“Are 12 metri pătrați, şase copii și un dascăl cu suflet mare. Așa ar putea fi descrisă cea mai mică școală din România, care se află într-un vârf de munte, în inima Maramureșului. Pentru a ajunge la elevii săi, învăţătoarea parcurge zilnic 14 kilometri pe jos, conştientă că ea este singura care poate modela nu doar suflete, ci şi destine”, relatează Digi24 într-un reportaj despre școala din Cornețea, localitate unde trăiesc 200 de oameni și unde se poate ajunge doar cu mașini de teren sau caruțe trase de cai.
„Mi-s dragi copiii și trebuie să fac efortul ăsta, că mi-s dragi copii, trebuie să urc la la ei, ca-s micuți”, spune învățătoarea Ana Masnița. Școala funcționează într-o căsuță de lemn închiriată. Cătunul nu are nici astăzi electricitate, doar panouri solare montate pe școală și pe casele unde locuiesc elevi.
Sursa citată arată că, cei mai mulți elevi care au învățat simultan în școală au fost 17 și veneau în două ture, pentru că nu încăpeau toți în cămăruță.
Din dialogul inclus în reportaj:
“- Cel mai greu moment care a fost?
– Când am intrat în epidemie, spune învățătoarea. Că tot timpul copiii mă întrebau: Doamna învățătoare, când începe școala? Doamna învățătoare, când începe școala?”
Potrivit materialului citat, pentru că în Cornăţea nu este nici semnal la telefon, nici internet şi nici tablete, învățătoarea continuă să predea la clasă, indiferent care ar fi scenariul impus de pandemie.
Reportajul pe larg – aici