Din anul școlar 2023-2024, disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” va fi cuprinsă în planurile-cadru de liceu, după cum a reamintit ministrul Educației, Ligia Deca, într-o postare pe Facebook. Anunțul vine în contextul în care vineri, 27 ianuarie, este Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Menționăm că disciplina nu a fost inclusă în proiectul Legii învățământului preuniversitar, potrivit documentului consultat de Edupedu.ro.
„Și, pentru că „a onora” este întotdeauna parte din „a nu uita”, începând cu anul școlar 2023-2024, disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” va fi cuprinsă în planurile-cadrul ale învățământului secundar superior”, a scris Ligia Deca.
Amintim că legea privind introducerea în programa școlară a studierii istoriei evreilor și a Holocaustului a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, în luna noiembrie 2021, după cum a scris G4Media.ro.
Iată ce prevede Legea Educației Naționale, în vigoare, la art. 18^1:
„(1) Planurile-cadru ale învățământului liceal și profesional includ «Istoria Evreilor. Holocaustul» ca disciplină școlară, parte a trunchiului comun.
(2) Programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina «Istoria Evreilor. Holocaustul» se elaborează de către Ministerul Educației, în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România «Elie Wiesel» și membrii Consiliului de onoare prevăzut la art. 6 alin. (1) din Legea nr. 174/2019 privind înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 820 din 9 octombrie 2019, și se aprobă prin ordin al ministrului educației.
(3) Cadrele didactice care predau disciplina «Istoria Evreilor. Holocaustul» pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate, în țară sau în străinătate.”
Nota prevede că disciplina școlară este inclusă în planurile-cadru ale învățământului liceal și profesional ca parte a trunchiului comun începând cu anul școlar 2023-2024.
Redăm textul Ligiei Deca:
„Acum 78 de ani, în ziua de 27 ianuarie, a fost eliberat lagărul de concentrare și exterminare de la Auschwitz-Birkenau, loc de suferință pentru mai mult de un milion de evrei, polonezi sau romi și familiile lor.
Suntem datori să onorăm memoria victimelor Holocaustului și să ne asigurăm că astfel de evenimente nu vor mai avea loc.
Și, pentru că „a onora” este întotdeauna parte din „a nu uita”, începând cu anul școlar 2023-2024, disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” va fi cuprinsă în planurile-cadrul ale învățământului secundar superior.
Ministerul Educației va continua să pună în practică prevederile Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură și să susțină educarea în spiritul demnității, al toleranței şi al respectării drepturilor fundamentale ale omului.”
5 comments
Intr-adevăr au fost milioane de oameni care au suferit, de aceea, Germania va prelua idea domanei Deca și va introduce din anul 2025-2026 aceeași disciplina obligatorie. Sau nu? Ei nu fac modificări în planul-cadru decât o dată la 10-15 ani. Ideea este alta….
Vor avea cumva si o discilplina numita Istoria Romanilor?
Sau pe langa holocaust vor studia si despre teroroarea comunismului in Romania si in toate tarile “fericite” cu tot felul de revolutii socialiste?
Cat va mai dura “experimentul” numit reforma invatamantului din Romania? Gasiti niste specialisti care sa tina cont de bunele practici din tari precum Finlanda, care sa-i faca pe copii sa vina cu bucurie la scoala. Ganditi-va si la psihicul copiilor pe care ii tineti in scoala cate 7-8 ore, apoi le dati teme pe care sa le faca 4-5 ore. Nici adultii nu rezista atat!
BRAVOoooooo! Și scoateți ? In curând elevii nu vor mai pleca de la scoala , ca pierd timpul pe drum . Mai vin niște inteligenți cu doua propuneri și gata!Planurile cadru pentru liceu sunt moarte . De ce se mai face clasa 0, dacă la liceu se merge pe planurile vechi ?
taxa US, UE și NATO 🙂
Și… dacă un părinte nu dorește pentru copilul lui studierea acestei discipline, atunci poate face o cerere să îl retragă, așa cum poate face în legătură cu ora de religie, tot din trunchiul comun?