Din această toamnă școlile pot folosi doar catalogul electronic, dar acesta trebuie tipărit obligatoriu și arhivat, propune ministerul Educației

13.924 de vizualizări
Foto: INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Ministerul Educației propune introducerea catalogului electronic, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro privind modificările aduse Regulamentului de funcționare a unităților din învățământul preuniversitar. Documentul care aduce și alte modificări după ce structura anului școlar a fost modificată în Monitorul Oficial din toamnă, va fi discutat în Consilului de Dialog Social, luni. Licitația pentru catalogul electronic ar trebui să fie organizată în prima parte a acestui an, spunea în martie, Maria Manea, secretar de stat în Ministerul Educației într-un răspuns pentru Edupedu.ro.
  • Procesul de digitalizare este doar pe jumătate realizat deoarece deși ministerul va permite introducerea catalogului electronic, școlile sunt obligate să îl tipărească și să îl arhiveze la sfârșitul anului școlar prin compartimentul secretariat.

În urma schimbării structurii anului școlar din toamna anului școlar 2022, în 5 module de învățare în loc de semestre, ministerul Educației a venit cu mai multe propuneri. Una dintre ele este legată de introducerea catalogului electronic. Astfel, la art 106, se introduce la lit b: “Rezultatele evaluării se consemnează în catalogul electronic, cu obligativitatea tipăririi, înregistrării și arhivării acestuia la sfârșitul anului școlar prin compartimentul secretariat.”

De precizat, licitația pentru Catalogul electronic, proiect în valoare de 42 de milioane de euro, semnat în 2018 și blocat până acum, urma să fie lansată în „prima jumătate a anului în curs”, potrivit unui răspuns trimis la solicitarea Edupedu.ro de secretarul de stat Maria Manea, din Ministerul Educației, în martie.

Proiectul a fost prins în Bugetul din acest an al ministerului cu 225,3 milioane de lei. Pentru 2023 estimarea este zero. În 2021 s-au cheltuit totuși 34.000 de lei, din care 29 din fondurile nerambursabile, potrivit fișei de buget.

Ministrul Sorin Cîmpeanu spunea în noiembrie 2021, despre acest proiect, că este un semnal de alarmă pentru capacitatea administrativă de a implementa proiectele din PNRR.

„Alt proiect pe care n-am avut capacitatea să-l gestionăm cum se cuvine – catalogul electronic – este vorba de un instrument fără de care orice dezvoltare digitală sustenabilă nu poate fi concepută. Până acum, deși contractul a fost semnat în 2019, nu s-a reușit nici măcar demararea licitației, darămite încheierea contractului de peste 40 de milioane de euro, care, pe baza unei slabe capacități administrative, nu a putut nici măcar să fie demarat. Este un semnal de alarmă major pentru sumele pe care le avem la dispoziție prin PNRR. (…) Lucrurile trebuie să se deruleze cu o viteză mult mai mare pentru că acel ministru al Educației care nu va reuși să valorifice această oportunitate nu va mai avea la dispoziție nici măcar scuza pe care toți miniștrii Educației au avut-o până acum – nu am avut resurse”, a spus Cîmpeanu.

Catalogul electronic a fost anunțat și semnat pe 10 septembrie 2019 ca proiect finanțat din fonduri europene. Totul s-a făcut cu ceremonie publică la care participau trei miniștrii – cel interimar al Educației (Daniel Breaz), al Comunicațiilor (Alexandru Petrescu) și al Fondurilor Europene (Roxana Mînzatu).

Responsabilă de scoaterea la licitație și de implementarea proiectului a fost și este Agenţia de Administrare a Reţelei Naţionale de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare – ARNIEC. Această structură este în subordinea Ministerului Educației.  


10 comments
  1. Un catalog online are “fața” către părinți, elevi, profesori,
    Un catalog online, bine făcut, oferă toate statisticile necesare in școală,
    Un catalog online oferă suport direcțiunii și poate crea fluxuri de lucru in administrarea școlii
    O arhivare electronică a cataloagelor intr-un format oarecare, este posibilă dar necesită costuri suplimentare și o altă organizare a arhivei școlare
    Tipărirea acum a cataloagelor electronice pentru arhivare se impune, pentru că nu s-a dezvoltat cealaltă variantă
    Noi avem Catalog electronic din 2009, cu arhive din 2010 și s-a mers pe ambele tipuri de cataloage.
    Anul școlar 2021-2022 am utilizat doar catalogul electronic și va fi tipărit pe format A3, in stilul Cataloagelor clasice, dar cu un elev pe pagină (2 pagini) ,
    Aplicația este a informaticianului școlii, și include mai multe aplicații școlare necesare în fluxul educațional al școlii.
    O aplicație la nivel național va presupune multe resurse și multe șabloane și nu va acoperi necesitățile de organizare din școli.

  2. Nu e sau letric sau online. Sunt ambele variante! Daca voi vedeti “sau” undeva aveti o problema! 😂🤣😅

    1. Asa este, aveti dreptate. Acel sau lasa posibilitatea oricarei variante, cu precizarea ca cei ce vor online sa il si arhiveze in format letric. Nu mai dezinformati!

  3. lasa-ti vechiul catalog sa merga in continuare si ocupativa mai bine de pregatirea elevului.
    domni profesori sa lase fitele si sa invete elevul carte ca in ani 1960-1980 cind se facea carte si rezultatele se vedeau

  4. Și când te gândești ca atunci când a apărut calculatorul s-a zis ca o sa ușureze munca omului!De fapt te pune sa faci mai mult și mai mult și mai mult.Nici faptul ca radiază și da cancer,dependenta etc nu este încurajator.

  5. @Debutantul: și în catalogul online se poate semna altcineva în locul tău. Există “n” programe care pot face acest lucru. Așa că trăiască birocrația!

  6. Există deja cel puțin 3 firme românești care au programe de ,, catalog electronic” si l-au oferit gratuit o perioadă in pandemie.
    Deci putea fi implementat instant.

    Se pare că nu au oferit si comisioanele potrivite din moment ce nu se lansează licitația.

  7. Am găsit cataloage semnate în locul în care se impunea iscâlitura mea. Poate catalogul digital reușește să blocheze aceste acțiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Vlad Mixich: Dacă epidemia evoluează în ritmul actual, o prognoză a INSP estimează că, la finalul lunii august, 80% din paturile de la Terapie Intensivă pentru COVID-19 din România vor fi ocupate de pacienți în stare gravă

Vlad Mixich, expert numit de Parlamentul European în conducerea Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă, afirmă că, potrivit unei prognoze realizate de Institutul Național de Sănătate Punlică, dacă…
Vezi articolul

Ministerul Educației este obligat de instanță să actualizeze aplicația de salarizare a angajaților din Învățământ, pentru calcularea sporului de condiții vătămătoare de 15%

Ministerul Educației trebuie să deblocheze/actualizeze aplicația de salarizare a personalului din Învățământ, pentru calcularea şi plata lunară a sporului pentru condiţii de muncă periculoase sau vătămătoare, după cum decis joi,…
Vezi articolul