guvern, obținut de Economedia.ro…
Vezi articolul