Maria Manea, fost secretar de stat în Ministerul Educației și profesoară de Limba și literatura română la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București, a spus la Observator News că, din anul școlar 2024-2025, „educatorii trebuie să completeze la finalul grupei mari un raport de evaluare cu indicator comportamental pe domenii de dezvoltare”. Amintim că raportul descriptiv de evaluare face parte integrantă din portofoliul educațional al copilului și este necesar pentru înscrierea la clasa pregătitoare pentru copiii care în anul școlar 2024 -2025 au intrat la grupa mare.
- Pe 31 martie 2025 a început înscrierea copiilor la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2025-2026, potrivit calendarului oficial. Cererile se pot depune și online pe înscriere.edu.ro, dar formularul completat astfel trebuie validat prin prezența la secretariatele școlilor a părinților, cu toate documentele prevăzute în criteriile generale și cele specifice.
„Începând de anul acesta, deci din 2024-2025, educatorii trebuie să completeze la finalul grupei mari un raport de evaluare cu indicator comportamental pe domenii de dezvoltare, acolo unde se verifică din perspectiva cogniției, din perspectiva motricității fine, adică ce poate să facă copilul, de exemplu, cu mâinile, din perspectiva motricității grosiere, din perspectivă emoțională, socială, din perspectiva motivației pentru învățare, din perspectiva nivelului la care este copilul pregătit la acest moment să facă față unei educații pentru sănătate”, a precizat Maria Manea.
Profesoara a menționat că un copil ar trebui să aibă obișnuința de a consuma 1 litru de apă când este la grădiniță:
„De exemplu, dacă avem curiozitatea, putem să observăm că un copil ar trebui să aibă această rutină, această deprindere, această obișnuință să consume 1 litru de apă în intervalul în care el este acolo, în grădiniță, și mai departe la școală. Iată, e un factor la care poate nu ne-am gândit foarte mulți dintre noi. Sigur că ei trebuie să recunoască din memorie cifre, litere, să le redea, așa cum se întâmplă și acum la grădiniță”, a completat aceasta.
Conform metodologiei din 4 septembrie 2024, raportul descriptiv de evaluare referitor se completează pentru toți copiii din grupele mari din cadrul unităților de învățământ cu grupe de nivel preșcolar.
Art. 1 – „(3) Scopul întocmirii Raportului descriptiv de evaluare îl reprezintă orientarea și optimizarea procesului de predare-învățare a copiilor în etapa școlară următoare, respectiv în clasa pregătitoare, sprijinind profesorul pentru învățământ primar/ învățătorul în procesul de personalizare a abordării didactice în funcție de interesele, nevoile și potențialul fiecărui copil, precum și în procesul de construire a sarcinilor de învățare optime, pentru întreaga formațiune de studiu și pentru fiecare copil în parte.”
Structura raportului descriptiv de evaluare
Articolul 3 – „(1) Raportul descriptiv de evaluare este un document-tip, structurat pe următoarele secțiuni:
a) date de identificare ale preșcolarului;
b) conținutul raportului, cu următoarele delimitări: dezvoltare fizică, competențe cognitive (în care se realizează consemnări ale indicatorilor comportamentali realizați/îndepliniți de copil, specifici domeniilor Dezvoltare cognitivă și cunoașterea lumii, Dezvoltarea limbajului, a comunicării și a premiselor citirii și scrierii) și competențe socioemoționale (în care se realizează consemnări ale indicatorilor comportamentali realizați/îndepliniți de copil, specifici domeniilor Dezvoltare socioemoțională și Capacități și atitudini în învățare) din Curriculumul pentru educația timpurie, din Profilul de formare al absolventului și din Reperele fundamentale în învățarea și dezvoltarea timpurie a copilului de la naștere la 7 ani;
c) observații, aprecieri și recomandări”
Regulile de înscriere la clasa pregătitoare 2025
Metodologia de înscriere în învățământul primar în 2025 este aceeași ca și în 2024 și a fost aprobată prin Ordinul nr. 4.019 din 15 martie 2024.
Dacă numărul cererilor de înscriere primite de la părinți al căror domiciliu se află în afara circumscripției școlare este mai mare decât numărul de locuri libere, se aplica criterii de departajare generale și specifice, stabilite conform metodologiei, Art. 10.
Criteriile generale și specifice de departajare pentru înscrierea la clasa pregătitoare în 2025
a) existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;
b) existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți. Situația copilului în raport cu care s-a instituit o măsură de protecție specială, potrivit Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți;
c) existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
d) existența unui frate/unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă.
În cazul în care numărul cererilor de înscriere din afara circumscripției școlare este mai mare decât numărul de locuri libere, repartizarea copiilor se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil: se repartizează la început copiii care îndeplinesc trei dintre criteriile generale, apoi copiii care îndeplinesc două dintre criterii și, în final, copiii care îndeplinesc doar unul dintre criteriile generale.
În caz de egalitate pe ultimele locuri, pentru copiii care îndeplinesc același număr de criterii generale de departajare, se ia în considerare ordinea de prioritate a criteriilor din metodologie.
Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare unitate de învățământ și se aplică în situația prevăzută la alin. (1), după aplicarea criteriilor generale.
Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea de învățământ indică documentele doveditoare pe care părintele trebuie să le depună în momentul completării/validării cererii-tip de înscriere.
(6) Criteriile specifice de departajare stabilite de unitatea de învățământ trebuie să țină cont de faptul că toți copiii au drepturi egale de acces la educație, indiferent de condiția socială și materială, de sex, rasă, naționalitate, confesiune, și nu pot include existența unor liste de preînscrieri, organizate în afara calendarului înscrierii, sau orice alte proceduri care nu respectă spiritul și litera prezentei metodologii. În categoria criteriilor specifice poate fi cuprins, de exemplu, și criteriul ca unul dintre părinți să aibă locul de muncă în circumscripția școlară.
În cazul în care la o unitate de învățământ, pe ultimul loc liber, este înmatriculat un copil din altă circumscripție școlară, fratele său geamăn/sora sa geamănă este admis/admisă la aceeași unitate de învățământ, peste numărul de locuri alocat.