Din amânare în amânare. Desființarea inspectoratelor școlare este întârziată până la începutul anului școlar 2026-2027 – proiect de OUG

1.756 de vizualizări
Foto: © Yuri Arcurs | Dreamstime.com
Desființarea inspectoratelor școlare este amânată până la începutul anului școlar 2026-2027, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice și prorogarea unor termene, document consultat de Economedia.ro.

În prezent, această desființare a inspectoratelor a fost amânată până la începutul anului școlar 2025-2026, prin ordonanța de urgență nr. 115 din 14 decembrie 2023.

Proiectul de OUG vizează, printre altele, și prorogarea unor articole din Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023. Concret, art. 116 – art. 119 implică inspectoratele școlare, ARACIP, casele corpului didactic.

Art. XXX – „(1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, aplicabilitatea unor dispoziții prevăzute în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 613 din 5 iulie 2023, cu modificările ulterioare, se prorogă după cum urmează: 

c) prevederile la art. 116 – art. 119 se prorogă până la începutul anului școlar 2026-2027;”, se arată în proiectul de OUG.

Ce prevede Legea învățământului preuniversitar

Prin Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, publicată în Monitorul Oficial, inspectoratele școlare sunt înlocuite cu direcții județene aflate în subordinea Ministerului Educației. Articolul 116 prevede:

(1) Se înființează direcțiile județene de învățământ preuniversitar/Direcția Municipiului București de Învățământ Preuniversitar, ca servicii publice deconcentrate ale Ministerului Educației, cu personalitate juridică, prin reorganizarea inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, finanțate din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educației.

Foto: Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 – captură legislatie.just

Articolul prin se înființează Agenția Română pentru Asigurarea Calității și Inspecție în Învățământul Preuniversitar este prorogat (art. 117).

Foto: Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 – captură legislatie.just

Articolul 118 vizează Centrul Național pentru Formare și Dezvoltarea în Cariera Didactică.

Foto: Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 – captură legislatie.just
Informații de context

În ceea ce privește noile inspectorate școlare, adică viitoarele direcții județene de învățământ preuniversitaraceste instituții rămân fără inspecții școlare în atribuții, potrivit proiectului de Regulament-cadru de organizare şi funcţionare a direcţiilor judeţene de învăţământ preuniversitar/Direcţiei Municipiului Bucureşti, document obținut de Edupedu.ro.

Cu alte cuvinte, inspecția școlară generală, cea tematică și inspecția de specialitate trec la ARACIIP (Agenția Română pentru Asigurarea Calității și Inspecție în Învățământul Preuniversitar – n.red), nu mai rămân la inspectoratele școlare. În acest caz, nu este clar cine va plăti aceste inspecții, în condițiile în care ARACIIP este finanțată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației, precum și din venituri proprii, conform legii – detalii aici.

Foto: © Yuri Arcurs | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Desființarea inspectoratelor școlare este amânată până la începutul anului școlar 2025-2026 – proiect de OUG

2 comments
  1. Pai trebuie sa mai infiinteze intai niste posturi caldute si ff bine platite pt toti cei care acum doar cer la nesfarsit si pe ton fff arogant hartii, pe care doar le clasifica, judeca, cer din nou, ca aiba ce lucra. La modul ideal ar trebui sa existe niste structuri de observare si mai ales indrumare si ajutor pt cei din invatamant care duc greul (profesorii).. In schimb, cum ajung in inspectorat, toti incep sa ridice vocea si pretentiile, ca doar ei au spatele asigurat politic. Cum oare sa desfiintezi asa ceva fara sa le oferi alternativa?! Doar nu se intorc ei printre muritorii de rand, la catedra, pe mai nimic..

  2. Ce naiba,mai au nevoie sa faca inspectorii campania dacă s-au anulat niște alegeri,se preconizeaza niște anticipate și atunci trebuie recompensați cumva pentru munca de la partid. Vai de noi!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Cercetării susține că sunt directori de institute de cercetare care au spor de muncă grea. Hurduc propune plafonarea la 12.000 de lei net a salariilor pentru șefi, după ce tot el le aprobase bugete scandaloase

După scandalul bugetelor de salarii foarte mari pentru șefii câtorva institute de cercetare românești, aflate în coordonarea Ministerului Cercetării, ministrul susține că a descoperit cazuri în care directorii aveau spor…
Vezi articolul

„Educația nu se poate adapta suficient de rapid” la schimbările tehnologice, spune Ligia Deca. De ce? Este „cel mai mare sector public” / Ministra face trimitere la simulările examenelor naționale, unde a fost „tărăboi în societate” și „multe îndoieli s-au făcut auzite din partea generației tinere”

Sistemul de educație din România „nu se poate adapta suficient de rapid” schimbărilor tehnologice, a afirmat ministra Educației, Ligia Deca, la un eveniment desfășurat, miercuri, pe teme legate de tehnologie…
Vezi articolul