13 milioane de teste de salivă au fost distribuite în școli până a început vacanța de iarnă, informează SpotMedia.ro, potrivit unor date de la Ministerul Educației. 398 de teste au avut rezultat pozitiv și 111 au fost confirmate și cu test PCR. Astăzi începe școala pentru elevii de gimnaziu și de liceu, dar săptămâna aceasta sunt teste pentru o singură zi, după cum spunea, joi, secretarul de stat Sorin Ion.
Amintim că Edupedu.ro a scris săptămâna trecută că Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) a anunțat o nouă licitație pentru 55.5 de milioane de teste de salivă. De data aceasta apar două schimbări majore în cerințele tehnice față de prima licitație: testele trebuie să fie ambalate individual sau cel mult câte două, iar firmele participante primesc punctaj mai mare cu cât numărul componentelor unui test este mai mic.
Pe 14 decembrie, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara că „mai avem nevoie de teste de salivă pentru elevi încă nouă săptămâni în afară de aceasta. Știu şi graficul de învăţământ pe care l-am pus la dispoziţia IGSU – se ia vacanţă pe 23 decembrie, se revine la şcoală, unii pe 3 ianuarie, alţii pe 10 ianuarie”.
Mai amintim că testele achiziționate până acum au avut mari întârzieri după doar prima săptămână în care au fost distribuite către școli de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), care a acuzat întârzieri din partea furnizorilor, adică a firmelor câștigătoare la prima licitație lansată în octombrie. Rezultatul a fost că elevii nu au mai fost testați de două ori pe săptămână în mai multe județe, iar zilele de testare s-au mutat din cauza problemelor cu aprovizionarea testelor. Astfel, premierul Nicolae Ciucă a trimis Corpul de Control al Guvernului la ONAC și la IGSU pentru a ancheta situația. Au trecut 3 săptămâni și nu există deocamdată niciun rezultat comunicat public.
10 comments
De ce este necesar vaccinul?Mulți zic ca și cei vaccinat iau și transmit virusul.Asa este însă există câteva diferente față de ceilalți. Au imunitate și ajung mult mai putini în cazuri grave chiar și cei cu comorbiditati.Astfel presiunea pe spital e mai mică, lucru foarte important.Cheltuielile financiare sunt mai mici ,și nu în ultimul rând poate face diferența între a fi și a nu fi.Trebuie să dăm dovadă de empatie și solidaritate.Cei așa greu de inteles?
Ela, nu vă plângeți, că și atunci când a fost carantină, ați stat bine merci acasă, fără să faceți mare lucru, ați primit salariile întregi, vouchere de vacanță, nu v-a interesat decât să trăiți, voi bugetarii bine și atât. Lucrez în sistemul privat și m-am săturat să țin bugetari puturoși, ca voi, spre exemplu, în spate. Tot sistemul privat, s-a săturat, nu numai eu.
Noi nici n-am mai primit teste
Ținând cont de modul în care au fost manevrate și distribuite, vorbim despre 13.000.000 de potențiale pericole pentru sănătatea copiilor. Copilul meu a primit trei, din care nu am folosit nici măcar unul. Sunt surprinsa ca s-au întors 398. Eu nu am avut curaj sa ma apropii de acele teste. Cat despre banii dați pentru PCR, nu cred ca avem prea multe de spus. Părinții plătesc din buzunar 200 de lei pentru testarea in urma unei testări oferite “gratuit” de către ministerul Educației. Are sens ce spun? Nu cred. Cum adică “gratuit”? Pana la vacanta am primit trei teste. Daca din trei teste unul iese fals pozitiv, atunci plătesc 200 de lei pentru cel mult 30 de lei plătiți de către stat (care sunt tot din banii noștri). Din punctul meu de vedere ce se întâmpla este doar modul in care un ministru incompetent scoate castanele din foc cu mana altuia.
Ati dat numai elevilor , profesorii nu sunt asa de importanti precum elevii?
Zaq1, lăsați, că voi, aveți de unde să vi le achiziționați. Bani aveți din: sporuri, meditații, că la școală, nu vă dați interesul, absolut deloc, în online, nici nu vă obosiți să intrați. Mergeți pe principiul tuturor bugetarilor: “timpul trece, leafa merge, noi cu drag și spor muncim”. Îi ajutați doar pe elevii care vin la voi la meditații sau vin cu agenții constând în bani și cadouri scumpe, în concluzie: luați-vă singuri testele.
Avem bani de teste, Oana, evident, chiar și cei care nu facem meditații. Și elevii au bani, de la părinții lor, cum ești tu, părinți care au meserii adevărate, care câștigă bani buni și sunt cetățeni adevărați, plătitori de taxe și impozite din care suntem plătiți noi, profesorii, netrebnicii societății. Dacă Isărescu ar avea copii la școală, și ei ar primi teste gratuit. Era vorba de un principiu. Și de declarațiile ministrului, care afirmă că profesorii primesc și ei teste. Și nu primim.
Dacă ai spune ce lucrezi, aș putea și eu să îți înșir toate metehnele breslei tale și să zic că toți sunteți praf. E mai ușor să generalizezi decât să te informezi.
Bani sunt…e plin olx ul de teste puse la vânzare 🤮🤮🤮
Pe profesori ,aproape, i-a obligat sa se vaccineze . Probabil urmează și elevii, având în vedere ca ii dau vaccinului atâta importantă , deși vaccinați iau și transmit covid la fel ca toti.
Sa i oblige, ca oricum altceva nu fac… daca studiai mai bine aflai, ca vaccinații fac, transmit, dar nu mor…dar tb sa te ducă și capul ca să înțelegi…