Clădirea Universității din București, simbol al primelor zile de luptă pentru libertate din 1989 din perioada baricadelor, poartă în zidurile sale urme ale Revoluției. Pe fațadele universității, sub straturile de vopsea aplicate ulterior, se află peste 50 de înscrisuri realizate de revoluționari, slogane anti-comuniste și pro-democrație, mărturii fizice pentru pierderea de vieți omenești din tipul înlăturării regimului dictatorial, scrie G4Media.ro.
Înscrisurile de la revoluția din 89 de pe zidurile clădirii Universității sunt cunoscute din documente. Ele au fost fotografiate de cercetători și procurori, imediat după anii 90. Pentru că, în prezent, clădirea se află în plin proces de consolidare și restaurare, iar planurile de conservare nu sunt cunoscute public, există riscul de a pierde aceste mărturii ale revoluției, atât mesajele cât și urmele de gloanțe din ziduri.
Într-o întâlnire organizată pe 9 ianuarie 2025 cu societatea civilă și președintele Ordinului Arhitecților din România (OAR), rectorul Universității București, Marian Preda, a transmis că intențiile de restaurare a Palatului Universității privesc păstrarea istoriei revoluției. Cu toate acestea, în timpul discuțiilor, la care G4Media a luat parte, au apărut multe informații neclare privind protejarea acestor mesaje.
- Deși rectorul a promis că societatea civilă va avea acces la studiile și documentele necesare, în realitate, mulți dintre cei implicați în campania Salvați Memoria Revoluției nu au primit încă informațiile complete, iar termenul legal pentru oferirea acestora a fost deja depășit de luni bune.
De ce este atât de importantă conservarea acestor mesaje? Fiecare dintre ele este un fragment de memorie colectivă, spune societatea civilă. „Studenți de la Filologie, aici s-a ucis. Călcați cu respect. Aici e sînge” este doar unul dintre mesajele care reflectă realitatea brutală a zilelor Revoluției, mesaj care se mai poate distinge parțial la intrarea de la Facultatea de Litere. Mesajul acesta este datat de cercetătoarea Irina Nicolau, în primele zile din ianuarie 1990, într-una dintre cărțile sale.
„Ea documentează mesajele scrise în zona Pieței Universității, și, tot de la ea, știm că pe Universitate erau 60 de mesaje și, dacă acesta mai este, atunci și celelalte sunt sub straturile mai noi de vopsea”, a menționat pentru G4Media Alexandru Binescu, coordonatorul campaniei „Salvați Memoria Revoluției”, demers căruia s-au alăturat 1.600 de persoane și 30 de organizații.