Digitalizarea Educației: Dosar din carton cu șină, cu opis și cu toate hârtiile așezate în ordine, cu depunere fizică la secretariat, cerute de Inspectoratul Școlar Ialomița profesorilor care vor să-și echivaleze studiile

14.096 de vizualizări
Foto: © Nataliya Lukhanina | Dreamstime.com
O adresă a Inspectoratului Școlar Județean Ialomița către unitățile de învățământ din județ arată cum, în teritoriu, rămâne esențial dosarul din carton cu șină, în pofida tuturor discursurilor rostite de autorități cu privire la digitalizarea sistemului. Pentru că o metodologie nu prevede clar că niște documente pot fi depuse și online, IȘJ cere dosar de carton cu șină, care să includă opis și numeroase documente – marea lor majoritate copii, nu originale – puse într-o anumită ordine.

Prin documentul respectiv, transmis săptămâna aceasta școlilor din Ialomița, Inspectoratul descrie ce trebuie să facă profesorii are vor echivalarea studiilor, conform cu Metodologia privind echivalarea pe baza ECTS/SECT a învățământului universitar de scurtă durată cu ciclul I de studii universitare de licență.

Adresa IȘJ nu menționează posibilitatea de depunere online a documentelor, care sunt în principal copii după alte documente. Se precizează, însă, că aceștia trebuie să întocmească un “dosar din carton cu șină” care să includă toate documentele. Numele obiectului simbol al birocrației este și scris cu litere îngroșate, semn că este foarte important în comunicarea inspectoratului.

Singurele documente “în original” sunt o cerere tip și două adeverințe care trebuie eliberate oricum de conducerea unității de învățământ unde se depune dosarul. Pe lângă acestea, numai copii – de la cele după buletin, la cele după avize și atestate.

Plus un opis care să le listeze pe toate.

Dosarul trebuie depus la secretariatul școlii, hârtiile trebuie certificate “conform cu originalul” de către director, cu semnătură și ștampilă, iar directorul trebuie să îl depună la Inspectorat cu toate “documentele așezate în ordinea de mai sus” – anume ordinea listării din adresa IȘJ.

Metodologia de echivalare menționează doar depunerea și înregistrarea dosarelor la Inspectorate, nu și posibilitatea ca acest lucru să se facă online, conform practicilor de dinaintea mobilizării pentru digitalizare, determinate de pandemie.

Foto: © Nataliya Lukhanina | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


7 comments
  1. Si in Galati, corespondenta se rezolva la intrare fiind o masa, iar gardianul rezolva toata corespondenta. Lasi si primesti de la mapa. In scoli, stam 8 (OPT) ore, program normal, ajungem in autobuze pline cu calatori si lucram, cu parintii, nu s-a auzit de telemunca macar 1-2 ore, etc.

  2. Anul trecut am intrebat daca le pot trimite via eml-mail actele pentru dosarul in vederea sustinerii examenului de Titularizare. Mi au raspuns ca nu, sa il depun fizic, ca sa nu se piarda acte din el. Say what?! 🙄

    1. Abia am încheiat cursul CRED, online, evident. Am făcut portofoliul, l-am postat pe platformă și…surpriză! Trebuie să îl și tipărim și să îl ducem la inspectorat. De ce, nu îmi explic. Poate nu are vreun evaluator calculator, sărmanul, și nu are acces la portofolii.

  3. Digitalizare in invatamant?😂Nuuu, hârtii multeee, aceleasi cerute pe orizontala, verticala si oblic sau mă rog, listate landscape si portret.Hârtii tocate, multe!

