Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii române – DOOM 3 este integral online, anunță Institutul de Lingvistică. Peste 65.000 de cuvinte pot fi verificate și căutate după forme flexionare, greșite sau incomplete

8.650 de vizualizări
DOOM 3 este online / Foto: captură doom.lingv.ro
Ediția nouă a Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic – DOOM3 a fost oficial lansată online marți, 1 august, după cum anunță Institutul de Lingvistică al Academiei Române pe pagina de Facebook. Este vorba de o resursă cu peste 65.000 de cuvinte, dicționarul fiind 100% încărcat pe platformă, potrivit prezentării de pe site.

„Versiunea digitală transpune în format electronic ultima ediție a dicționarului tipărit (DOOM3), apărut în 2021. După cum se știe, DOOM este un dicționar normativ, iar cuvintele sunt redactate conform normelor oficiale în vigoare astăzi”, anunță Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” în comunicat.

În iunie, Adina Dragomirescu, directoarea Institutului de Lingvistică, spunea pentru Edupedu.ro că la acea vreme dicționarul era online, dar nu era lansat oficial, pentru că se mai lucrau la câteva funcții intuitive. „Acum are doar căutare după cuvântul-titlu, căutare după forme parțiale, adică dacă introduci doar o parte din cuvânt, căutare după steluțe – adică după o bucată de cuvânt, partea finală – dar nu avem funcția căutare după forme greșite, adică să scrii un cuvânt greșit și să fii redirecționat către varianta lui corectă” consemnată și normată în DOOM, explica Dragomirescu.

Căutările în dicționar se pot face atât după cuvântul-titlu, cât și după forme flexionare, mai anunță lingviștii.

„Interfața site-ului se adaptează automat pe orice dispozitiv electronic (calculator, telefon, tabletă), este dinamică și intuitivă, cu multe informații suplimentare. Față de alte instrumente similare, DOOM-ul online oferă acces atât la dicționarul propriu-zis, cât și la descrierile teoretice din secțiunile introductive sau din anexe (v. rubricile „Despre dicționar” și „Utile”)”, potrivit anunțului citat.

”Tot pe pagina principală a site-ului au fost inserate patru casete cu informație diversă, ale căror titluri reprezintă totodată trimiteri către pagini cu exemple și liste de cuvinte: termenii nou introduși în DOOM3, modificările de normă, cuvinte care pun probleme de scriere, pronunțare sau flexiune etc.”, mai anunță instituția.

Lista cuvintelor modificate din DOOM3 poate fi accesată direct de aici.

Lista celor peste 3.700 de cuvinte noi din DOOM3 poate fi accesată direct de aici.

O listă cu peste 80 de exemple de cuvinte cu dificultăți de scriere, pronunțare și/sau flexiune poate fi accesată direct de aici.

  • Context. Ce este DOOM: DOOM-ul, acronimul de la Dicționar ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, este un dicționar normativ, adică indică felul în care se folosește corect limba română și care sunt cuvintele care fac parte din bagajul oficial al limbii române. DOOM 3 a fost pus în vânzare în librării la finalul anului 2021 și conține peste 65.000 de cuvinte. Dintre ele, 3.600 sunt noi, față de ediția precedentă, DOOM 2, apărută în anul 2005. În prezent, varianta pe hârtie costă peste 100 de lei în librării.
  • Nu orice cuvânt folosit în vorbirea populară, de zi cu zi, fie el neologism sau regionalism, care poate fi găsit în Dicționarul explicativ al limbii române (DEX) există în DOOM. În DOOM sunt doar acele cuvinte care s-au întipărit foarte bine în vorbirea curentă și nu vor dispărea prea curând. Dacă un cuvânt apare în DEX și nu apare în DOOM, înseamnă că pentru limba literară, academică, este greșit, chiar dacă se folosește în vorbirea populară.
Cum funcționează DOOM3 online

„Atunci când cuvântul căutat nu este scris cu diacritice, se reconstituie automat forma corectă; cuvintele scrise greșit vor avea rezultate obținute prin funcțiile de „căutare aproximativă” sau „sugestii de căutare”. De asemenea, se pot face căutări cu simbolul auxiliar [?] când există ezitări în privința anumitor litere (de ex. aba?ie) sau folosind asteriscul, în căutarea după secvențe de cuvânt (de ex. *tor, *oai*, auto*).

În cazul în care un cuvânt scris greșit este foarte frecvent ca atare în uz, se menționează explicit forma corectă: adaus –> forma corectă: adaos; aspectos –> forma corectă: aspectuos; bulgăr –> forma corectă: bulgăre.

Pe lângă funcționalitățile existente, site-ul va dezvolta și o funcție de căutare avansată, importantă pentru specialiști, se vor face îmbunătățiri continue prin adăugarea de informații auxiliare, încercând să răspundă tuturor așteptărilor celor interesați să scrie și să vorbească o limbă română corectă”, se mai arată în anunțul Institutului de Lingvistică.

Citește și:
Ediția nouă a Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic – DOOM 3 este online și va fi lansată oficial într-o lună, spune Adina Dragomirescu, directoarea Institutului de Lingvistică: Lucrăm să fie un instrument mai complex

4 comments
  1. Camelia ești sigur profesoara și sigur nici tu nu ai consultat nici DOOM1 și nici DOOM2.Dar,la profesori nu se pune că nu știu să scrie și că sunt analfabeți funcționali.

  2. Este bne-venit! Sper ca elevii sa il consulte in numar cat mai mare!(si parintii lor! Poate asa nu vor mai fi atat de multe greseli de exprimare si scriere.)

    1. @Camelia Ghiocel: binevenit, scris într-un cuvânt, nu cu cratimă. (Nu mai vorbesc de litera lipsă.) Vezi DOOM3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Dezbaterile pe legile educației au fost suspendate în Comisia de Învățământ, pentru a doua zi consecutiv / Deputații sunt așteptați sâmbătă la ora 9 dimineața să reia votul pe amendamente

Ședința comisiei de învățământ din Camera Deputaților, pe legile Educației a fost suspendată vineri după-amiază, imediat după o pauză, pe motiv că unele amendamente privind colegiile pedagogice au fost amânate…
Vezi articolul

Până astăzi, inspectoratele școlare trimit Ministerului Educației numărul real al elevilor care au primit rechizite în anul școlar 2023-2024, precum și estimarea pentru anul școlar viitor

Până luni, 15 ianuarie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației numărul real al elevilor din programul „Rechizite școlare”, din anul 2023-2024, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Potrivit sursei…
Vezi articolul

Profesorii care merg marți la școală nu trebuie să depună nicio solicitare de ieșire din grevă, ci doar să se prezinte ca de obicei și să semneze condica – indicațiile sindicatelor pentru procedura de grevă generală suspendată

Cele două mari sindicate din educație, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” transmit într-un comunicat de presă comun, că profesorii care au fost în…
Vezi articolul