Dificultăți la restaurarea mesajelor de la Revoluție, de pe clădirea Universității din București. Societatea civilă și Ordinul Arhitecților cer rectorului Marian Preda acces la planurile de conservare a Palatului UB

0 vizualizări
Zidul Universității cu urme de gloanțe și mesajul „Studenți de la Filologie, aici s-a ucis. Călcați cu respect. Aici e sînge”. Inscripția este vizibilă în mare parte / Foto: salvatimemoriarevolutiei.ro
Clădirea Universității din București, simbol al primelor zile de luptă pentru libertate din 1989 din perioada baricadelor, poartă în zidurile sale urme ale Revoluției. Pe fațadele universității, sub straturile de vopsea aplicate ulterior, se află peste 50 de înscrisuri realizate de revoluționari, slogane anti-comuniste și pro-democrație, mărturii fizice pentru pierderea de vieți omenești din tipul înlăturării regimului dictatorial, scrie G4Media.ro.

Înscrisurile de la revoluția din 89 de pe zidurile clădirii Universității sunt cunoscute din documente. Ele au fost fotografiate de cercetători și procurori, imediat după anii 90. Pentru că, în prezent, clădirea se află în plin proces de consolidare și restaurare, iar planurile de conservare nu sunt cunoscute public, există riscul de a pierde aceste mărturii ale revoluției, atât mesajele cât și urmele de gloanțe din ziduri.

Într-o întâlnire organizată pe 9 ianuarie 2025 cu societatea civilă și președintele Ordinului Arhitecților din România (OAR), rectorul Universității București, Marian Preda, a transmis că intențiile de restaurare a Palatului Universității privesc păstrarea istoriei revoluției. Cu toate acestea, în timpul discuțiilor, la care G4Media a luat parte, au apărut multe informații neclare privind protejarea acestor mesaje.

  • Deși rectorul a promis că societatea civilă va avea acces la studiile și documentele necesare, în realitate, mulți dintre cei implicați în campania Salvați Memoria Revoluției nu au primit încă informațiile complete, iar termenul legal pentru oferirea acestora a fost deja depășit de luni bune.

De ce este atât de importantă conservarea acestor mesaje? Fiecare dintre ele este un fragment de memorie colectivă, spune societatea civilă. „Studenți de la Filologie, aici s-a ucis. Călcați cu respect. Aici e sînge” este doar unul dintre mesajele care reflectă realitatea brutală a zilelor Revoluției, mesaj care se mai poate distinge parțial la intrarea de la Facultatea de Litere. Mesajul acesta este datat de cercetătoarea Irina Nicolau, în primele zile din ianuarie 1990, într-una dintre cărțile sale.

„Ea documentează mesajele scrise în zona Pieței Universității, și, tot de la ea, știm că pe Universitate erau 60 de mesaje și, dacă acesta mai este, atunci și celelalte sunt sub straturile mai noi de vopsea”, a menționat pentru G4Media Alexandru Binescu, coordonatorul campaniei „Salvați Memoria Revoluției”, demers căruia s-au alăturat 1.600 de persoane și 30 de organizații.

Citește articolul integral pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Protocolul de testare rapidă a elevilor și profesorilor, trimis școlilor la 10 zile de la reluarea cursurilor în format fizic. Documentul oficial prevede două scenarii, pentru elevi și profesori / Sunt exceptați de la testare cei vaccinați complet și cei care au trecut prin boală în urmă cu maximum 3 luni

Protocolul de testare rapidă a elevilor a fost trimis de Ministerul Sănătății școlilor abia vineri, 18 februarie, la 10 zile de la reluarea cursurilor în format fizic, potrivit documentului obținut…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Subiecte și bareme de corectare Informatică – Bacalaureat de toamnă 2024, publicate de Ministerul Educației. Cerințele pentru limbajele de programare C/C++ și Pascal, Mate-Info și Științe ale naturii – descarcă

Subiectele și baremele cu răspunsurile corecte pentru proba la alegere în funcție de profil de la examenul de Bacalaureat 2024 sesiunea august au fost publicate de Ministerul Educației, pe subiecte.edu.ro,…
Vezi articolul

Regulile de funcționare a consiliilor de administrație ale școlilor, modificate în timpul anului școlar. Ședințele CA pot fi convocate prin SMS sau WhatsApp, au loc și online. Pot fi membri și persoane condamnate pentru infracțiuni care nu sunt legate de exercitarea profesiei

Ședințele consiliilor de administrație ale școlilor pot fi convocate prin SMS sau WhatsApp și pot avea loc și online, potrivit noii Metodologii-cadru de organizare și funcționare a consiliilor de administrație…
Vezi articolul

DOCUMENTE Înființarea consorțiilor duale universitare, aprobată oficial. Operatorii economici trebuie să asigurare pentru elevi și studenți burse cel puțin la nivelul celor acordate din fonduri publice

Ministerul Educației a aprobat, prin ordinul de ministru nr. 6.216 din 09.11.2022, metodologia privind constituirea consorțiilor pentru învățământ dual. Documentul reglementează ce este un consorțiu, actorii implicați și ce drepturi și…
Vezi articolul

Nereguli la proiectul noii legi a rezidențiatului, semnalate de reprezentanții studenților. Horia Onița: Studenții ar putea face rezidențiatul la orice spital „atestat” de universitate, inclusiv spitalele private în care lucrează cadrele didactice, fără a ști cum se face această atestare de universitate

Noua lege a rezidențiatului, care este momentan în stadiul de proiect în Parlament, permite practica rezidenților în spitale publice și private atestate de universitățile de medicină și farmacie (UMF-uri), iar…
Vezi articolul