  4. Oricum acesta echivalare este un,,fake” ca tot ce inseamna invatamantul in România.Exemplu un cadru didactic este absolvent de colegiu de 3 ani cu o anumita specializare si este incadrat la plata cu studii superioare de scurta durata , dupa isi face un dosar cu documentele de identitate cu adeverinte de la cursuri absolvite ,,fara continut si valoare”,grade didactice obtinute cu inspectii ,,cu mese” si dupa
    intocmirea acestui dosar,fara niciun efort echivalarea este gata ,obtin o super oferta .Sunt incadrati ca profesori cu studii superioare de lunga durata si creste fara efort intelectual salariul in medie cu 20-25%.Asta este invatamantul din tara pentru profesori.Propunere de super oferta si pentru elevi nu doar pentru ,,profii” lor ,sa facem asa cu elevii nu promoveaza examenele,dar dupa completarea unui dosar sa primeasca orice calificare.Sunt profesori care sunt absolventi de specializari la doua colegii la fara frecventa exemplu institutori engleza si ,,poc” devin profesori invatamant primar si profesor limba engleza cu studii superioare de lunga durata, dobândesc doar prin ,,diplome-hârtii” 3- 4 specializari si pot fi la alegere doar dupa depunerea dosarului de echivalare, profi de matematica,biologie,prof.inv.primar-invatatoare,prof.inv.prescolar-educatoare,limbi straine orice se doreste.

  5. Și în București și peste tot, în învățământ, pentru orice schimbare de statut, nivel profesional, sau pentru admiterea la Concursul Național de Titularizare, încă s-a cerut, a contat dosarul cu șină. De asemenea, ani întregi, aceleași acte se depun ca și cum ele nu ar exista deja în Sistemul digital. În timp ce educația “on line” tinde să devină obligatorie, sistemul administrativ rămâne întreținut artificial în hârțogăraie care nu înseamnă pentru profesori decât timp pierdut, stress și o umilință mai mult.

  6. Si am ajuns din nou sa citim in articol pleonasmul “marea majoritate”. Oare de ce nu putem scapa de el , sa nu-l mai auzim la televizor (din gura reporterilor) in ziare (din mana ziaristilor) despre care se presupune (gresit in acest caz) ca stapanesc limba romana la perfectie.
    Definitia pleonasmului din DEX se explica, nu articole scrise de te miri cine ca sa-si acopere rusinea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ciolacu și Ciucă îi sfidează pe reprezentanții profesorilor și angajaților din Educație, discută despre rotativă la Guvern – surse / La ședința sindicatelor au venit patru miniștri, niciunul cu putere de decizie politică pe revendicările cadrelor didactice

Ședința sindicatelor din Educație cu reprezentanții Guvernului a început în jurul orei 17:00, iar marii absenți de la întâlnire sunt premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL și Marcel Ciolacu, președintele PSD.…
Vezi articolul

Solicitare urgentă în școli, de la Ministerul Educației, care vrea să știe câți profesori și alți angajați participă la greva generală din învățământ, care începe luni, 22 mai / Directorii trebuie să completeze formularul până mâine dimineață, iar inspectorii să dea raportul vineri la 10, la centru – surse

O solicitare urgentă a fost trimisă joi după-amiază la inspectoratele școlare, de către Ministerul Educației, conform surselor Edupedu.ro. Instituția le-a cerut inspectorilor să solicite în toate școlile date concrete despre…
Vezi articolul

Rezultate Definitivat 2023: Rata de promovare este de aproape 77%, în creștere cu peste 6% față de anul trecut. Pentru a promova, un profesor trebuie să aibă cel puțin media 8

Rata de promovare din sesiunea 2023 (medii mai mari sau egale cu 8), înregistrată în urma desfășurării probei scrise din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământul preuniversitar, este 76.97%, în creștere…
Vezi articolul

DOCUMENT Ultimatum dat inspectoratelor școlare de Ministerul Educației, ca să ceară banii pentru profesori, câștigați prin hotărâri judecătorești: Dacă până pe 25 noiembrie, la ora 12, nu ați comunicat cuantumul sumelor, considerăm că acestea nu există / Banii ar urma să fie primiți în decembrie

Ministerul Educației transmite o circulară prin care dă un ultimatum inspectoratelor școlare din toată țara, potrivit documentului obținut de Edupedu.ro. Adresa semnată de secretarul de stat Sorin Ion solicită „cuantumul…
Vezi articolul