Digi 24: Academiile paralele cu politicieni care nu au loc în Academia Română, plătiți din bani publici. “Oameni din Parlament care voind să fie ei înşişi academicieni au şi reuşit”, explică Eugen Simion

2.510 vizualizări
“Nu au fost primiţi sau aveau şanse mici de a fi primiţi în Academia Română şi şi-au făcut propriile Academii”, pentru apartenența la care primesc indemnizație lunară de la stat, dezvăluie Digi 24, într-o anchetă despre cele 4 academii finanțate de la bugetul de stat și care există pe lângă Academia Română: Academia Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR), Academia de Ştiinţe Tehnice, Academia de Ştiinţe Medicale şi Academia de Ştiinţe Agricole.

Academicianul Eugen Simion, fost preşedinte al Academiei Române, a declarat pentru Digi 24 că “există fel de fel de academii, ceea ce este mai mult decât o eroare, este o confuzie totală (…) Au sărit în sprijinul acestei idei confuze, care creează o mare confuzie, au sărit oameni din Parlament care voind să fie ei înşişi academicieni, au şi reuşit şi au legiferat această academie“.

În Academia Română există această amărăciune că funcţionează academii paralele care sunt finanţate din banii publici“, spune actualul președinte al Academiei Române, Ioan Aurel Pop, care adaugă: “Nu văd raţiunea, decât nişte interese private, a existenţei unei asemenea instituţii, repet, finanţate de la bugetul de stat. Probabil că frustrarea unora dintre membrii importanţi ai societăţii, inclusiv dintre cei cu rol politic, mă gândesc, frustrarea de a nu fi putut intra în Academia Română“.

Iar ipoteza este confirmată chiar de președintele unei astfel de academii. “Sunt nişte personalităţi extraordinare, nu toate au loc în Academia Română, dar toate merită să li se recunoască valoarea şi printr-un mic efort să primească o indemnizaţie. Ştiţi cât este această indemnizaţie, câteva sute de lei“, a declarat pentru Digi 24 Adrian Badea, preşedinte al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România (AOSR), care numără peste 350 de membri.

Din AOSR fac parte numeroși foşti şi actuali politicieni de la toate partidele, inclusiv fostul preşedinte Ion Iliescu, senatorul PSD Ecaterina Andronescu care a condus secţia de ştiinţe chimice a AOSR, Anghel Stanciu – fost deputat PSD cu şase mandate, Ion Basgan – fost senator PNL, Aurel Vainer – deputat al minorităţilor naţionale, Şerban Valeca – actual senator PSD, Petru Andea – fost deputat PSD cu trei mandate, Ivan Cismaru – fost senator al Partidului Democrat, Ion Solcanu – fost senator PSD, Nicolae Robu – fost senator PNL, relatează Digi 24.

Jurnaliștii arată în cadrul anchetei că, anul trecut, AOSR a primit de la bugetul de stat peste 10,5 milioane de lei, adică aproximativ 2 milioane de euro, din care aproape 6 milioane de lei s-au dus pe indemnizaţiile membrilor. Membrii titulari primesc o indemnizaţie lunară brută de 2.000 de lei, membrii corespondenţi 1.400 de lei brut, iar cei de onoare 1.000 de lei brut, notează Digi 24, care precizează că salariul președintelui AOSR Adrian Badea este echivalent cu al unui ministru: 21.840 de lei brut, el fiind ajutat de doi vicepreşedinţi şi un secretar care sunt asimilaţi, din punct de vedere al salarizării, cu secretarii de stat: cu 16.640 de lei brut.

 

 

 


2 comments
  1. Când au luat puterea, comuniștii au promovat oameni lipsiți de scrupule, infractori, leneși, profitori. Ei ne conduc și astăzi prin fii și nepoții lor. PCR=FSN=PDSR=PSD

  2. TOATE aceste academii, inclusiv Academia Română, au printre membri personalități controversate, al căror nivel științific este departe de a fi unul de vârf în domeniile respective.

    Ele par, cel puțin parțial, un fel de cimitir al elefanților în care indivizi cu o oarecare spoiala științifică, foarte probabile legături oculte și prestatori de diverse “Servicii” profita de valoarea științifică si morala a altora.

    Cum accesul în aceste cluburi se face de fapt în mod TOTAL netransparent iar scandalurile privind legăturile cu fosta Securitate sau acuze documentate de plagiat au ajuns la vârful Academiei Române (vezi cazul lui IAP), măsura logică ar fi sistarea de la Bugetul de Stat a oricărei finanțări pentru TOATE academiile.

    De fapt, unde e Premiul Nobel câștigat de un român din țară ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Concursul pentru desemnarea comisiei care va evalua organizațiile de cercetare, în vederea fuziunii sau desființării celor neperformante, a fost lansat / Dosarele pentru cele 28 de posturi pot fi depuse până pe 7 mai

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării a lansat, săptămâna aceasta, concursul pentru selectarea a 28 de membri care vor face parte din Comisia care va evalua performanța organizațiilor de cercetare, în…
Vezi articolul

Studiu al cercetătorilor Universității din București, în Scientific Reports, despre rolul ocupațiilor în răspândirea Covid-19: angajații din mediul privat – testați pozitiv și declarați contacți în mai mare măsură decât cei din sistemul public

Poziția pe care o au oamenii pe piața muncii și mediul de lucru afectează semnificativ transmisia Covid-19 în București, potrivit unui studiu realizat de specialiști de la Universitatea din București,…
Vezi articolul

Dunele sub formă de stea din deșert, unice prin structura lor, studiate în profunzime de cercetători. Cazul dunei Lala Lallia din Maroc, formată în timp de nouă secole și care se mișcă cu 0,5 metri anual

Sunt una dintre minunile deşertului: dunele sub formă de stea, formaţiuni din nisip asemănătoare unor piramide, cu înălţimi de peste 300 de metri, cu ramificaţii care pornesc dintr-un vârf central…
Vezi articolul