Din anul școlar 2024-2025, profesorii pot rămâne titulari până la 70 de ani. Ligia Deca pare că nu știe că listele finale ale acestor cadre didactice au fost aprobate de inspectoratele școlare încă din iarnă, conform metodologiei-cadru

Foto: gov.ro

Din anul școlar 2024-2025, profesorii pot rămâne titulari până la 70 de ani, potrivit metodologiei de mobilitate. Ministrul Educație, Ligia Deca, a declarat la TVR Info că „aceste solicitări se fac până către finalul etapelor de încadrare pe post. Este normal să fie așa”. Menționăm că aceste cadre didactice au putut face o cerere pe care au depus-o la secretariatul unității de învățământ până pe 29 ianuarie 2024. Acest lucru înseamnă că au avut prioritate față de ceilalți profesori.

Moderatoare: Din anul școlar care urmează, profesorii pot rămâne titular până la 70 de ani. Aveți cumva cifra celor care au dorit să rămână în sistem, să predea în continuare?

Ligia Deca: Nu această cifră acum, dar o pot solicita. Bănuiesc că aceste solicitări se fac până către finalul etapelor de încadrare pe post. Este normal să fie așa. Atunci când nu ocupi, poți să apelezi și la pensionari și atunci îi poți solicita. Imediat ce vom începe anul și vom avea cifrele finale, sigur vi le vom pune la dispoziție.

Până pe 31 ianuarie au fost aprobate cererile privind menţinerea în activitate ca titular în funcţia didactică peste vârsta de pensionare la nivelul unităţilor de învăţământ şi a fost transmisă situația la inspectoratul şcolar. În perioada 1-2 februarie au fost întocmite, la nivelul inspectoratelor şcolare, listele finale cu aceste cadre didactice.

Cu alte cuvinte, cererile profesorilor care pot să fie titulari până la 70 de ani au fost soluționate încă din iarnă.

După susținerea concursului de titularizare 2024, dacă nu sunt ocupate toate posturile cu profesori titulari, cu profesori calificați, atunci pot fi solicitați și profesorii pensionari.

Iată ce prevede metodologia-cadru de mobilitate pentru anul școlar 2024-2025

Art. 31 – „(5) Personalul didactic de predare titular din învăţământul preuniversitar căruia nu i s-a emis decizia de pensionare şi care până la data de 1 septembrie 2024 nu împlineşte vârsta de 70 de ani, poate fi menţinut în activitate ca titular, în funcţia didactică, la cerere, în anul şcolar 2024-2025, potrivit prevederilor art. 229 alin. (11) din Legea nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, conform prezentei Metodologii”, conform documentului publicat în Monitorul Oficial.

(6) Personalul didactic de predare care se încadrează în prevederile alin. (5) se adresează, în scris, consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ, până la data prevăzută în Calendar. Profesorii din centre și cabinete de asistență psihopedagogică/logopedice se adresează CMBRAE/CJRAE în cadrul căruia este normat postul didactic respectiv. Cererile se analizează şi se aprobă în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ, în perioada prevăzută de Calendar, în funcţie de evoluţia demografică la nivel local, de planurile de şcolarizare, de dinamica resurselor umane, de politicile de personal şi de evoluţia planurilor-cadru de învăţământ.”

Potrivit metodologiei de mobilitate, condiţiile legale de pensionare, luând în calcul limita de vârstă şi stagiul de cotizare, la data de 1 septembrie 2024, sunt:

a) pentru femei, vârsta la ieșirea la pensie, 62 de ani şi 3 luni, 32 de ani şi 8 luni stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare;

b) pentru bărbați, vârsta la ieșirea la pensie, 65 de ani, 35 de ani stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare. 

Ce stabilește Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023

Art. 229 – „(11) Personalul didactic de predare titular din învățământul preuniversitar căruia nu i s-a emis decizia de pensionare poate fi menținut, la cerere, anual, ca titular în funcția didactică, și peste vârsta standard de pensionare, până la vârsta de 70 de ani. Cererea se soluționează în termen de 30 zile de la data înregistrării la secretariatul unității de învățământ, prin decizie motivată care se comunică în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii. Decizia poate fi contestată, în condițiile legii”, conform sursei citate.

Calendarul pentru profesorii care vor să fie la catedră până la 70 de ani, potrivit metodologiei

4) Stabilirea personalului didactic care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 31 alin. (5) din Metodologie şi se menține în activitate ca titular în funcţia didactică, la cerere, în anul şcolar 2024-2025:

a) depunerea și înregistrarea cererilor la secretariatele unităților de învățământ; Perioada: 3-29 ianuarie 2024

b) aprobarea cererilor privind menţinerea în activitate ca titular în funcţia didactică peste vârsta de pensionare la nivelul unităţilor de învăţământ şi transmiterea situaţiei la inspectoratul şcolar; Termen: 31 ianuarie 2024

c) întocmirea, la nivelul inspectoratelor şcolare, a listelor finale cuprinzând cadrele didactice care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 31 alin. (5) din Metodologie și au solicitat menținerea în activitate ca titular în anul școlar 2024-2025, prezentarea acestora spre validare consiliului de administraţie al inspectoratului şcolar, conform hotărârii comisiei paritare şi afişarea listelor finale la inspectoratele şcolare; Perioada: 1-2 februarie 2024

d) înregistrarea contestaţiilor la inspectoratele şcolare; Perioada: 5-6 februarie 2024

e) soluţionarea contestaţiilor de către consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar. Termen: 7 februarie 2024 

Exit mobile version