Din 2030, elevii de clasa a VIII-a și cei din clasele primare vor învăța doar dimineața – amendamente votate în ședința Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților

2.761 de vizualizări
Bacalaureatul reformat
Foto: © Hongqi Zhang (aka Michael Zhang) | Dreamstime.com
Din 203o, elevii care sunt în clasa a VIII-a și elevii claselor primare vor învăța doar dimineața, potrivit unor amendamente votate în ședința Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților. Aceste amendamente vizează proiectul Legii învățământului preuniversitar. În forma propusă de Ministerul Educației era structura „de regulă”, ceea ce nu excludea posibilitatea ca elevii să aibă ore și după-amiaza.

Amendamentul pentru elevii din învățământul primar a venit de la Szabó Ödön, vicepreședintele Comisiei pentru Învățământ din Camera Deputaților, care a propus să rămână varianta Ministerului, dar cu următoarea adăugare: „Începând cu anul 2030, învățământul primar funcționează cu program de dimineață.”

Iată forma propusă de Ministerul Educației: „Art. 31. – (1) Învățământul primar care cuprinde clasa pregătitoare și clasele I – IV se organizează și funcționează, de regulă, cu program de dimineață.”

Deputata Ana Loredana Predescu (PSD) a formulat un amendament, astfel încât elevii de clasa a VIII-a să aibă ore doar dimineața: „Este imperios necesar să fie, așa cum era și legea anterioară, această prevedere.”

Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus că este de acord: „Da, de principiu, de acord. Vor fi sigur provocări logistice. Le vom gestiona dacă avem un termen rezonabil, împreună cu autoritățile publice locale care administrează toate clădirile școlare.”

Propunerea Anei Predescu: „La art. 32(2) învățământul gimnazial, care cuprinde clasele V-VIII, clasa a VIII-a se organizează și funcționează cu program de dimineață, începând cu 2030.”

Informații de context

La art. 29 alin. (1) din Legea Educației Naționale 1/2011 apare că „învățământul primar se organizează și funcționează, de regulă, cu program de dimineață”.

În noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) este precizat că programul este stabilit de consiliul de administrație în cazul școlilor care au cel puțin două schimburi.

Art. 11 din noul ROFUIP:

“(3) Învățământul primar funcționează, de regulă, în programul de dimineață. Pentru unitățile de învățământ care funcționează în cel puțin două schimburi, programul este stabilit de consiliul de administrație al unității de învățământ.

(4) Cursurile pentru elevii din clasa pregătitoare și din clasele I și a II-a nu vor începe înainte de ora 8.00 și nu se vor termina mai târziu de ora 14.00.

(5) În învățământul primar, ora de curs este de 45 de minute, cu o pauză de 15 minute după fiecare oră și o pauză de 20 de minute după cea de-a doua oră de curs. La clasa pregătitoare și la clasa I, activitățile de predare-învățareevaluare acoperă 30—35 de minute, restul de timp fiind destinat activităților liber alese, recreative.

(6) În situațiile în care clasele din învățământul primar funcționează împreună cu alte clase din nivelurile superioare de învățământ, ora de curs este de 50 de minute, iar în ultimele cinci minute se organizează activități de tip recreativ.

(7) Pentru clasele din învățământul gimnazial, liceal, profesional și din învățământul postliceal, ora de curs este de 50 de minute, cu o pauză de 10 minute după fiecare oră; după a treia oră de curs se poate stabili o pauză de 15—20 de minute.”

Amintim că Edupedu.ro a scris în 2020 că, potrivit unui Ordin al ministrului Sănătății, elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, cei din învățământul primar și de la grădiniță au cursuri numai dimineața. “Antepreșcolarii, preșcolarii și elevii din învățământul primar (clasa pregătitoare și clasele I-IV) și elevii din clasele a VIII-a și a XII-a au activitate educativă/cursuri numai dimineața”, prevede Ordinul 1.456/2020 la articolul 16, alineatul 4.

Foto: © Hongqi Zhang (aka Michael Zhang) | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Exmatricularea elevilor, reintrodusă în proiectele legilor Educației, printr-un amendament susținut de minister, PNL și PSD: Exmatricularea poate fi realizată doar în situații grave, în urma încălcării normelor de disciplină în spațiul școlar
Ligia Deca, despre homeschooling: Nu considerăm, în acest moment, că este o opțiune fericită pentru a asigura dreptul la educație

2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Modificarea structurii anului școlar, propusă în ședință de Ministerul Educației sindicatelor, părinților și elevilor. Cîmpeanu: Prin compensare, aceste zile vor fi înlocuite de școală cu prezență fizică

Modificarea structurii anului școlar este propusă în ședința de astăzi, de către Ministrul Educației elevilor, profesorilor și părinților, după cum a declarat aseară Sorin Cîmpenau, într-o intervenție telefonică la TVR2.…
Vezi articolul